Το πλοίο Euroferry Olympia / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε σκάφος του Λιμενικού επιβιβάστηκαν συγγενείς των αγνοουμένων από τη φωτιά στο Euroferry Olympia, προκειμένου να μεταφερθούν στο πλοίο όπου συνεχίζονται οι έρευνες. Στο σκάφος του λιμενικού επιβαίνει ένα άτομο από κάθε οικογένεια και η μεταφορά τους γίνεται μετά την ικανοποίηση του αιτήματός τους να μεταβούν οι ίδιοι στο πλοίο και να δουν από κοντά τις έρευνες.

Οι συγγενείς των αγνοουμένων δήλωσαν ότι επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τις έρευνες και εξέφρασαν τη δυσφορία τους καθώς ως τώρα παραμένουν άκαρπες.

 

Στο κόκκινο η αγωνία για τους 10 αγνοούμενους

Οι έρευνες συνεχίζονται από εξειδικευμένα συνεργεία για τον εντοπισμό τους έπειτα από τη σορό που βρέθηκε στο φλεγόμενο πλοίο αλλά και τον 21χρονο που βρέθηκε ζωντανός μετά από 53 ώρες.

Άνδρες του πυροσβεστικού σώματος και της ΕΜΑΚ έχουν ανέβει στο πλοίο και προχωρούν σε έλεγχο στα ασφαλή σημεία του και εκεί που δεν έχουν αναπτυχθεί μεγάλα θερμικά φορτία στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό του.

 

Έλληνας ο νεκρός που ανέσυραν από το πλοίο

Νεκρός εντοπίστηκε ένας από τους αγνοούμενους του πλοίου Euroferry Olympia, όπως έγινε γνωστό χθες. Η σορός του άτυχου άνδρα βρέθηκε μέσα σε καμπίνα φορτηγού, στο γκαράζ 2.

Νωρίτερα, η πυροσβεστική είχε ανακοινώσει ότι «σορός άνδρα ανασύρθηκε από στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος στο Euroferry Olympia. Συνεχίζονται οι ενέργειες έρευνας και διάσωσης».

Στην Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, για προληπτικούς λόγους, νοσηλεύεται ο 21χρονος Λευκορώσος, που διασώθηκε σήμερα, μετά από δύο 24ωρα, από το φλεγόμενο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Euroferry Olympia». Σύμφωνα με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, Λεωνίδα Ρουμπάτη, «ο 21χρονος φέρει μόνο ενδείξεις αφυδάτωσης, ενώ του γίνονται όλες οι εξετάσεις».

Ο 21χρονος Λευκορώσος οδηγός κατάφερε να επιζήσει και το πρωί διασώθηκε από άντρες της ΕΜΑΚ. Τα όσα περιέγραψε στους άντρες του λιμενικού καθηλώνουν.

 

«Όταν ξέσπασε η φωτιά κοιμόμουν. Όταν ξύπνησα και κατάλαβα ότι ξέσπασε φωτιά, προσπάθησα να βρω δίοδο διαφυγής αλλά δεν τα κατάφερα. Υπήρχε πολύ υψηλή θερμοκρασία και αποφάσισα να μείνω στην καμπίνα του φορτηγού. Έμεινα για δύο ημέρες και άναβα τα φώτα του φορτηγού σποραδικά για να βλέπω τι γίνεται, γιατί φοβόμουν μην πιάσει φωτιά στο γκαράζ που βρισκόμουν».

Ο 21χρονος που κατάφερε να επιζήσει συνεχίζει: «άκουγα συνέχεια θορύβους αλλά δεν μπορώ να ξέρω από πού προέρχονταν. Βγήκα την τρίτη ημέρα που κατάλαβα ότι είχε πέσει η θερμοκρασία και για να σιγουρευτώ έπιασα τις λαμαρίνες με τα χέρια μου. Έψαχνα στα τυφλά και τελικά είδα μια πινακίδα που έγραφε «έξοδος κινδύνου». Την ακολούθησα και κατάφερα να βγω από το σημείο που ήμουν».

 

Οι Λιμενικοί εκτιμούν πως τρία είναι τα στοιχεία που κράτησαν τον Λευκορώσο οδηγό στη ζωή. Καταρχήν ότι βρισκόταν στο γκαράζ – 1 όπου δεν είχε εκδηλωθεί φωτιά. Είχε εκδηλωθεί ανάμεσα στο δεύτερο και στο τρίτο deck του πλοίου. Το δεύτερο είναι πως τα γκαράζ σφραγίζονται αεροστεγώς με αποτέλεσμα να μην μπει μεγάλη ποσότητα καπνού στο εσωτερικό του. Το τρίτο και εξίσου σημαντικό ήταν η ψυχραιμία του.

Πηγή: ethnos.gr