Εκφράσεις που απέχουν μακράν από τα διπλωματικά ειωθότα χρησιμοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), o Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να απαντήσει στις δηλώσεις του πρωθυπουργού από την Κύπρο, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα και με προσωπική επίθεση:

«Εγώ λέω ότι μπορούμε να συνομιλήσουμε με τον Μητσοτάκη και εκείνος προκαλεί. Θα γινόταν η δεύτερη συνάντηση (σ.σ. των διερευνητικών επαφών). Πώς να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί σου; Μητσοτάκη, σταμάτα να με προκαλείς. Να γνωρίζεις τα όρια σου. Αν συνεχίσεις έτσι δεν καθόμαστε μαζί σου στο ίδιο τραπέζι. Οι ισχυροί στους οποίους στηριζόσασταν σας εγκατέλειψαν. Δεν έχεις να περιμένεις τίποτα από κανέναν. Θα γνωρίσεις καλά του τρελούς Τούρκους».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί η διένεξη για την Κύπρο είναι η εγκαθίδρυση στη Μεγαλόνησο δύο κρατών και πως η δημιουργία μιας ομοσπονδίας, η οποία υποστηρίζεται από την Αθήνα, δεν θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα επικείμενων συνομιλιών.

Τι είχε δηλώσει ο Μητσοτάκης στην Κύπρο

Οι αναφορές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού έρχονται στη συνέχεια της επίσκεψης το κ. Μητσοτάκη τη Δευτέρα στην Κύπρο και τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

 

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στη Λευκωσία ότι ο τερματισμός της κατοχής και η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. «Αθήνα και Λευκωσία μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Αυτό είναι το συμφωνημένο και αποδεκτό πλαίσιο λύσης. Τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή παρουσία και εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Έστειλε επίσης σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή όχι μόνο από την Αθήνα και τη Λευκωσία αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον διεθνή παράγοντα.

«Δυστυχώς, οι δημόσιες δηλώσεις Τουρκίας και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων είναι εκτός αυτού του πλαισίου, καθώς εμμένουν στη λύση δύο κρατών. Αυτό το απορρίπτουμε όχι μόνο εμείς αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν ότι επανέναρξη του διαλόγου νοείται μόνο εντός του πλαισίου που ανέφερα».

«Η Κύπρος δεν είναι μια ανοχύρωτη πολιτεία. Έχει δίπλα της όλο τον Ελληνισμό, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Έτσι θα πορευτούμε μέχρι να γίνει ξανά νησίδα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: cnn.gr