Συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου, καθώς και με εκπροσώπους της εταιρείας κατασκευής του δικτύου οπτικών ινών, είχε ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, στο γραφείο του, την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2024. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και της ΔΕΥΑΔ.

Ο κ. Παπαδόπουλος προκάλεσε τη συνάντηση με σκοπό την ενημέρωση για την πορεία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στον Δήμο Δράμας, καθώς και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την εκτέλεση των εργασιών.

Σε δηλώσεις του για τη συνάντηση ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Βρεθήκαμε μετά από κάλεσμα που έκανα ως Δήμαρχος, η Δημοτική Αρχή, οι υπηρεσίες, ΔΕΥΑΔ και Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, στις δύο εταιρείες, αυτή που ασχολείται στη Δράμα με το φυσικό αέριο και με την εταιρεία των οπτικών ινών». Όπως είπε, τέθηκαν «τα προβλήματα που δημιουργούνται και συνεχίζουν να δημιουργούνται εδώ και μεγάλο διάστημα». ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι ήδη έχει επισκεφτεί τον Εισαγγελέα Δράμας και πρόσθεσε: «Κάλεσα πριν τη συνάντηση το νομικό μου τμήμα στο οποίο τοποθετήθηκα, λέγοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Το να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία είτε της πόλης είτε των κοινοτήτων, χωρίς να έχουμε ενημέρωση. Στέλνοντας ένα e-mail και αν αυτό το e-mail δεν απαντηθεί, αυτοί ξεκινάνε χωρίς άλλη ειδοποίηση».

Ακόμη, ο Δήμαρχος Δράμας είπε: «Έχω φτάσει σε σημείο να είμαι αποδέκτης πολλών καταστάσεων, πολλών εξοργισμένων πολιτών της Δράμας και καταλαβαίνετε ότι και εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι ή απαθείς σε μια τέτοια κατάσταση. Αυτή τη στιγμή λένε ότι θα εναρμονιστούν με όλα αυτά που εμείς βάζουμε στο τραπέζι. Θα υπάρχει ένα επίπεδο καλύτερης συνεργασίας, σε βάση της παρουσίας τους σε ένα σημείο, στο θέμα της αποκατάστασης όλων αυτών των δικτύων, γιατί έχουμε θέμα και με την αποκατάσταση. Καλούμαστε το επόμενο διάστημα, αφού φύγουν αυτές οι εταιρείες, οι αποκαταστάσεις να βαρύνουν τον Δήμο. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να συμβεί αυτό».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Παπαδόπουλος στις βλάβες που προκαλούνται στο δίκτυο της ΔΕΥΑΔ. Όπως είπε κάθε βλάβη κοστίζει περίπου 500 ευρώ, ενώ σημαντική είναι η επιβάρυνση από τα χαμένα λίτρα νερού, τα οποία ήδη έχουν αντληθεί. Επίσης, προκαλούνται περαιτέρω προβλήματα στο δίκτυο, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια σε χρήματα, αλλά και σε εργατοώρες.

Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε: «Ήδη έχω ανακοινώσει ότι μπαίνουμε σε τεχνικές εκθέσεις, παρουσία τεχνικών συνεργείων, θα πάρουμε δοκίμια και θα είμαστε προετοιμασμένοι για όποια βλάβη υποστεί από εδώ και πέρα. Ένα βασικό ζήτημα είναι με τις οπτικές ίνες ότι παρόλο τη συμβατική υποχρέωση που έχουν να βρίσκονται 30 εκατοστά στο έδαφος, αυτό δεν συμβαίνει παντού. Αυτό πρέπει να ειπωθεί, να τεκμηριωθεί και φυσικά να πάμε σε εξώδικο».

Ο Δήμαρχος Δράμας ζήτησε «να κρατηθούν απόλυτα οι τεχνικές προδιαγραφές που έχουν υπογράψει οι εκάστοτε εταιρείες με τον ανάδοχο». «Δεν πάει άλλο» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι η τελευταία που κάνουμε ως σύσκεψη. Η τελευταία ημέρα γύρω από αυτό το ζήτημα. Οι επόμενες ημέρες θα είναι στις δικαστικές αίθουσες. Τόσο απλά».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Δήμαρχος είπε ότι στα έργα για το δίκτυο φυσικού αερίου ο πρώτος εργολάβος απομακρύνθηκε, υπάρχει μια διάδοχη κατάσταση και «όντως υπάρχει μεγάλη βελτίωση, το αποδεχόμαστε. Όμως εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο». Ακόμη, είπε ότι δόθηκε μια λίστα με σημεία όπου θα υλοποιηθούν έργα οδοποιίας, τα οποία θα ξεκινήσουν από τα μέσα καλοκαιριού και μετά. «Θα πρέπει ό,τι δίκτυα έχουν να κάνουν σε αυτές τις περιοχές, να τα κάνουν τώρα και να μη βρεθούν σε αυτή την περιοχή μετά» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι «θα υπάρχει απαγορευτικό». «Θα πρέπει να εναρμονιστούν και με την Τεχνική Υπηρεσία και με τη ΔΕΥΑΔ», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την ολοκλήρωση των εργασιών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι εργασίες για τις οπτικές ίνες αναμένεται να τελειώσουν σε ένα μήνα, ενώ τα έργα για το φυσικό αέριο θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Δώσαμε 31 σημεία στα οποία θα βρεθεί η Τεχνική Υπηρεσία με τον ανάδοχο εργολάβο από τα μέσα καλοκαιρού και μετά. Πρέπει λοιπόν να πάνε πρώτα εκεί να δημιουργήσουν τις υποδομές και μετέπειτα να περάσουμε εμείς και να μην ξαναπεράσει κάποιος», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. Ακόμη, ο Δήμαρχος Δράμας σημείωσε: «Από τη στιγμή που περάσει το αέριο και ένας πολίτης δεν έχει αιτηθεί σύνδεση, δεν θα έχει δικαίωμα από τη στιγμή που κάνει αποκατάσταση ο Δήμος του οδοστρώματος, να αιτηθεί μετά. Θα πρέπει μετά από πέντε χρόνια να συνδεθεί. Είναι πολύ βασικό αυτό». «Μετά την παρουσία της καινούργιας οδοποιίας, δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα», πρόσθεσε.