Στη στρατόσφαιρα κινούνται και σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απειλή της Ρωσίας για διακοπή της παροχής φυσικούς αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια Απριλίου (TTF) αυξήθηκαν σήμερα το πρωί κατά 32% στα 295 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να υποχωρήσουν πριν τις 11 στα 245 ευρώ, με άνοδο 8% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ διαμορφωνόταν πριν τις 11 στα 124,5 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 1,3% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Μετά τον Μπλίνκεν τάραξε τις αγορές ο Νόβακ

Σημειώνεται ότι η τιμή του μπρεντ πλησίασε χθες τα 140 δολάρια μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ συζητούν με τους συμμάχους τους για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αργού.

Ωστόσο, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, τόνισε κατηγορηματικά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα συμμετάσχει σε μία τέτοια κίνηση, σημειώνοντας ότι οι εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία είναι σημαντικές.

Η δήλωση του Μπλίνκεν είχε αντίκτυπο και στην τιμή του φυσικού αερίου (TTF) χθες, η οποία εκτοξεύθηκε έως και 79% πάνω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα, για να κλείσει στα 227 ευρώ, σε μία συνεδρίαση με την υψηλότερη ιστορικά μεταβλητότητα.

Μετά τον Μπλίνκεν ήρθε χθες η σειρά της Ρωσίας να συνεχίσει την αναταραχή στην αγορά ενέργειας, η οποία κλιμακώθηκε ούτως ή άλλως με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η προειδοποίηση της Ρωσίας εντάσσεται στο πλαίσιο της αντίδρασης της Μόσχας στις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα. Πάντως, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ, είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση.

Ο Νόβακ, ο οποίος είναι αρμόδιος και για τα θέματα ενέργειας, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει πληροφορίες σχετικά με σχέδια για δράση κατά του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς αερίου.

Με πληροφορίες από Bloomberg / imerisia.gr