Σε ανακοίνωση του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιώργου Ζιμπίδη αναφέρονται τα εξής:

Λαμβάνοντας υπόψη την με αριθμ. πρωτοκ. 153/22957/25-01-2020 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ ως προς τη ρύθμιση θήρας για τις Π.Ε. Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης και γνωρίζοντας:

  1. Τη ραγδαία εξάπλωση της νόσου στη Βουλγαρία, με 64 συνολικά νέα κρούσματα σε αγριόχοιρους από την αρχή του έτους με το κοντινότερο σε απόσταση 1,5 km από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην περιοχή του Χάσκοβο.
  2. Την εγκύκλιο του ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/68735/1777 «Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2020-2021» για τις Π.Ε. Βορείου και Νοτίου Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης.
  3. Την ανάγκη λήψης ορισμένων μέτρων για την αποτροπή εισόδου της ασθένειας στο έδαφος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και γενικότερα στη χώρα.
  4. Τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει η χώρα με την είσοδο του ιού της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων.
  5. Τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες που θα υποστεί ο πρωτογενής τομέας αλλά και ειδικότερα η Χοιροτροφία μας, με την είσοδο της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στη χώρα.
  6. Τον μεγάλο αριθμό των συστηματικών χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων που εδρεύουν στην Π.Ε. Δράμας και ξεπερνούν σε ζωικό κεφάλαιο τις 4.500 χοιρομητέρες, που ισοδυναμεί με παραγωγή 3.500 τόνους χοιρινού κρέατος ετησίως.
  7. Ότι η σοβαρότητα του νοσήματος δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση τον εφησυχασμό όλων μας ούτε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19).
  8. Ότι η αντιμετώπιση του νοσήματος δεν μπορεί να αποτελεί, μόνο ζήτημα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών αλλά όλων των αρμόδιων Αρχών, Υπηρεσιών και Φορέων που οι αποφάσεις, οι δράσεις και δραστηριότητες, έχουν άμεση επίδραση στην εξέλιξη του νοσήματος.
  9. Ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση των σχετικών επιστημονικών φορέων, πως το νόσημα μετά την είσοδό του θα απασχολήσει για πολλά χρόνια τις Κεντρικές και Περιφερειακές Κτηνιατρικές Αρχές καθώς και την Περιφερειακή και Πολιτική ηγεσία.
  10. Ότι η είσοδος του νοσήματος στη χώρα βρίσκεται προ των πυλών και ο μόνος ουσιαστικός τρόπος αντιμετώπισής του, είναι η δραστηριοποίηση της θήρας σε ολόκληρο το μήκος των Βορείων συνόρων.

Ως εκ τούτου απέστειλα αίτημα στον Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιο Λιβανό, στην Υφυπουργό κ. Φωτεινή Αραμπατζή κοινοποιώντας το και στις αρμόδιες υπηρεσίες, ζητώντας την άμεση επέκταση της Κυνηγετικής ζώνης για τη θήρευση του αγριόχοιρου σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συμπεριλαμβανομένου της Π.Ε. Δράμας και της Π.Ε. Καβάλας και γενικότερα σε ολόκληρη τη συνοριακή γραμμή της Βορείου Ελλάδος, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής

Γεώργιος Ζιμπίδης