ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΠΡ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Σε ανακοίνωση του πρώην Βουλευτή Ν. Δράμας και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Χρήστου Καραγιαννίδη, σχετικά με τα προβλήματα της εστίασης, αναφέρονται τα εξής:

«Η περίπτωση της εστίασης στην Ελλάδα είναι η απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει μία διαφαινόμενη και γοργά ερχόμενη καταστροφή. Μέσα σε ένα χρόνο οι επιχειρήσεις της εστίασης μετρούν 6 μήνες υποχρεωτικού κλεισίματος από την Κυβέρνηση. Μπορεί αυτή η απόφαση να ήταν αναπόφευκτη σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας και των μεγάλων κινδύνων που υπάρχουν για την δημόσια υγεία αλλά δεν ήταν αναπόφευκτη η καταστροφή αυτών των επιχειρήσεων που έρχεται ως αποτέλεσμα από την πλήρη απραξία και απαξία που έχει επιδείξει η Κυβέρνηση για τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο.

Το πολλάκις διαφημισμένο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής κατέληξε να είναι ένα πικρό ανέκδοτο στην 5η εκδοχή της. Παραπάνω από τις μισές επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από την συγκεκριμένη ενίσχυση καθώς η Κυβέρνηση επέλεξε το τρικ του τετράμηνου τζίρου των μηνών Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις που είχαν δουλέψει σχετικά καλά τον Σεπτέμβριο να αποκλείονται από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Στις περισσότερες δε που κατάφεραν να πάρουν την επιστρεπτέα τα ποσά αγγίζουν την γελοιότητα καθώς κυμαίνονται στα χίλια με δύο χιλιάδες ευρώ. Και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι αυτή η ενίσχυση είναι επιστρεφόμενη στο μεγαλύτερο της μέρος κάτι που σημαίνει πως τα βάρη αυτών των επιχειρήσεων απλά μετατίθενται στο κοντινό μέλλον. Η Κυβέρνηση πράττει αυτό που ξέρει πολύ καλά χρόνια τώρα, κλωτσά το τενεκεδάκι του προβλήματος λίγο παρακάτω για να μην το βλέπει. Μόνο που το πρόβλημα είναι εκεί και είναι σίγουρο ότι θα το ξανασυναντήσει σε ελάχιστο χρόνο ξανά. Για την εστίαση μάλιστα το πρόβλημα είναι εκεί σε καθημερινή βάση. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση με μη επιστρεπτέα προκαταβολή, για μη επιστροφή της ήδη δοσμένης επιστρεπτέας προκαταβολής, για κρατική κάλυψη μισθού και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τους μήνες που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές απλά δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση ή ακόμα χειρότερα χλευάστηκαν.

Θα πρέπει λοιπόν τα στελέχη της Ν.Δ. και ο κυβερνητικός Βουλευτής να απαντήσουν στους επαγγελματίες της εστίασης εδώ στη Δράμα πώς θα τους στηρίξουν για να καλύψουν, τα νοίκια τους, τις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων και των εργαζόμενων τους, τις δανειακές τους υποχρεώσεις, τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, τον ΕΦΚΑ, τους λογαριασμούς ρεύματος, νερού, τηλεφώνου και δημοτικών τελών και φυσικά τα χρειώδη για την κάλυψη των οικογενειακών τους αναγκών.

Και φυσικά δε πρέπει να ξεχνάμε και το πτωχευτικό νομοσχέδιο που ψήφισαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. και επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των δανειζόμενων επιχειρηματιών. Κι αν η προηγούμενη πρόταση ήταν λίγο λογοτεχνική να το πούμε λαϊκά οι Βουλευτές της Ν.Δ. ψήφισαν ένα νόμο που βάζει σε μέγιστο κίνδυνο τις πρώτες κατοικίες των ανθρώπων που οδηγούνται σε αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων όχι από δική τους ευθύνη αλλά από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση επέλεξε να μην συμμετέχει στο κόστος που επωμίστηκε η εστίαση από τις δικές της αποφάσεις. Πιστεύω όμως ότι και ο χώρος της εστίασης θα επιμερίσει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό κόστος στην Κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα. Γιατί όντως εδώ ταιριάζει γάντι η ρήση πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι αλλά και πως δεν στηρίζουμε όλοι τις ίδιες κοινωνικές τάξεις.