Πίνακας με το το κόστος θέρμανσης, φέτος, ανά πηγή καυσίμου.

Το φυσικό αέριο θα είναι ο φθηνότερος τρόπος θέρμανσης φέτος, σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Μιλώντας στο Dnews, ο κ.Χριστοδουλίδης, αναφέρει ότι παρά τις ανακοινώσεις για χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου φέτος, η τιμή θα κυμανθεί γύρω στο 1,5 ευρώ το λίτρο. Το σύστημα θέρμανσης με αντλία θερμότητας α΄έρα-νερού, παραμένει το φθηνότερο, αλλά δεν το διαθέτουν τα μη ενεργειακά σπίτια.

«Θα δούμε που θα κάτσει η μπίλια με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Επειδή παρακολουθώ την ενεργειακή αγορά δεν νομίζω ότι θα είναι η τιμή που βλέπω σήμερα στα μέσα ενημέρωσης. Το ίδιο έγινε και πέρσι και πρόπερσι. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι με βάση τη σημερινή εικόνα, θα ξεκινήσει το πετρέλαιο γύρω στο 1,45 έως 1,5 ευρώ το λίτρο. Φέτος, ας μην ξεχνάμε ότι δεν θα υπάρχει επιδότηση στην αντλία, στην τιμή του πετρελαίου, όπως επίσης και στην τιμή κιλοβατώρας από την αρχή του νέου έτους. Η επιδότηση θα γίνει μόνο σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες», αναφέρει.

Το φυσικό αέριο, παρά την μικρή αύξηση της τιμής του, τον τελευταίο καιρό, θα είναι φθηνότερο ως σύστημα θέρμανσης από το πετρέλαιο, σε ποσοστό έως και 60%.

«Εάν το πετρέλαιο θέρμανσης κυμανθεί στο 1,5 ευρώ το λίτρο, ισοδυναμεί με 0,14 ευρώ την θερμική κιλοβατώρα σε ρεύμα. Το αέριο, ακόμα και με την μικρή άνοδο που έχει, υπολογίζουμε ότι θα είναι γύρω στα 0,9 ευρώ την κιλοβατώρα, (πέρσι ήταν 0.12 ευρώ). Είναι μία διαφορά της τάξης του 60%», επισημαίνει.

Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε αναλυτικά τις χρεώσεις για τη θέρμανση και τι συμφέρει τον καταναλωτή φέτος.

 

ΚΟΣΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΗΣ ΑΝΑ ΠΗΓΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ

Σε διαμέρισμα 100 τμ, που κατοικείται από μία τετραμελή οικογένεια, μέτρια θερμικά μονωμένο, εντός του αστικού ιστού ( Λεκανοπέδιο Αθηνών) με 8 ώρες λειτουργίας και επιθυμητή θερμοκρασία χώρου 20℃ (μέση μηναία κατανάλωση σε θερμικές 1582KWh )

Σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο, τιμή λίτρου 1,45€/lt  ή 0,137 €/KWh μηνιαία κατανάλωση 150 lt   Κόστος  217

Σύστημα θέρμανσης με αέριο, τιμή θερμικής KWh 0,09€, μηνιαία κατανάλωση 1582KW   Κόστος  142€

Σύστημα θέρμανσης με κλιματιστικά inverter Α++ (1 τεμ 18.000 Btu και 2 τεμ 9.000 Btu) με 20λεπτά την ΚWh, μηνιαία κατανάλωση 735 KW   Κόστος  147€

Σύστημα θέρμανσης με ηλεκτρικά σώματα ή ηλεκτρικές θερμάστρες (3 τεμ 2000W) με 20 λεπτά την ΚWh, μηνιαία κατανάλωση 1440ΚW   Κόστος  288€

Σύστημα θέρμανσης με Αντλία Θερμότητας αέρα-νερού, (8-10ΚW) υψηλής ενεργειακής απόδοσης (Α+, COP>3.20) μεσαίων θερμοκρασιών (προσαγωγή ζεστού νερού στα καλοριφέρ 55℃) μηνιαία κατανάλωση 480 KWh με 20 λεπτά την ΚWh (τρίτη κλίμακα επιδότηση   Κόστος  96€

Σε ότι αφορά τα αποθέματα φυσικού αερίου, ο κ.Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι μπορεί να είναι γύρω στο 85% αυτή τη στιγμή, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν ο χειμώνας φέτος θα είναι βαρύς. Γιατί όπως επισημαίνει «πέρσι είχαμε έναν ήπιο χειμώνα και αυτό βοήθησε. Σημαντικό επίσης είναι ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ομάδες αεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη».

 

Πηγή: dikaiologitika.gr