ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος συνυπέγραψε ερώτηση 38 Βουλευτών σχετικά με την υποβάθμιση των πτυχίων των σπουδαστών στις ΕΠΑ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. και τη ανάγκη νομοθέτησης μεταβατικής διάταξης, προκειμένου να διορθωθεί η κατάφωρη αδικία που έχουν υποστεί οι περίπου 8000 εν ενεργεία φοιτούντες στις σχολές ΕΠΑ.Σ. του ΟΑ.Ε.Δ., οι οποίοι εισήχθησαν με το προηγούμενο καθεστώς.

«Η θέση της Κυβέρνησης, ως πολεμίου, απέναντι στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση είναι γνωστή εδώ και χρόνια, όμως, η συγκεκριμένη επιλογή υποβάθμισης των πτυχίων, αποδεικνύει ότι πρόθεσή της είναι να μετατρέψει τους σπουδαστές σε “επαγγελματίες εργάτες”. Παράλληλα, εγείρει εύλογες αμφιβολίες για το κατά πόσο η συγκεκριμένη διάταξη είναι συνταγματική, ειδικά για την περίπτωση όπου δεν προβλέπεται καμία μεταβατική περίοδος εφαρμογής της διάταξης», επισημαίνεται στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσείν.

Όπως σημειώνουν οι Βουλευτές, «οι τωρινοί φοιτούντες στις σχολές ΕΠΑ.Σ. του ΟΑΕΔ έχουν εισαχθεί και φοιτούν βάσει του προηγούμενου, ευνοϊκότερου νομικού πλαισίου, όπως περιγράφηκε παραπάνω από τον Ν. 3475/2006 και τον Ν.4186/2013. Φυσικά, οι αλλαγές που θεσπίστηκαν στα τέλη τον Δεκεμβρίου του 2020, ανατρέπουν ολόκληρο τον προγραμματισμό των σπουδαστών. Μάλιστα, η επιλογή των ΕΠΑ.Σ. πλέον μοιάζει ατυχής, καθώς δεν προσθέτει στα ατομικά τους προσόντα, μιας και οι περισσότεροι φοιτούντες, έχοντας απολυτήριο Λυκείου, κατέχουν ήδη πτυχίο επιπέδου 4».

Η απουσία νομοθετικής πρόβλεψης για τους φοιτούντες στα ΕΠΑ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. μόνο ως κατάφορη παραβίαση της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της χρηστής διοίκησης του κράτους μπορεί να ιδωθεί, τονίζουν και ερωτούν, τους Υπουργούς Παιδείας και Εργασίας, για ποιους λόγους υποβάθμισαν τα πτυχία των ΕΠΑ.Σ του ΟΑΕΔ, εάν η υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή καθώς και εάν προτίθενται να αποκαταστήσουν την κατάφωρη αδικία σε βάρος των περίπου 8.000 που φοιτούν ήδη στις σχολές και οι οποίοι εισήχθησαν εκεί με το προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή πριν την υποβάθμισή τους.