ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος συνυπέγραψε ερώτηση του Βουλευτή Θεσπρωτίας και Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριου Κάτση, με την οποία ζητείται να καταργηθεί άμεσα το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών μέσω των βεβαιώσεων κίνησης και των SMS στα 13033 και 13032.

Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων στην ερώτηση, από τους πρώτους μήνες χρήσης του μέτρου, η χρησιμότητά του έχει αμφισβητηθεί ευρέως από τους πολίτες, προκαλώντας συχνά θυμηδία, ενώ πλέον έχει απαξιωθεί πλήρως στην πράξη ως παράλογο ή γραφικό. Σοβαρά ερωτήματα, όμως, όσον αφορά την ουσία του μέτρου και το πώς το αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση που το επέβαλλε, προκαλούν οι πρόσφατες (29/4/2021) δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη ότι τα SMS στο 13033 είναι ένα μέτρο υψηλού συμβολισμού με παιδαγωγικό χαρακτήρα για τους πολίτες (βλ. σχετ. https://www.youtube.com/watch?v=r0kHXNuckUo&t=799s). Μάλιστα, οι δηλώσεις αυτές, ούτε είναι μεμονωμένες, ούτε σχετίζονται με κάποια πολιτική ομαλής μετάβασης σε κατάσταση άρσης απαγορεύσεων, καθώς έρχονται σε συνέχεια σχετικής δήλωσης του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σχεδόν 1 μήνα νωρίτερα (27/3/2021), αποκάλυψε ότι: «Το SMS θεωρήσαμε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο αυτορρύθμισης, γιατί όταν στέλνεις ένα μήνυμα εσύ ο ίδιος έχεις μια πειθαρχία, ότι έστειλα ένα ή δύο ή τρία μηνύματα» και ότι: «Σχεδιάστηκε αποκλειστικά με τη λογική των λεγόμενων οικονομικών της συμπεριφοράς, των behavioral economics». Οι παραπάνω δηλώσεις αποτελούν κυβερνητική παραδοχή ότι η μοναδική χρησιμότητα της βεβαίωσης κίνησης και των SMS στο 13033 ήταν η ψυχολογική, συνειδησιακή επιβολή καθεστώτος απαγόρευσης στους πολίτες, προκειμένου να τους «διαπαιδαγωγήσει» στην ατομική ευθύνη, γεγονός που αποδεικνύει ότι τους θεωρεί εκ των προτέρων ανεύθυνους.

Η Κυβέρνηση που έχει αποποιηθεί οποιαδήποτε δική της ευθύνη για την αποτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας μεταφέροντας μονίμως την ευθύνη στους πολίτες, παραδέχεται ότι τους χειραγώγησε ώστε να ενσωματώσουν ψυχολογικά την κατάσταση περιορισμού της ελευθερίας μετακίνησης, παραπλανώντας τους ταυτόχρονα σχετικά με τη χρησιμότητα των SMS και υποτιμώντας τη νοημοσύνη τους.

Ενόψει του ανοίγματος της εστίασης και του τουρισμού, κυβερνητικά στελέχη για μια ακόμα φορά επιδόθηκαν σε αντιφατικές μεταξύ τους δηλώσεις όσον αφορά την κατάργηση ή μη του SMS στα 13033/13032, προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες ενώ δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις για το αν τηρούνται αρχεία και ποιος ανέλαβε το κόστος της εφαρμογής, οι Βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς, αν θα καταργηθεί το μέτρο, αν γίνεται καταγραφή, αποθήκευση και επεξεργασία των sms, που φυλάσσονται προσωρινά τα δεδομένα και ποιος φορέας υλοποίησε το σύστημα των sms. Ζητούν επίσης να κατατεθούν οι σχετικές συμβάσεις υλοποίησης του συστήματος αποστολής sms καθώς και οι σχετικές αποφάσεις, εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις για την τήρηση των προσωπικών δεδομένων.