Επιστροφή στα νοσοκομεία Δράμας και Καστοριάς για τους πρώην βουλευτές της ΝΔ, Κ. Μπλούχο και Ζ. Τζηκαλάγια. Μιλούν στο iatronet.gr για τη μετάβαση.
Αμφότεροι είχαν βάλει «πλάτη» στο σύστημα υγείας, σε διαφορετικές περιόδους της πανδημίας, στηρίζοντας συμβολικά και ουσιαστικά τα νοσοκομεία όπου εργάζονταν πριν από την εκλογή τους στη Βουλή. Ο χειρουργός του νοσοκομείου Δράμας Κώστας Μπλούχος έκανε πρωτοχρονιάτικη εφημερία το 2021 σε μια εφιαλτική περίοδο για την πόλη του, ενώ νωρίτερα, το Μάρτιο του 2020 ο πνευμονολόγος Ζήσης Τζηκαλάγιας ξαναφόρεσε την ιατρική ποδιά για να στηρίξει τους συναδέλφους του στο νοσοκομείο Καστοριάς, που βίωνε πρώτο σε όλη τη χώρα την πίεση του άγνωστου ακόμα κορωνοϊού.
Στις εκλογές του Μαϊου και του Ιουνίου δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν κι έτσι επέστρεψαν στα ιατρικά τους καθήκοντα λίγες μέρες μετά τις δεύτερες κάλπες. Μιλώντας στο iatronet.gr, οι δύο γιατροί περιγράφουν τη μετάβαση, μοιράζονται τα συναισθήματά τους, ενώ ανακαλούν στη μνήμη εφιαλτικές μνήμες πανδημίας.
Κ. Μπλούχος: “Ιατρική και πολιτική δεν μπαίνουν στο ζύγι”
Με διαδρομή άνω των 20 ετών στο ΕΣΥ, ο χειρουργός του νοσοκομείου Δράμας, Κώστας Μπλούχος (φωτογραφία) ολοκλήρωσε την τετραετή παρουσία του στα βουλευτικά έδρανα, καθώς για λίγες ψήφους δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Επέστρεψε στα χειρουργεία του νοσοκομείου, αλλά όχι ακόμα στο πρόγραμμα εφημεριών, γιατί είχε ήδη καταρτιστεί όταν επανήλθε στο πόστο του.
“Συναισθηματικά, η μετάβαση έγινε με ανάμικτα συναισθήματα, με κυρίαρχο αυτό της έκδηλης συγκίνησης. Ούτως ή άλλως η χειρουργική μου έλλειψε αυτήν την τετραετία”, λέει προσθέτοντας πως η στήριξη και αναβάθμιση του νοσοκομείου της Δράμας είχε πάντα κεντρικό ρόλο στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ως βουλευτής: “Κάναμε πολλά πράγματα στις υποδομές. Εκμεταλλευτήκαμε χρηματοδοτικά εργαλεία και αναβαθμίσαμε συνολικά το νοσοκομείο. Τα χειρουργεία σήμερα έχουν έναν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει”.
Περιγράφει ως εφιαλτική την περίοδο της πανδημίας, στην οποία χρειάστηκε και ο ίδιος να συνδράμει, φορώντας ξανά την ιατρική ποδιά με ειδική άδεια της Βουλής. “Σε μικρές κοινωνίες όπως η Δράμα είμαστε όλοι γνωστοί, μια κοινωνία φίλων, ανθρώπων του περιβάλλοντος και της διπλανής πόρτας. Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα πόσο μπορεί να σε επηρεάσουν πολλαπλές περιπτώσεις φίλων, γνωστών, οικείων προσώπων που βρίσκονταν καθημερινά σε δύσκολη κατάσταση”, αναφέρει, ανακαλώντας στη μνήμη τις υπερπροσπάθειες συναδέλφων του σε συνεργασία με τις υπηρεσίες για την ανεύρεση ελεύθερης κλίνης για διακομιδή. “Ήμασταν όλοι σε αχαρτογράφητα νερά, γνωρίζοντας τις δυνατότητες του συστήματος. Όλοι υπερέβαλαν εαυτούς, ελπίζω να μην ξαναζήσουμε ανάλογες καταστάσεις”.
Στην ερώτηση αν σήμερα αισθάνεται περισσότερο γιατρός ή πολιτικός, απαντά πως πρόκειται για δύο πάθη που δεν μπαίνουν στο ζύγι. “Η χειρουργική είναι μεγάλο πάθος, την ασκώ μια ζωή με κατάθεση ψυχής και ένα μεγάλο αίσθημα ικανοποίησης”, σημειώνει και προσθέτει: “Παράλληλα, υπάρχει και το πάθος της πολιτικής. Ο παρονομαστής και στα δύο λειτουργήματα είναι η διάθεση προσφοράς χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας. Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και στα δύο”.
Ζ. Τζηκαλάγιας: Σε περίοδο προσαρμογής
Ο πνευμονολόγος του ΕΣΥ Ζήσης Τζηκαλάγιας (φωτογραφία) έχει κάνει δύο τετραετείς θητείες στη Βουλή, το 2009 – 2012 και 2019 – 2023. Στα τέλη Ιουνίου, επέστρεψε στη θέση του, στο Κέντρο Υγείας Καστοριάς, ενώ ετοιμάζεται να επιστρέψει και στις εφημερίες στο νοσοκομείο της πόλης. Η μετάβαση ήταν ομαλή, αν και υπήρξαν κάποια διαδικαστικά προβλήματα, όπως λέει στο iatronet.gr. “Όταν έχεις 4 χρόνια να πιάσεις υπολογιστή για να γράψεις συνταγή χρειάζεσαι μια περίοδο προσαρμογής. Είχα ξεχάσει τους κωδικούς, ξανά έπρεπε να κάνω πιστοποίηση με την ΗΔΙΚΑ. Είχε κάποια διαδικασία, αλλά εδώ και 10 μέρες δουλεύω κανονικά”, αναφέρει και προσθέτει: “Το γεγονός ότι διανύουμε μια περίοδο χαμηλής προσέλευσης, βοήθησε στην ομαλή προσαρμογή. Κυρίως βλέπουμε χρόνια νοσήματα και λίγα περιστατικά COVID”.
Η σημερινή συγκυρία δεν θυμίζει σε τίποτα την περίοδο του εφιαλτικού 2020, όταν η Καστοριά βρέθηκε πρώτη σε όλη την Ελλάδα στο επίκεντρο της πανδημίας. “Ήταν μια δραματική περίοδος, γινόταν πανικός. Ο ιός ήταν πολύ τοξικός και πέθαιναν άνθρωποι 50 και 60 ετών, ενώ η πόλη ήταν αποκλεισμένη, με αστυνομία στις εισόδους”, θυμάται και προσθέτει: “Κυρίως η παρουσία μου είχε τον χαρακτήρα της ψυχολογικής στήριξης στους συναδέλφους μου και της επίλυσης διάφορων ζητημάτων. Με επικοινωνίες και παρεμβάσεις στις υπηρεσίες, έλυνα διοικητικά υγειονομικά θέματα, ζητήματα διακομιδών σε Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα κ.ά.”. Παράλληλα, βοήθησε συντονιστικά σε συναντήσεις των κλιμακίων του ΕΟΔΥ με τις αρμόδιες Αρχές, ενώ έκανε παρεμβάσεις άρσης γραφειοκρατικών εμποδίων σε περιπτώσεις Καστοριανών της διασποράς που ήθελαν να συνδράμουν με χρήματα και υγειονομικό υλικό.
Με σχεδόν τρεις δεκαετίες στην ιατρική και 8 έτη στην πολιτική, ο ίδιος απαντά διπλωματικά στην ερώτηση αν αισθάνεται κυρίως γιατρός ή πολιτικός. «Η ιατρική ιδιότητα είναι αναπαλλοτρίωτη, σε συνοδεύει σε όλη τη ζωή. Εγώ σπούδασα γιατρός και αγαπάω την ιατρική. Η πολιτική από την άλλη μου αρέσει με την έννοια της προσφοράς στα κοινά, στην κοινωνία, στον συνάνθρωπο», επισημαίνει.
Πηγή: iatronet.gr