Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά
ATPL
AIRLINE PILOT
B737NG AIRBUS 320
Εδώ και μερικά χρόνια το Νοσοκομείο Δράμας ακούγεται αρνητικά για τα προβλήματα που το χαρακτηρίζουν και ένα από αυτά είναι η Παθολογική κλινική. Τα τελευταία χρόνια μεσουρανεί πλέον μια δαμόκλεια σπάθη πάνω από την Παθολογική κλινική η οποία καρκινοβατεί, αντί μιας εύρυθμης λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού, Ιατρικού και Νοσηλευτικού. Οι ενέργειες που έγιναν και γίνονται όλες αποτυγχάνουν μιας και η δυναμική όλων αυτών των ενεργειών είναι μη υπολογίσιμη από το κράτος των Αθηνών μιας και αντάρτες γιαλαντζί και υποτακτικοί κομματικοί θεωρούνται δεδομένοι και η πάγια πρωτιά της Ν.Δ. στον Νομό τους ενθαρρύνουν ακόμη περισσότερο. Όσο δε για την ομοψυχία που φαίνεται στις καρτ πόσταλ που αναρτούν, δεν είναι δεδομένη.
Τα προβλήματα εδώ και χρόνια γνωστά, αλλά άλυτα και φυσικά ο εστιασμός των προβλημάτων έχει γίνει κομματικός με αναφορές οι οποίες είναι αναλόγως του χώρου που προέρχονται οι εμπλεκόμενοι.
Το κοινό αίσθημα που επικρατεί στην πόλη και στον Νομό Δράμας είναι ότι ένα επαρχιακό μεν Νοσοκομείο που ήταν γνωστό για την άρτια λειτουργία των κλινικών του σε όλη την Βόρεια Ελλάδα, με σπουδαίους Ιατρούς και Διευθυντές Κλινικών φημισμένους. Ποιος από τους Δραμινούς μπορεί να ξεχάσει τους αείμνηστους είτε εν ζωή, Αδαμίδη, Δενδρινό, Κοσμίδη, Βραδέλη, Βρακά, Μολη, Βελένη, Παπαδημητρίου, Βλαχογιάννη, Μπακατσέλο, τόσο για τις γνώσεις τους αλλά και την συμπεριφορά τους. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σε έναν ιατρό μαζί με την κατάρτισή του, η συμπεριφορά. Ο ασθενής περιμένει και θέλει να βλέπει τον ιατρό του πρώτα να συμπεριφέρεται ως άνθρωπο μιας και δια μέσου της ανθρωπιάς δημιουργείται και το αίσθημα της εσωτερικής ασφαλείας και ηρεμίας από την αδύναμη θέση λόγω αρρώστιας όπου βρίσκεται ο κάθε ασθενής.
Στις δεκαετίες ‘60, ‘70, ‘80, ’90, 2000, όπως ανέφερα, όλα πήγαιναν καλά. Μετά όμως άρχισαν τα προβλήματα τα οποία διογκωθήκαν χωρίς να έχει δοθεί λύση και έτσι σιγά – σιγά για να φτάσουμε στο σημερινό τέλμα απόγνωσης και να γίνεται το Νοσοκομείο πρωτοσέλιδο ανά την επικράτεια και να καταντήσει έρμαιο και μη ανταγωνιστικό ανά την Ελλάδα ως ένα νοσοκομείο αποφυγής ως εργασιακός εφιάλτης.
Θα μου πείτε είναι το μόνο Νοσοκομείο; Όχι θα σας απαντήσω μιας και έκτος των κεντρικών Νοσοκομείων, πολλά επαρχιακά έχουν παρόμοια προβλήματα με της Δράμας, αλλά στην τελευταία προκήρυξη για τη μεν της Δράμας κατέστη άγονη, στη δε της Ξάνθης και οι τρεις θέσεις Παθολόγων ευδοκιμήσαν. Άραγε τι φταίει, τι συμβαίνει;
Φυσικά κανείς δεν βάζει το χέρι του επί των τύπο των ήλων, επί του θέματος αυτού ακριβώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι αυτό που κάνουν είναι ανακοινώσεις θεωρητικές και ομφάλιες περίγραφες χωρίς ουσία, αλλά λόγια να αγαπιόμαστε αναφορές.
Μέσα σε όλους τους εμπλεκομένους είναι και κάποιοι σύλλογοι, οι οποίοι πηγαίνουν όπου φυσά ο άνεμος και με όποιον είναι στην εξουσία, δείχνοντας και λέγοντας τι; Κάποιοι άλλοι, πρώην ατομικά ή πρώην θεσμικά άτομα, οι οποίοι δεν καταλαβαίνω το τι θέλουν να αποκομίσουν από την εμπλοκή τους έστω και τη θεωρητική άποψή τους έκτος από το να φαίνονται ως υπάρχοντες στο προσκήνιο, διότι είχαν την ευκαιρία να αποδείξουν όταν έπρεπε και δεν έπραξαν ουδέν.
Πέρασαν Υπουργοί διαφορετικών κυβερνήσεων Υγείας, Εργασίας, Πρωθυπουργοί από τη Δράμα, μονάχα υποσχέσεις προ και μετά εκλογικές και αρκετοί πληρωμένοι κονδυλοφόροι που μετάφεραν και μεταφέρουν ως καλοθελητές τα ακούσματα και τις υποσχέσεις των πολιτικών και το πρόβλημα παραμένει άλυτο και δεν ξορκίζεται.
Δυστυχώς όλες οι προκηρύξεις παραμένουν άγονες, για την ενδυνάμωση με την έλευση νέων ιατρών παρόλα τα οικονομικά μετρά ενίσχυσης από Δήμο και Περιφέρεια. Ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο καταβολής της επιδότησης του Δήμου Δράμας προς τους παθολόγους που θα προσληφθούν στο νοσοκομείο, τέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε.
Αν και υπήρξε ομοφωνία όσον αφορά αυτή καθαυτή την απόφαση, εκφράστηκαν προβληματισμοί για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Κυρίως απασχόλησε το σώμα, ο τρόπος με τον οποίο θα καταβάλλονται τα χρήματα της επιδότησης ενώ προβληματισμός υπήρξε για τις ανισότητες που θα δημιουργηθούν, δεδομένου ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξει το φαινόμενο των γιατρών «δύο ταχυτήτων» όσον αφορά τις οικονομικές τους απολαβές αλλά και Νοσηλευτών που δίνουν τον ίδιο αγώνα .
Μέχρι πότε θα χορηγείται το μπόνους και με ποιες προϋποθέσεις; Τι θα γίνει αν σε έναμ χρόνο μετά το πρόβλημα με την Παθολογική κλινική στο νοσοκομείο Δράμας, δημιουργηθούν και άλλα προβλήματα με άλλες ειδικότητες και με άλλες κλινικές;
Κι ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι το «μπόνους» αυτό, εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει μια μεγάλη οικονομική ανισότητα μέσα στην ίδια την νοσοκομειακή κοινότητα. Σίγουρα θα υπάρχουν και νομικά κωλύματα και αυτά πριν τις εξαγγελίες Δημάρχου και Περιφέρειας θα πρέπει να λυθούν και να διευκρινιστούν. Και κάτι άλλο, σε περίπτωση που και άλλοι Νομοί πιο προτιμητέοι κάνουν τα ίδια, τότε πάλι θα υπάρξει ανισότητα επιλογής ενάντια της Δράμας;
Η συμμετοχή και των άλλων δήμων του Νομού, στην πρωτοβουλία επιδότησης των θέσεων γιατρών στο νοσοκομείο Δράμας, ζητήθηκε από πολλούς Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Δράμας, με το επιχείρημα ότι το νοσοκομείο Δράμας εξυπηρετεί πολίτες όλου του Νομού και περιοχών όμορων Νομών.
Όπως τονίζεται γίνεται μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία της νομικής και της οικονομικής υπηρεσίας με φορείς του κράτους, για να βρεθούν λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα που δημιουργούνται, δεδομένου ότι ο Δήμος Δράμας είναι ο πρώτος ο οποίος εφαρμόζει την συγκεκριμένη διάταξη του νόμου. Και παρόλα αυτά ουδείς ιατρός έρχεται για να ενταχθεί στο ιατρικό δυναμικό της Παθολογικής κλινικής όσο και άλλων κλινικών, οι οποίες έχουν και αυτές προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού, δείχνοντας με την στάση τους ότι με το χρήμα ως δέλεαρ δεν ξορκίζεις το κακό.
Υπάρχουν λύσεις; Και βεβαίως υπάρχουν λύσεις, οι οποίες είναι σε τέσσερις συνιστώσες μαζί εφαρμοζόμενες.
(συνεχίζεται…)