Σε νέα ενεργειακή πραγματικότητα θα βρεθεί από σήμερα η Ευρώπη, καθώς η Ρωσία αναμένεται να κλείσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 με το πρόσχημα των εργασιών συντήρησης. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο πότε θα ξεκινήσει εκ νέου η παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Μελετάμε ακόμη και για το σενάριο συνολικής διακοπής»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει δύο άξονες:

  • Την επάρκεια και
  • τις προσιτές τιμές

«Φυσικά δεν θα αφήσουμε αστήρικτα τα νοικοκυριά τον χειμώνα», είπε ο Κώστας Σκρέκας συνοψίζοντας τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης και συνέχισε:

  • Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου που κατά 40 – 50 % προέρχεται από Ρωσία, υπάρχει προβλεψη για μεταφορά υγροποιημένου LNG σε χρόνο ρεκόρ με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.
  • Περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρεθει με αντίστροφή ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας
  • Παράλληλα με την πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ είναι και η «επιστροφή στο λιγνίτη».

«Τα τρια τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με 5.000 μεγαβάτ νέων ανεώσιμων πηγών ενέργειας να γλιτώσουμε εισαγωγές πάνω από 1,7 δισεκατομμυρίου σε φυσικό αέριο», είπε ο Κώστας Σκρέκας σύμφωνα με τον οποίο η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη σήμερα είναι φθηνότερη αλλά όχι εάν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επιβαρύνεται από τον φόρο άνθρακα.

«Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από το κλείσιμο του βόρειου διαδρόμου Νord Stream 1, έπρεπε να συνυπολογιστεί. Εάν η λειτουργία επανέλθει μετά από δεκαήμερο συντήρησης, η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι πτωτική, εάν όμως εργαλειοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο τότε η Ευρώπη θα απειληθεί, όπως είπε και ο Γερμανός καγκελάριος», ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας.

Πολιτικός εφιάλτης

Σενάριο «πολιτικού εφιάλτη» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ το ενδεχόμενο ανεπάρκειας φυσικού αερίου και προειδοποίησε ότι, εάν χρειαστεί παρέμβαση του κράτους στη ροή, η Γερμανία θα βρεθεί ενώπιον μιας «πρωτόγνωρης εδώ και πολύ καιρό δοκιμασίας».

Την ίδια ώρα ο Ιταλικός Όμιλος Υδρογονανθράκων Eni ανακοίνωσε πως η ρωσική Gazprom μείωσε σήμερα κατά ένα τρίτο την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ιταλία.

«Η Gazprom έκανε γνωστό ότι για την σημερινή ημέρα θα προμηθεύσει την Eni με συνολικό όγκο αερίου που αντιστοιχεί σε περίπου 21 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο μέσος όρος ήταν 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα» ανέφερε η Eni.

Πηγή: ethnos.gr