ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

«Χρειάζονται και άλλα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της»

 

«Η λειτουργία της Δικαιοσύνης αφορά όλη την κοινωνία. Γι’ αυτό απαιτείται ένας ευρύς και σοβαρός διάλογος για τις μεγάλες, αναγκαίες τομές. Αλλά και συναίνεση όλων των παραγόντων ώστε οι όποιες αλλαγές να είναι μετρήσιμες και αποδοτικές. Η μετάβαση της Δικαιοσύνης στη ψηφιακή μορφή και η επιτάχυνση της απονομής της είναι αναγκαία αλλά δεν πρέπει να γίνει σε βάρος της ουσιαστικής, ποιοτικής απονομής της».

Αυτά τόνισε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατά την παρέμβαση του στη συζήτηση για την επιτάχυνση του συστήματος απονομή της Δικαιοσύνης, ψηφιακή μετάβαση, εκσυγχρονισμός θεσμών, που έγινε στο πλαίσιο του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum, της ΔΕΘ.

Μιλώντας ειδικότερα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι παρά τις ως τώρα διακηρύξεις υπάρχουν πολλά που δεν έχουν προχωρήσει. «Πρέπει να συνυπάρξουν και άλλες παράμετροι που θα καθιστούν αποτελεσματική την ψηφιακή μετάβαση. Οφείλουμε όλοι μας να συμφωνήσουμε επίσης ότι δεν πρέπει στο βωμό της ταχύτητας να θυσιάσουμε την ουσιαστική ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ξανθόπουλος έκανε αναφορά στην υποδομή που δημιούργησε και άφησε ως παρακαταθήκη η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο τομέα αυτόν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Εκπνονήσαμε και υλοποιήσαμε σχέδιο εκτεταμένων θεσμικών παρεμβάσεων, αντιμετωπίσαμε τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, προκηρύσσοντας πάνω από 1.000 θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, ολοκληρώσαμε τη πρώτη φάση των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων σε όλα τα δικαστήρια καθώς και το ολοκληρωμένο σύστημα Ελεγκτικού Συνεδρίου. Διασφαλίσαμε πόρους για την Εθνική Σχολή Δικαστών και τους αυξήσαμε του σπουδαστές της, εξασφαλίσαμε πόρους του ΕΣΠΑ, θεσμοθετήσαμε την άσκηση δικηγόρων στα δικαστήρια. Όσον αφορά το σωφρονιστικό σύστημα που η κυβέρνηση μετέφερε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έγινε ενιαία διαδικτυακή διασύνδεση όλων των φυλακών της χώρας».

Μιλώντας για τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις, είπε ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη ρόλο και την σύγχρονη διοικητική διάρθρωση της δικαιοσύνης ώστε να ανταποκρίνεται στις υπαρκτές ανάγκες των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να γίνει αποτίμηση της αποδοτικότητας των έως τώρα νομοθετικών παρεμβάσεων και να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος των δικαστών, των δικηγόρων και των συλλόγων τους αλλά και των δικαστικών υπαλλήλων που είναι συμμέτοχοι στην απονομή της.

Σχολιάζοντας τέλος αναφορές σχετικά με την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην απονομή της Δικαιοσύνης, ο κ. Ξανθόπουλος παρατήρησε ότι η διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης ανήκει στη δημόσια λειτουργία και εξέφρασε επιφυλάξεις στο να ανατίθενται όλα τα στοιχεία μιας υπόθεσης σε ένα υπολογιστικό πρόγραμμα το οποίο με βάση κάποια δεδομένα θα αποφασίζει, τη στιγμή που όλοι όσοι υπηρετούν την δικαιοσύνη γνωρίζουν πως υπάρχουν παράμετροι που δεν μπορούν να αποδοθούν σε ένα υπολογιστικό πρόγραμμα. «Η συζήτηση και ο προβληματισμός για το θέμα αυτό έχουν εντατικοποιηθεί στην Ευρώπη ενώ έχει εκδοθεί και ευρωπαϊκός χάρτης. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τον δικαστή στο έργο του, παρέχοντας του κρίσιμα στοιχεία. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί σε θέματα οργάνωσης της Δικαιοσύνης. Δεν πρέπει όμως να οδηγεί σε μορφές προβλεπόμενης δικαιοσύνης γιατί τίθενται σε κίνδυνο θεμελιώδη δικαιώματα και προσωπικά δεδομένα των πολιτών», συμπλήρωσε και ζήτησε να υπάρξουν βελτιώσεις και στο θεσμό της διαμεσολάβησης.