Το «πακέτο» μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ ενεργοποιείται από σήμερα 1η Οκτωβρίου σε μια προσπάθεια να μπει ανάχωμα και στο κύμα ανατιμήσεων που έχει πλήξει την αγορά.

Μειωμένος από το 13% στο 6% θα είναι σήμερα ο ΦΠΑ των ζωοτροφών για ζωική παραγωγή, προκειμένου όσο το δυνατόν να συγκρατηθεί το κόστος.

Βεβαίως, το άλμα των τιμών είναι «εκρηκτικό» με τις διεθνείς τιμές στις πρώτες ύλες να διατηρούνται σε ανοδική τροχιά: Ήδη η επιβάρυνση του κοστολογίου των βιομηχανιών ζωοτροφών έχει υπερβεί το 35%, κάτι που σε συνδυασμό με το υψηλό μεταφορικό κόστος συνεπάγονται νέες αυξήσεις στις λιανικές τιμές.

Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του καλαμποκιού το Σεπτέμβριο είναι αυξημένη σχεδόν κατά 50% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (στα 265 από 180 ευρώ τον τόνο) εξέλιξη που επιβαρύνει ιδιαίτερα το κοστολόγιο καθώς για παράδειγμα, στο σιτηρέσιο των προβάτων το καλαμπόκι κατέχει πάνω από το 30%.

Ενισχυμένη είναι κατά 20% είναι και η τιμή της σόγιας (στα 430 ευρώ τον τόνο τιμή χονδρικής με αυξητική τάση, από 380 ευρώ πέρυσι).

Στον «πάγο» ο ΦΠΑ για μια σειρά αγαθά και υπηρεσίες

Στο ίδιο πλαίσιο αντιμετώπισης του κύματος ακρίβειας που απειλεί την αγορά, από σήμερα επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στο τουριστικό πακέτο.

Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα συνεχίσουν να φορολογούνται με ΦΠΑ 13% είτε τα αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ είτε τα παραγγείλουμε στην καφετέρια, είναι τα εξής:

Μεταλλικό νερό

Αναψυκτικό τύπου κόλα

Λεμονάδα-Λεμονίτα

Πορτοκαλάδα

Βυσσινάδα

Παγωμένο τσάι

Μπύρα χωρίς αλκοόλ (με μηδενική περιεκτικότητα)

Καφές, τσάι

Υποκατάστατο γάλακτος

Σοκολατούχο γάλα

Φρουτοχυμός

Νέκταρ χυμών

Τονωτικά παρασκευάσματα

Ισοτονικά παρασκευάσματα

Ενεργειακά ποτά

Επίσης 13% ΦΠΑ θα ισχύσει και στις εξής υπηρεσίες:

Εισιτήρια κινηματογράφων

Αεροπορικά εισιτήρια

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Συγκοινωνίες (μεταφορές προσώπων)

Το μέτρο θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου έως και τον Ιούνιο του 2022.

Μειωμένος ΦΠΑ και για γυμναστήρια – σχολές χορού

Από σήμερα σε μια ακόμα προσπάθεια να περιοριστεί το κύμα ακρίβειας στην αγορά, αλλά και να διευκολυνθούν εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν δεχτεί σφοδρό πλήγμα από τον κορονοϊό καθώς έμειναν επί μακρόν και κατεβασμένα ρολά, υιοθετείται νέος μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ.

Αυτός αφορά σε υπηρεσίες που παρέχουν τα γυμναστήρια καθώς και οι σχολές χορού με τον συντελεστή να περιορίζεται από 24% σε 13%.

Το μέτρο θα ισχύσει από σήμερα 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, ωστόσο όταν θα φτάνει η περίοδος λήξης της εφαρμογής του θα επανεξεταστεί.

Στον «πάγο» και το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης

Παραμένει στον «πάγο» από σήμερα το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης: Η παράταση της απαλλαγής από το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης έχει άμεσο αντίκτυπο στους λογαριασμούς των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες.

Το συγκεκριμένο «χαράτσι» ανερχόταν στο 10% επί του μηνιαίου λογαριασμού και ήταν ένα από τα μνημονιακά μέτρα που επιβλήθηκαν κατά το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, τον Ιούνιο του 2016.

Σε περίπτωση που ο λογαριασμός εκδίδεται για περισσότερους μήνες (διμήνου, τριμήνου κ.ό.κ) τότε το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης επιμερίζεται σε ίσα μέρη και για ίσο διάστημα. Εν ολίγοις, για κάθε τρίμηνο λογαριασμό επιβάλλεται τριπλό τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης.

Η επιβολή του λοιπόν αναστέλλεται για ακόμη έναν χρόνο και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

Πηγή: enikonomia.gr