ΤΡΕΙΣ ΔΡΑΜΙΝΟΙ, ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ Ρ. ΓΙΟΥΛΒΑΝΗ ΚΑΙ Α. ΓΚΕΡΤΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ, ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΡΓΑΣΙΑ… ΣΥΝ» ΠΩΣ ΒΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥΣ

· Συμπολίτης μας που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του: «Είδα τους ανθρώπους του Νοσοκομείου (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό) με αυταπάρνηση, αλλά και περίσσιο κουράγιο να μάχονται για να βοηθήσουν, αλλά και να σώσουν συνανθρώπους τους»

· Ρ. Γιουλβάνη: «Στην αρχή με πυρετό, πόνους, πονοκέφαλο, στη συνέχεια μου δημιούργησε μια είδους αναπηρία, γιατί αν δεν μπορείς να μυρίσεις και να γευτείς είναι απώλεια κάποιων αισθήσεων»

· Α. Γκέρτας: «Λίγο μετά, έχασα γεύση και όσφρησή και άρχισα να έχω δυνατούς πόνους στα κόκκαλα, πυρετό και κεφαλόπονο»

· Συμπολίτης μας που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του: «Προστατευτείτε, περιοριστείτε, μείνετε σπίτι. Η ζωή είναι πολύτιμη»

· Ρ. Γιουλβάνη: «Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι ακόμη κι άνθρωποι που νοσούν στο σπίτι νιώθουν φόβο, έχουν ανασφάλειες και χρειάζονται επιστημονική καθοδήγηση»

· Α. Γκέρτας: «Μην αφήνετε αρνητικές σκέψεις να κατακλύζουν το μυαλό σας και κυρίως προσέχετε κάθε αντίδραση του οργανισμού σας και ενημερώνετε συνεχώς τον γιατρό σας»

 

 

Λίγο πολύ ο κάθε Δραμινός έχει κάποιον συγγενή, φίλο, γνωστό, ο οποίος έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Νοεμβρίου σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τις ημερήσιες ενημερώσεις του ΕΟΔΥ, έχουν ξεπεράσει τα 1.700, ενώ ο αριθμός εκτιμάται ότι είναι ακόμη μεγαλύτερος, αν υπολογιστούν συνολικά και τα rapid test των ιδιωτικών μικροβιολογικών εργαστηρίων. Άλλοι, βέβαια, έχουν περάσει τον ιό χωρίς συμπτώματα, άλλοι με κάποια ήπιας μορφής, μένοντας σε απομόνωση σπίτι, άλλοι με σοβαρότερα, νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο, άλλοι με πολύ σοβαρή επιδείνωση της υγείας τους, φτάνοντας στη διασωλήνωση, και δυστυχώς κάποιοι φεύγοντας από τη ζωή.

Σήμερα, η εφημερίδα «Εργασία… συν» παρουσιάζει μαρτυρίες ανθρώπων που νόσησαν από Covid-19 και πλέον έχουν ξεπεράσει τη νόσο και περιγράφουν τα συμπτώματα που είχαν, αλλά και τις σκέψεις τους κατά την περίοδο της ασθένειάς τους. Η εφημερίδα «Εργασία… συν» συνομίλησε με τους δημοσιογράφους (ραδιόφωνο ALPHA NEWS 95,5) κ. Ρένα Γιουλβάνη και κ. Άρη Γκέρτα, καθώς και με έναν συμπολίτη μας, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του (φυσικά τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας). Οι δύο πρώτοι πέρασαν την ασθένεια σε απομόνωση σπίτι τους, ενώ ο τρίτος νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, καθώς είχε σοβαρότερα συμπτώματα.

 

«Θέλει προσοχή, ενημέρωση και κυρίως επικοινωνία»

 

Η δημοσιογράφος κ. Ρένα Γιουλβάνη περιέγραψε στην «Εργασία… συν» την περίοδο της ασθένειάς της από Covid-19 ως εξής:

Οι δημοσιογράφοι Άρης Γκέρτας και Ρένα Γιουλβάνη

«Όλα τα σημαντικά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας, είναι πράγματα που πριν μας συμβούν τα αγνοούσαμε! Ένας μεγάλος έρωτας! Ποτέ δεν προϋπάρχει αλλά όταν μας συμβεί δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως ζούσαμε πριν τον γνωρίσουμε!

Αυτό ακριβώς μου συνέβη πριν λίγες μέρες όταν ήρθε να με επισκεφτεί ο πιο διάσημος ιός των τελευταίων μηνών. Δεν τον γνώριζα πριν, μόνο τον άκουγα και μου έκανε την τιμή… να τον γνωρίσω προσωπικά.

Στην αρχή με πυρετό, πόνους, πονοκέφαλο, στη συνέχεια μου δημιούργησε μια είδους αναπηρία, γιατί αν δεν μπορείς να μυρίσεις και να γευτείς είναι απώλεια κάποιων αισθήσεων. Όσο κι αν φαίνεται ανάξιο λόγου συμβάλει κι αυτό στην κακή διάθεση. Σιγά σιγά άρχισαν να με κατακλύζουν αρνητικές σκέψεις τις οποίες ενίσχυαν οι απανωτές αναφορές από τις ειδήσεις και τις ενημερωτικές εκπομπές

Δεν ήμουν σίγουρη για την έκβαση της νόσου, δεν ήξερα αν θα συνεχίζω να νοσώ στο σπίτι μου ή αν θα πρέπει να με μεταφέρουν στο νοσοκομείο, δεν ξέρω αν εκεί που δείχνουν τα πράγματα σχετικά ομαλά, μπορεί κάτι να στραβώσει και να χρειαστεί διασωλήνωση.

Σιγά σιγά και μετά από τόσες μαύρες σκέψεις που έκανα άρχισα να εφαρμόζω μια τακτική. Σταμάτησα να παρακολουθώ ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές. Παρακολουθούσα μόνο ευχάριστα προγράμματα, έκανα αισιόδοξες σκέψεις. Μιλούσα με φίλους και συγγενείς και τους ευχαριστώ για τη συμπαράστασή τους!

Σήμερα έχω ξεπεράσει τον κίνδυνο! Έχουν σταματήσει όλα τα συμπτώματα! Είμαι αισιόδοξη, νιώθω καλύτερα! Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥΥ, μπορώ να ξαναπάρω τη ζωή μου πίσω!

Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι ακόμη κι άνθρωποι που νοσούν στο σπίτι νιώθουν φόβο, έχουν ανασφάλειες και χρειάζονται επιστημονική καθοδήγηση. Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα.

Οι ασθενείς με Covid δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν γιατρό, να κάνουν μια εξέταση, να ενημερωθούν για τον τρόπο που πρέπει να διαχειριστούν την όλη κατάσταση της υγείας τους.

Θέλει προσοχή, ενημέρωση και κυρίως επικοινωνία. Ευχαριστώ πολύ όλους τους ανθρώπους που ήταν στο πλευρό μου όλο αυτό το διάστημα κοντά μου αλλά σε απόσταση! Ευχαριστώ κι εσένα Σπύρο Λάτσα για τις πολύτιμες συμβουλές σου!».

 

«Σκέφτηκα πως πρέπει να το παλέψω και να βγω νικητής!»

 

Ο δημοσιογράφος κ. Άρης Γκέρτας νόσησε κι αυτός από Covid-19 και περιέγραψε τη συγκεκριμένη περίοδο στην «Εργασία… συν» αναφέροντας τα εξής:

«Στην αρχή θεώρησα – όπως οι περισσότεροι – πως είναι ένα κρύωμα, που σύντομα θα περνούσε. Άμεσα έθεσα τον εαυτό μου σε απομόνωση. Λίγο μετά, έχασα γεύση και όσφρησή και άρχισα να έχω δυνατούς πόνους στα κόκκαλα, πυρετό και κεφαλόπονο. Οι υποψίες μου δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν και επισφραγίσθηκαν με το τεστ, το οποίο έκανα και ήταν θετικό.

Λαμβάνοντας πολύτιμες συμβουλές από γιατρούς, πήρα την αγωγή μου, τις βιταμίνες για να ενισχύσω τον οργανισμό μου και οπλίστηκα με αισιοδοξία και αντιπυρετικά! Σκέφτηκα πως πρέπει να το παλέψω και να βγω νικητής! Το καλύτερο φάρμακο είναι η αισιοδοξία σε συνδυασμό με την γνώση και την προσοχή.

Ενημερωθείτε σωστά, επιλέξτε θετικά προγράμματα στην τηλεόραση, ωραίες ραδιοφωνικές επιλογές (μια από τις καλύτερες είναι ο ALPHA NEWS 95,5), ένα καλό βιβλίο και… όλα θα πάνε καλά. Μην αφήνετε αρνητικές σκέψεις να κατακλύζουν το μυαλό σας και κυρίως προσέχετε κάθε αντίδραση του οργανισμού σας και ενημερώνετε συνεχώς τον γιατρό σας.

Δυστυχώς υπάρχει έλλειμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας και ουσιαστικής ενημέρωσης των ασθενών με Covid 19».

 

«Δυστυχώς ο ιός είναι εδώ, ύπουλος και έτοιμος να χτυπήσει τον οποιοδήποτε»

 

Τέλος, ο συμπολίτης μας, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, νόσησε και αυτός από Covid-19, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο της Δράμας. Ο ίδιος περιέγραψε στην «Εργασία… συν» τα όσα βίωσε, αναφέροντας τα εξής:

«Είχα αποφασίσει ότι θα νοσήσω από κορωνοϊό και πίστευα ότι λίγο πολύ θα το περάσουμε όλοι. Αλλά δεν περίμενα έτσι. Τελευταία φορά που έκανα δέκατα και γρίπη μπορεί να ήταν και πριν 20 χρόνια. Γερός σαν ταύρος (έτσι νόμιζα) με χτύπησε ο ιός. Τις πρώτες μέρες είχα δέκατα και αμέσως έκανα μοριακό τεστ το οποίο βγήκε αρνητικό. Αλλά τα συμπτώματα δεν υποχώρησαν και ξαφνικά έκανα εισαγωγή στο Νοσοκομείο και νοσηλεία (με πνευμονία). Δύσκολη κατάσταση με ένα σύστημα σε πανικό. Είδα τους ανθρώπους του Νοσοκομείου (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό) με αυταπάρνηση, αλλά και περίσσιο κουράγιο να μάχονται για να βοηθήσουν, αλλά και να σώσουν συνανθρώπους τους. Δυστυχώς ο ιός είναι εδώ, ύπουλος και έτοιμος να χτυπήσει τον οποιοδήποτε. Προστατευτείτε, περιοριστείτε, μείνετε σπίτι. Η ζωή είναι πολύτιμη»