Η αποτελεσματικότητα των self test και των rapid test μετά την επικράτηση της Όμικρον είναι στο επίκεντρο για μια ακόμα φορά. Ένας γιατρός εξηγεί ότι αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα του τεστ είναι ο τρόπος λήψης του.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, στο πανεπιστήμιο του Walden, Βασίλειος Μαργαρίτης, μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter το δείγμα πρέπει να λαμβάνεται και από τον φάρυγγα για να είναι σωστό το αποτέλεσμα. Επίσης, όπως αναφέρει, αν τα συμπτώματα επιμένουν για πάνω από 5 με 7 μέρες τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε κορονοϊό.
«Τα τεστ λειτουργούν αλλά πιθανότατα θέλουν τη ταυτόχρονη λήψη από στοματοφαρυγγα και τη μύτη» αναφέρει και τονίζει ότι πρέπει να απαιτούμε να έχουμε στα χέρια μας τις οδηγίες από τα εργαστήρια και τα φαρμακεία. Αν είναι αρνητικά μετά από 5 με 7 μέρες όπως εξηγεί ο ίδιος τότε το πιθανό είναι ότι δεν πάσχουμε από τη νόσο Covid-19.
H ανάρτησή του αυτή ωστόσο δημιουργεί πολλά ερωτηματικά γύρω από τα self test. Υπάρχουν πολλά που γίνονται με τη λήψη σάλιου και άλλα που γίνονται μόνο από τη μύτη σε αντίθεση με τα rapid που γίνονται σε εργαστήριο.
Ο FDA ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κάποια τεστ πιθανόν να έχουν μικρότερη ευαισθησία «χωρίς να έχουμε κάποιο χειροπιαστό» αποτέλεσμα στα χέρια μας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως το rapid test βγαίνει αρνητικό και τo PCR θετικό. Αυτό συμβαίνει επειδή, το PCR έχει μεγαλύτερη ευαισθησία σε σχέση με το rapid test. Επομένως, μπορεί να διαγνώσει τη νόσο ακόμα και στα πρόωρα στάδια της, όταν ακόμα το ιικό φορτίο είναι χαμηλό.
Ωστόσο, αυτή η χρονική διαφορά είναι πολύ μικρή. Ειδικότερα, οι μελέτες δείχνουν ότι η χρονική διαφορά μεταξύ θετικοποίησης του PCR και του rapid (δηλαδή του χρόνου που είναι θετική η PCR και αρνητική η rapid στην αρχή της νόσου) είναι μερικές ώρες μέχρι 1 ημέρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη καθώς το ιικό φορτίο είναι χαμηλό.
Η καθυστέρηση έκδοσης αποτελεσμάτων από τα μοριακά τεστ μπορεί να οδηγήσει σε διασπορά του ιού από το νοσούντα. Περισσότερα για την αξιοπιστία των rapid test εδώ.
Σε κάθε περίπτωση αν το rapid test δεν γίνει σωστά είναι πολύ πιθανό να μην δείξει το σωστό αποτέλεσμα. Για αυτό καλό είναι να μιλάτε πάντα με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας και να παραμένετε σε απομόνωση αν έχετε συμπτώματα και πιστεύετε ότι ήρθατε σε επαφή με κάποιο κρούσμα για να αισθάνεστε ασφαλείς.
Πηγή: news4health.gr