ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Θ. ΖΕΚΕΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ

«Το φθινόπωρο του 2019 είχαμε έναν Δήμο αναξιόπιστο, ανυπόληπτο και σε δεινή οικονομική κατάσταση, κάτι που ήταν δυστυχώς ευρέως γνωστό τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στους λοιπούς φορείς»

· «Καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα εις βάρος του Δήμου μας, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του και να κερδίσουμε τον σεβασμό όλων με πράξεις»

· «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε χρέος ύψους πάνω από 3.000.000 ευρώ και όχι πλεόνασμα»

· «Με την ανάληψη των καθηκόντων μας η Οικονομική Υπηρεσία μας είχε επιβεβαιώσει ότι υφίσταται ένα χρέος προς τους προμηθευτές μας ύψους 1.800.000 ευρώ και πλέον (όταν στις 31/12/2014 ήταν 50.800 ευρώ) χωρίς να συνυπολογίζονται και οι δικαστικές διεκδικήσεις κατά του Δήμου μας, οι οποίες μόνο κατά κεφάλαιο (χωρίς τον συνυπολογισμό των τόκων) ανέρχονται στο ποσό των 1.160.666,21 ευρώ»

· «Ουδείς ιδιώτης εξαναγκάζεται πλέον να καταφύγει ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων για να προστατευθεί από την καθυστέρηση του Δήμου σχετικά με την αποπληρωμή των χρεών του. Οι οφειλές μας έχουν ελαττωθεί κατά πολύ και παραμένουν ανεξόφλητα μόνο τα ποσά που αμφισβητούνται δικαστικά»

· «Όσον αφορά στα μεγάλα χρηματικά ποσά που ο πρώην Δήμαρχος Δοξάτου διατείνεται ότι έχει αφήσει στο ταμείο του Δήμου, οφείλω να ομολογήσω ότι παρά τις επίμονες προσπάθειες που καταβάλαμε δεν στάθηκε δυνατό να εντοπιστούν»

· «Στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, κατά την έναρξη της θητείας μας, δεν υπήρχε καμία απολύτως μελέτη»

· «Εμείς σε διάστημα σχεδόν ενός έτους καταφέραμε να ετοιμάσουμε μελέτες που αντιστοιχούν σε έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 20.000.000 ευρώ»

· «Κατά την διάρκεια της θητείας του πρώην Δημάρχου ήταν κοινό μυστικό ο τεράστιος αριθμός των κατεπειγουσών αναθέσεων»

· «Από την ανάληψη των καθηκόντων μου, ο Δήμαρχος δεν αναθέτει σε κανέναν ιδιώτη την κατασκευή έργου, την προμήθεια υλικών ή την παροχή υπηρεσιών αξίας έως 24.000 ευρώ, χωρίς να έχει προηγηθεί η λήψη τουλάχιστον τριών προσφορών κατόπιν ανάρτησης της σχετικής πρόσκλησης στην ιστοσελίδα του Δήμου»

· «Σε αντίθεση με την επιλογή του πρώην Δημάρχου να αναθέτει τις δικαστικές υποθέσεις του Δήμου σε δύο πάντα δικηγόρους, εμείς με την πολύτιμη την συμβολή της νομικής μας συμβούλου αναθέτουμε τις υποθέσεις του Δήμου κυκλικά σε νέους δικηγόρους του Δήμου μας»

· «Το έργο της παρούσας διοίκησης είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και αφοσίωσης στο δημοτικό συμφέρον»

· «Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα η συμπεριφορά του πρώην Δημάρχου δεν μου αφήνει περιθώρια να ελπίζω σε μία ειλικρινή συνεργασία προσανατολισμένη στις ανάγκες των συνδημοτών μας και όχι σε μικροπολιτικά συμφέροντα»

· «Επιλέγω συνειδητά να μην φοβάμαι καμία συκοφαντία, καμία ανυπόστατη κατηγορία, καμία αβάσιμη δυσφήμηση. Το ψέμα ευτυχώς δεν αντέχει στον χρόνο»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης, ο οποίος για πρώτη φορά μίλησε εκτενώς για την κατάσταση που παρέλαβε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, για όσα συνέβαιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην Δημάρχου Δοξάτου κ. Δημήτρη Δαλακάκη, αλλά και για τις κατευθυντήριες γραμμές μέσα στις οποίες κινείται η νυν Δημοτική Αρχή του Δήμου Δοξάτου. Ιδιαίτερα χειμαρρώδης ο κ. Ζεκερίδης, αποκάλυψε άγνωστες πτυχές από την παρελθούσα κατάσταση του Δήμου, τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην προσπάθεια να ορθοποδήσει ο Δήμος, καθώς και τις άμεσες ενέργειες από πλευράς του, ώστε να ομαλοποιηθεί η καθημερινότητα στον Δήμο Δοξάτου.

 

Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Σας εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και κάθε καλό για εσάς και τον Δήμο τον οποίο διοικείτε.

Σας ευχαριστώ, κύριε Λάτσα, για τη δυνατότητα που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας και κατ’ επέκταση με τους δημότες του Δήμου Δοξάτου, μέσω της εφημερίδας σας. Εύχομαι και για σας ό,τι καλύτερο και ας ελπίσουμε ότι γρήγορα η πανδημία του κορωνοϊού θα αποτελέσει παρελθόν.

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι, αλλά και ευκαιρία για απολογισμό, πάντα βέβαια στη σκιά της πανδημίας. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα παρατηρούμε αρκετά συχνά τον προκάτοχό σας να ασκεί έντονη κριτική προς τη Δημοτική σας Αρχή κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς από την πλευρά σας να απαντάτε ευθέως. Κύριε Δήμαρχε, γιατί δεν απαντάτε στον πρώην Δήμαρχο σε όσα αναφέρει;

Για να προχωρήσουμε σε παράθεση στόχων και σε απολογισμό του έργου μας, θα πρέπει πρώτα να γίνει κατανοητό από όλους το σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας.

Έτσι, θα αναγκαστώ, δυστυχώς, για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων μου να παρεκκλίνω από τον αξιακό μου κώδικα και να απαντήσω στον πρώην Δήμαρχο και στην παραπληροφόρηση που επιδιώκει σχετικά με την κατάσταση που άφησε κατά την αποχώρησή του από τον Δήμο Δοξάτου. Για να ξέρουν όλοι οι συνδημότες μου, τα έργα και τις ημέρες του πρώην Δημάρχου Δοξάτου.

Η μέχρι τώρα απόφασή μου να απέχω από τον σχολιασμό ατεκμηρίωτων αιτιάσεων που μόνο στόχο έχουν την δημιουργία εντυπώσεων – απόφαση στην οποία θα παραμείνω πιστός μέχρι το τέλος της θητείας μου – φοβάμαι ότι έχει εκληφθεί από τον πρώην Δήμαρχο ως αδυναμία χαρακτήρος και από κάποιους συνδημότες μας ως σιωπηρή αποδοχή των όσων κατά καιρούς αναφέρει ο πρώην Δήμαρχος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για να τεθούν, λοιπόν, τα γεγονότα στις πραγματικές τους διαστάσεις θα αναφερθώ αρχικά στην δεύτερη Κυριακή των εκλογών, όταν ο πρώην Δήμαρχος έσπευσε να με συγχαρεί για την εκλογή μου. Για μένα η συγκεκριμένη κίνηση ήταν ένα ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό στοιχείο που με έκανε πραγματικά να ελπίζω στη δημιουργία ενός μονοπαραταξιακού Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα προωθούσε λύσεις σε προβλήματα του Δήμου μας επιλέγοντας την πιο συμφέρουσα για τον Δήμο μας από τις διαφορετικές προτάσεις που θα ζυμώνονταν κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων. Δυστυχώς όμως, γρήγορα αντιλήφθηκα ότι εν τέλει επρόκειτο για μία κίνηση χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, όταν τις επόμενες μέρες ενημερώθηκα για την ανάρτηση ενός αχαρακτήριστου κειμένου στην προσωπική του σελίδα στο Facebook με την έκφραση «για δώσε και μένα μπάρμπα» και με την συνοδεία ενός απαξιωτικού τραγουδιού που αναφερόταν σε μένα και στους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους. Το ήθος, το ύφος, την αισθητική και το επίπεδο της συγκεκριμένης ανάρτησης αλλά και άλλων αναρτήσεων αυτού του είδους που ακολούθησαν επιλέγω συνειδητά να μην τα σχολιάσω και τα αφήνω στην κρίση των πολιτών.

Άλλωστε, είχε προηγηθεί η απαγόρευση που μου επέβαλε ο πρώην Δήμαρχος, παρόλο που ήμουν ήδη εκλεγμένος Δήμαρχος του Δήμου Δοξάτου, να μην συναντώ τους υπαλλήλους χωρίς την παρουσία του για το διάστημα από την εκλογή μου μέχρι και την τυπική ανάληψη των καθηκόντων μου, θυμίζοντας μου πάντα ότι «Δήμαρχος είμαι εγώ» (ο ίδιος δηλαδή σύμφωνα με τα ακριβή του λόγια).

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και μάλιστα την τελευταία Παρασκευή πριν την ανάληψη των καθηκόντων μου κάποιοι «ποντικοί» (;) έκλεψαν αντικείμενα και όργανα από το κτήριο του Κεφαλαρίου για την απώλεια των οποίων ο πρώην Δήμαρχος έκανε μήνυση (;) κατά αγνώστων (;). Μέχρι και σήμερα δεν είχαμε καμία πληροφορία για την καταγγελία αυτή και δεν ξέρω αν και ο πρώην Δήμαρχος ενδιαφέρθηκε για την τύχη της.

Ποτέ δεν ενημερωθήκαμε ποια ήταν τα αρχεία και τα αντικείμενα που κλάπηκαν, παρά μόνο όταν κάποιες φορές αναζητήσαμε διάφορα και δεν τα βρίσκαμε μας είπε ότι ήταν μέσα σε αυτά που κλάπηκαν. Η έλλειψη αρχείου περιουσίας του Δήμου είναι η αιτία που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το μέγεθος των απωλειών του εξοπλισμού, για τον οποίο λάβαμε γνώση μέσω της απογραφής, στην οποία προβήκαμε κατά την ανάληψη των καθηκόντων μας.

 

Έρχεται, λοιπόν, η ώρα της ανάληψης των καθηκόντων σας. Μάλιστα, προχωρήσατε σε άμεσες συνεργασίες με άλλες παρατάξεις, χωρίς όμως να αξιοποιηθεί η παράταξη του πρώην Δημάρχου. Τι σας οδήγησε σε αυτή την επιλογή;

Ανέλαβα τα καθήκοντα μου χωρίς κάποια στοιχειώδη έστω ενημέρωση από τον πρώην Δήμαρχο για τα πεπραγμένα του. Η εικόνα που μπόρεσα να διαμορφώσω τις πρώτες μέρες της θητείας μου οφείλεται κυρίως στην καλή θέληση των εργαζομένων και των Δημοτικών Συμβούλων που πρόθυμα με ενημέρωσαν για τα διάφορα ζητήματα που καλούμουν να αντιμετωπίσω και τους ευχαριστώ για αυτό.

Με τις παραπάνω συνθήκες, μου ήταν πλέον σαφές ότι δεν θα μπορούσα να επενδύσω στην συνεργασία μου με τον πρώην Δήμαρχο και γι’ αυτό αναγκάστηκα να αποκλείσω από την διοίκηση την παράταξή του. Τονίζω όμως με κάθε ευκαιρία, ακόμα και τώρα, ότι εφόσον υπάρξει πραγματική θέληση από την πλευρά του πρώην Δημάρχου για συνεργασία με γνώμονα πάντα το συμφέρον του Δήμου είμαι διατεθειμένος να επαναπροσδιορίσω την στάση μου.

Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα η συμπεριφορά του πρώην Δημάρχου δεν μου αφήνει περιθώρια να ελπίζω σε μία ειλικρινή συνεργασία προσανατολισμένη στις ανάγκες των συνδημοτών μας και όχι σε μικροπολιτικά συμφέροντα. Με μεγάλη μου απογοήτευση διαπιστώνω ότι ο πρώην Δήμαρχος έχει επιλέξει να επιδοθεί σε έναν πόλεμο κατά του Δήμου Δοξάτου αλλά και κατά συγκεκριμένων ανθρώπων, τους οποίους στοχοποιεί σκοπίμως θεωρώντας ότι τα άτομα αυτά θα αποτελούν τους αντιπάλους του στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Δεν χρειάζεται φυσικά να επισημάνει κανείς την νοσηρότητα αυτής της συμπεριφοράς που είναι αυταπόδεικτη, ιδίως εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η τρέχουσα θητεία θα ολοκληρωθεί σε περίπου τρία χρόνια. Ούτε χρειάζεται να τονιστεί το πόσο επιζήμιες καθίστανται τέτοιου είδους συλλογιστικές για τον Δήμο αλλά και για όποιον επιλέγει να τις υιοθετήσει. Παρόλα αυτά, ο πρώην Δήμαρχος συνεχίζει να ακολουθεί την παραπάνω τακτική και να την εκδηλώνει με μονόπλευρες παρουσιάσεις σε φιλικά προς αυτόν τηλεοπτικά κανάλια καθώς και με μακροσκελείς αναρτήσεις που βρίθουν απολύτως ψευδών στοιχείων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πραγματικότητα που επικρατούσε στον Δήμο Δοξάτου και είναι γνωστή σε όσους σχετίζονται με αυτόν ήταν τελείως διαφορετική.

 

Τελικά, ποια κατάσταση βρήκατε στον Δήμο Δοξάτου;

Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου βρέθηκα σε έναν Δήμο στον οποίο οι εργαζόμενοι στην πλειονότητά τους προσέρχονταν στην εργασία τους χωρίς όραμα, χωρίς χαρά, με καθαρά διεκπεραιωτική διάθεση. Η περιγραφή της κατάστασης που βίωσαν θύμιζε ανθρώπους τρομοκρατημένους, που αναζητούσαν την σταθερότητα.

Κλήθηκα ήδη από την πρώτη ημέρα της θητείας μου να αντιμετωπίσω πιεστικά προβλήματα του Δήμου, τα οποία είχαν δημιουργηθεί και διογκωθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια και στα οποία ουδέποτε άκουσα να αναφέρεται ο πρώην Δήμαρχος, και φυσικά ποτέ δεν τον άκουσα να αναλαμβάνει τις ευθύνες του γι’ αυτά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι συνάντησα μία Διεύθυνση Περιβάλλοντος με έναν πεπαλαιωμένο και χωρίς συντήρηση στόλο, η οποία αναγκαζόταν να καλύψει τις δημοτικές ανάγκες με οχήματα δανεικά. Για να επιστραφούν τα εν λόγω οχήματα στους δανειστές μας, ο Δήμος αναγκάστηκε να καταβάλει αρκετά χρήματα σε επιδιορθώσεις, τα οποία προφανώς και θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν αν γινόταν οι απαραίτητες συντηρήσεις των οχημάτων. Όπως λόγου χάρη η δαπάνη που υποχρεώθηκε να πληρώσει ο Δήμος για την επισκευή ενός απορριμματοφόρου, το οποίο είχε δανείσει ο Δήμος Δράμας προς τον Δήμο Δοξάτου, και για πέντε ολόκληρα χρόνια είχε περιπέσει σε αχρησία χωρίς κανένας να ενδιαφερθεί για την επισκευή του.

Εκτός από τα παραπάνω, η αδυναμία συντήρησης του στόλου και η επιδιόρθωση των οχημάτων του Δήμου είχε καταστεί ακόμα δυσκολότερη, δεδομένου ότι κανένα συνεργείο δεν επιθυμούσε να συνεργαστεί με τον Δήμο μας, διότι υπήρχαν οφειλόμενα χρηματικά ποσά, τα οποία ο Δήμος Δοξάτου δεν είχε εξοφλήσει.

Είναι αυταπόδεικτο και γνωστό στην τοπική κοινωνία ότι η αδυναμία συντήρησης των οχημάτων προϋπήρχε της δικής μας θητείας και είχε οδηγήσει τον πρώην Δήμαρχο σε αναθέσεις εργασιών σε ιδιώτες, πρακτική για την οποία έχουν εκκινήσει ήδη οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αναζήτηση πειθαρχικών και ενδεχομένως ποινικών ευθυνών.

Οι προμηθευτές μας παρέμεναν απλήρωτοι για χρόνια και δεν τροφοδοτούσαν πλέον με τα απαραίτητα υλικά τις υπηρεσίες και τον στόλο του Δήμου.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας η Οικονομική Υπηρεσία μας είχε επιβεβαιώσει ότι υφίσταται ένα χρέος προς τους προμηθευτές μας ύψους 1.800.000 ευρώ και πλέον (όταν στις 31/12/2014 ήταν 50.800 ευρώ) χωρίς να συνυπολογίζονται και οι δικαστικές διεκδικήσεις κατά του Δήμου μας, οι οποίες μόνο κατά κεφάλαιο (χωρίς τον συνυπολογισμό των τόκων) ανέρχονται στο ποσό των 1.160.666,21 ευρώ. Εντύπωση προκαλεί, επίσης, ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια στην εκδίκαση ορισμένων αγωγών, ο Δήμος επέλεγε να μην παρουσιάζεται στο δικαστήριο, να χάνει δηλαδή σκοπίμως και να μην αμφισβητεί καν τα ζητούμενα από τους δανειστές του ποσά, τα οποία –όπως είναι ευκόλως αντιληπτό – θα μπορούσαν να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στις παρασχεθείσες υπηρεσίες/προμήθειες, αναγκαζόμενος εν τέλει να πληρώνει εκτός από το ποσό της δαπάνης και τόκους και δικαστικά έξοδα. Χρέος λοιπόν ύψους πάνω από 3.000.000 ευρώ και όχι πλεόνασμα είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση κάθε δημότη όποτε και αν ζητηθούν.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να υπογραμμισθεί εντόνως ότι τα ανωτέρω αριθμητικά στοιχεία αποδεικνύονται από τα τηρούμενα στο αρχείο των υπηρεσιών έγγραφα, τα οποία είμαι βέβαιος ότι γνωρίζει ο πρώην Δήμαρχος. Παρόλα αυτά, κρίνει σκόπιμο να αποσιωπά την ύπαρξή τους και να παραθέτει στις μυθοπλαστικές δηλώσεις του όλως τυχαία νούμερα για το ύψος των χρηματικών ποσών που δήθεν άφησε στο ταμείο του Δήμου, νούμερα τα οποία αναφέρει αυθαίρετα χάριν εντυπωσιασμού χωρίς να λαμβάνει τουλάχιστον υπόψη του το διογκωμένο παθητικό που επίσης «κληροδότησε» στον Δήμο Δοξάτου.

 

Και εσείς τι κάνατε για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση;

Από την στιγμή που εκκίνησε η θητεία της νέας διοίκησης, τέθηκε ως πρωταρχικός στόχος για όλους μας η δικαστική υπεράσπιση του Δήμου σε κάθε υπόθεση ανεξαιρέτως, η διασφάλιση του δημοτικού συμφέροντος και η συμβιβαστική επίλυση διαφορών που αφορούν οφειλές του Δήμου, οι οποίες πράγματι υφίστανται και δεν αμφισβητούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αποφεύγεται η καταβολή υπέρογκων τόκων και δικαστικών εξόδων. Σε αντίθεση με την επιλογή του πρώην Δημάρχου να αναθέτει τις δικαστικές υποθέσεις του Δήμου σε δύο πάντα δικηγόρους, εμείς με την πολύτιμη την συμβολή της νομικής μας συμβούλου αναθέτουμε τις υποθέσεις του Δήμου κυκλικά σε νέους δικηγόρους του Δήμου μας.

Σήμερα, οι εργολάβοι και οι προμηθευτές του Δήμου μας λαμβάνουν τα οφειλόμενά τους σε χρονικό διάστημα από έναν έως τρεις μήνες, αναλόγως του φόρτου εργασίας της οικονομικής υπηρεσίας την δεδομένη χρονική στιγμή. Ουδείς ιδιώτης εξαναγκάζεται πλέον να καταφύγει ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων για να προστατευθεί από την καθυστέρηση του Δήμου σχετικά με την αποπληρωμή των χρεών του. Οι οφειλές μας έχουν ελαττωθεί κατά πολύ και παραμένουν ανεξόφλητα μόνο τα ποσά που αμφισβητούνται δικαστικά. Μάλιστα πρέπει να τονιστεί ότι παρά το γεγονός ότι έχει αυστηροποιηθεί η διαδικασία έκδοσης εντάλματος, καταφέραμε ίσως και για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου να ολοκληρωθούν οι πληρωμές στις υποχρεώσεις που αναλάβαμε και δημιουργήσαμε. Επίσης, ολοκληρώσαμε την διαδικασία κατάρτισης και ψήφισης του προϋπολογισμού, κάτι πολύ σημαντικό για την ομαλή λειτουργία του Δήμου από τις πρώτες μέρες του έτους.

Πρόβλημα, επίσης, αποτελούν οι ενστάσεις από τον πρώην Δήμαρχο σε κάθε νέα απόφασή μας, ο οποίος εμφανίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το κάνει για την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου, ενώ στην πραγματικότητα θέλει να οδηγήσει τον Δήμο σε απραξία, κάτι που φαίνεται και από την στάση του στην Οικονομική Επιτροπή όπου καταψηφίζει ότι έργο συζητείται με διάφορες προφάσεις. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής του είναι η καθυστέρηση υλοποίησης των έργων μας, μια που όλες οι ενστάσεις του πέφτουν τελικά στο κενό.

Επιπροσθέτως, οφείλω να αναφερθώ συνοπτικά και στο σημαντικό ζήτημα των αναθέσεων. Κατά την διάρκεια της θητείας του πρώην Δημάρχου ήταν κοινό μυστικό ο τεράστιος αριθμός των κατεπειγουσών αναθέσεων. Οι κατεπείγουσες αναθέσεις σήμερα έχουν ελαχιστοποιηθεί. Και παρόλο που πράγματι ο νόμος παρέχει στον Δήμαρχο το δικαίωμα αναθέσεων προκειμένου να διευκολυνθεί η άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων, η παρούσα διοίκηση επέλεξε εκουσίως την αυστηροποίηση της διαδικασίας. Από την ανάληψη των καθηκόντων μου, ο Δήμαρχος δεν αναθέτει σε κανέναν ιδιώτη την κατασκευή έργου, την προμήθεια υλικών ή την παροχή υπηρεσιών αξίας έως 24.000 ευρώ, χωρίς να έχει προηγηθεί η λήψη τουλάχιστον τριών προσφορών κατόπιν ανάρτησης της σχετικής πρόσκλησης στην ιστοσελίδα του Δήμου. Η ανωτέρω διαδικασία, αν και δεν πηγάζει ως υποχρέωση εκ του νόμου, εντούτοις έχει επιλεχθεί διότι επιθυμία μας είναι η τήρηση της αρχής της δημοσιότητας στη δράση της διοίκησης, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν πιο συμφέρουσα για τον Δήμο τιμή. Πάντα δε η παρούσα διοίκηση φροντίζει, στο πλαίσιο του δυνατού, να επιλέγονται προμηθευτές του Δήμου μας για να ενισχύεται η τοπική οικονομία.

 

Αναφερθήκατε στην ιστοσελίδα του Δήμου Δοξάτου. Λειτουργεί κανονικά κύριε Δήμαρχε;

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου, διαπίστωσα ότι η ιστοσελίδα του Δήμου δεν ήταν σε λειτουργία, παράλειψη ανεπίτρεπτη για έναν σύγχρονο Δήμο που μεριμνά για την νομιμότητα και την διαφάνεια στην δράση του. Άμεσα προβήκαμε στις δέουσες ενέργειες και πλέον υπάρχει το site του Δήμου μας, στο οποίο ο κάθε δημότης μπορεί να λαμβάνει γνώση των εποχικών προσλήψεων, δημοπρασιών, των διαγωνισμών, των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολής προσφοράς, των δράσεων κλπ. Επίσης, ο Δήμος Δοξάτου δεν διέθετε επιχειρησιακό πρόγραμμα, η απόκτηση του οποίου έχει ήδη δρομολογηθεί. Εξαιτίας της ανωτέρω έλλειψης, η αποδοτικότητα του Δήμου βασιζόταν μόνο στην κρίση του Δημάρχου και όχι σε μετρήσιμα και ευχερώς επαληθεύσιμα μεγέθη.

Αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπήρχε καμία δημοσιότητα, τα ελάχιστα έργα, οι τεχνικές εργασίες, υπηρεσίες αναθέτονταν σχεδόν στον ίδιο άνθρωπο. Σε πολλές περιπτώσεις οι αναθέσεις ήταν προφορικές όπως προκύπτει από τις αγωγές χωρίς να τηρείται η νόμιμη διαδικασία.

 

Κύριε Ζεκερίδη, ένας δημότης από τη μια ακούει τον ισχυρισμό του πρώην Δημάρχου ότι έχει αφήσει μεγάλο ταμείο στον Δήμο και από την άλλη εσάς, που κάνετε λόγο για χρέος πάνω από 3 εκ. ευρώ. Δεν είναι λογικό να υπάρχει έντονη απορία για το τι τελικά συνέβη;

Όσον αφορά στα μεγάλα χρηματικά ποσά που ο πρώην Δήμαρχος Δοξάτου διατείνεται ότι έχει αφήσει στο ταμείο του Δήμου, οφείλω να ομολογήσω ότι παρά τις επίμονες προσπάθειες που καταβάλαμε δεν στάθηκε δυνατό να εντοπιστούν. Πιθανότητα αναφέρεται στην επιλογή του να μην σταλούν δημοτικά τέλη για τα έτη 2017 και 2018, να μην αξιοποιηθεί η Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Σ.Α.Τ.Α.) ύψους 1.5000.000 ευρώ όταν η ετήσια Σ.Α.Τ.Α. ανέρχεται σε 400.000 ευρώ περίπου, και φυσικά να αφήσει ανεκμετάλλευτο χρηματικό ποσό ύψους 150.000ευρώ για πυροπροστασία όταν η ετήσια επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό των 28.000 ευρώ. Από τα όλα τα παραπάνω μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί ότι ο πρώην Δήμαρχος δεν αξιοποίησε επί πέντε περίπου χρόνια προς όφελος των δημοτών ούτε την Σ.Α.Τ.Α. ούτε τα χρήματα της πυροπροστασίας για έργα και παρεμβάσεις απαραίτητες για τις κοινότητες και το περιβάλλον. Επίσης, στα χρηματικά ποσά που «μας άφησε» ο πρώην Δήμαρχος υπολογίζει και τα χρήματα των κληροδοτημάτων για τα οποία δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου ούτε για τους σκοπούς των κληροδοτημάτων ούτε για την αξιοποίηση τους με αποτέλεσμα να έχει ο Δήμος απώλεια εσόδων μερικά δε από τα ακίνητα να καταστρέφονται.

Θλιβερή εντύπωση προκαλεί και η αδιαφορία που επέδειξε ο πρώην Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, και για το πρόγραμμα «LEADER» σχετικά με την χρηματοδότηση επιχειρήσεων και έργων. Δυστυχώς, ο Δήμος Δοξάτου είναι ο μοναδικός Δήμος που δεν κατέθεσε καμία μελέτη σε αντίθεση με αρκετούς ιδιώτες από τον Δήμο μας και άλλους φορείς (π.χ. Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου), οι οποίοι πέτυχαν την ένταξή τους στο πρόγραμμα και κατ’ επέκταση την χρηματοδότησή τους.

Δεν αξιοποιήθηκαν και πολλές άλλες προσκλήσεις και η δυνατότητα υποβολής αιτημάτων στην Εταιρία Κοινωνικής Ευθύνης του Αγωγού TAP κατά τη θητεία του πρώην Δημάρχου. Αυτό ήταν κάτι που μπορούσε να το διεκδικήσει ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του έργου. Αυτό ακριβώς κάναμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προμήθεια οσονούπω ενός απορριμματοφόρου-πλυντηρίου κάδων και ενός πολυμηχανήματος (UNIMOG) .

 

Ας περάσουμε και στο θέμα των έργων. Τι «κληρονομήσατε» από την προηγούμενη Διοίκηση;

Στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, κατά την έναρξη της θητείας μας, δεν υπήρχε καμία απολύτως μελέτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στο κλείσιμο του ΕΣΠΑ 2014-2020 να προσπαθούμε να εκπονήσουμε μελέτες για την αξιοποίησή του. Εμείς σε διάστημα σχεδόν ενός έτους καταφέραμε να ετοιμάσουμε μελέτες που αντιστοιχούν σε έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 20.000.000 ευρώ. Είναι γνωστή άλλωστε η τακτική του πρώην Δημάρχου να δίνει πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις για μία συγκεκριμένη μελέτη, να μεταβάλλει διαρκώς τις απόψεις του αυθαίρετα και χωρίς προφανή αιτιολογία αποπροσανατολίζοντας εν τέλει τις αρμόδιες υπηρεσίες με αποτέλεσμα καμία μελέτη να μην ολοκληρώνεται εις βάρος του συμφέροντος των δημοτών.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι βρήκαμε μία Τεχνική Υπηρεσία και μία Διεύθυνση Προγραμματισμού χωρίς στόχευση και χωρίς βασικά εφόδια για δημιουργία, όπως εξοπλισμό, σχεδιασμό, προγράμματα. Αφού εντοπίσαμε τις ελλείψεις αυτές και κάναμε την κατάλληλη επιλογή συνεργατών, πολύ σύντομα δημιουργήσαμε τις συνθήκες ώστε να είναι δημιουργική.

Δεν υπήρχε καμία μελέτη για το Γυμνάσιο Λύκειο Καλαμπακίου, ούτε δωρεά του ίδιου, ούτε από την υπηρεσία, η οποία θα μας έδινε την δυνατότητα να την υλοποιήσουμε άμεσα. Για το έργο δεν είχε εξασφαλιστεί καμία απολύτως χρηματοδότηση, μόνο φωτογραφίες και μεγάλες δηλώσεις.

Επίσης, ο πρώην Δήμαρχος έκανε δηλώσεις για έργα εκατομμυρίων συμπεριλαμβάνοντας σ’ αυτά κυρίως έργα της Περιφέρειας (καθαρισμός χειμάρρου Δοξάτου), πρώην Δημάρχων, άλλων φορέων, ακόμα και έργα που απλά έχει ονειρευτεί ή πιθανολογεί ότι έχουμε εμείς ονειρευτεί ώστε να τα παρουσιάσει και αυτά ως δικά του!

Θα πρέπει να αναφερθώ, έστω και ακροθιγώς, στην χαοτική κατάσταση που αφορά την κινητή, αλλά κυρίως την ακίνητη περιουσία του Δήμου μας. Κτήρια παραμελημένα, με φθορές και προβλήματα λόγω της αχρησίας, με ανύπαρκτο εξοπλισμό, όπως το παλιό Δημαρχείο που έχει καταντήσει περιστερώνας. Αγροτεμάχια αναξιοποίητα, αναψυκτήρια σε μαύρο χάλι. Και μία θολή και βαλτωμένη κατάσταση στα θέματα που αφορούν τα δύο κληροδοτήματα του Δήμου, του Δοξάτου και του Καλαμπακίου, με χαρακτηριστικό ότι αγνοήθηκαν ακόμα και όροι που ήταν πολύ εύκολο να υλοποιηθούν.

Εντύπωση μου κάνει η ανυπαρξία παραγωγής έργου και στελέχωσης του ΚΕΠ Υγείας στο οποίο τόσο πολύ αναφέρεται ο πρώην Δήμαρχος όπως και η άγνοια της 4ης ΥΠΕ σχετικά με το ΤΟΜΥ Καλαμπακίου, παρά την ύπαρξη σχετικού ΦΕΚ. Με τα θέματα αυτά, όπως και με τις βάσεις του ΕΚΑΒ οι οποίες ανακλήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του προηγουμένου Δημάρχου θα ασχοληθώ με την λήξη της πανδημίας μέσω της νέας διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών την οποία ολοκληρώνουμε και συμπεριλαμβάνουμε στον νέο οργανισμό του Δήμου μας.

Θλίψη και οργή μας προκάλεσε το γεγονός ότι παραλάβαμε σε κομμάτια τον εξοπλισμό του Ψηφιακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Αγοράς, ένα έργο ΕΣΠΑ, το οποίο διαλύθηκε, με την δικαιολογία ότι είχε υγρασία ο χώρος.

Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη μου δημιούργησε η έλλειψη Κοινωνικής Υπηρεσίας, μιας υπηρεσίας που θα στέκεται δίπλα στον δημότη οργανωμένα, συγκεντρώνοντας δυνάμεις από κάθε επίπεδο και θα μεριμνά για τις ανάγκες του. Εμείς οργανώνουμε αυτήν την υπηρεσία που σύντομα θα είναι στη διάθεση κάθε δημότη, με την δημιουργία του νέου οργανισμού.

Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε ένα ακόμα μελανό σημείο της θητείας του πρώην Δημάρχου, ο οποίος κατά την αποχώρησή του άφησε σε εκκρεμότητα πάνω από είκοσι πειθαρχικές διώξεις κατά διαφόρων υπαλλήλων του Δήμου, τις οποίες δεν ολοκλήρωσε ποτέ κατά παράβαση των εφαρμοστέων νομοθετικών διατάξεων που προβλέπουν συγκεκριμένες προθεσμίες, προφανώς επιδιώκοντας την «ομηρία» των προσώπων αυτών. Το σύνολο των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί στον πρώτο χρόνο της θητείας μας και τα σχετικά έγγραφα έχουν αποσταλεί στην αρμόδια αρχή προς έλεγχο χωρίς να έχει υπάρξει κάποια παρατήρηση επί των ενεργειών μας μέχρι σήμερα.

 

Κύριε Δήμαρχε, δυστυχώς θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, καθώς έχει περάσει ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας. Θα ήθελα, εν συντομία, να μου περιγράψετε το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείστε ως Δημοτική Αρχή.

Είναι προφανές από τα όσα έχω ήδη αναφέρει, ότι το φθινόπωρο του 2019 είχαμε έναν Δήμο αναξιόπιστο, ανυπόληπτο και σε δεινή οικονομική κατάσταση, κάτι που ήταν δυστυχώς ευρέως γνωστό τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στους λοιπούς φορείς. Σε αυτό το περιβάλλον προσπαθήσαμε και καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα εις βάρος του Δήμου μας, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του και να κερδίσουμε τον σεβασμό όλων με πράξεις (βλ. Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμπακίου, αγροτική οδοποιία, αναβάθμιση και δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, αντιπλημμυρικά έργα, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός κοινοτήτων, χρήση ποιοτικού πόσιμου και αρδεύσιμου νερού, περιορισμός βλαβών και διαρροών, ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, σύγχρονος οργανισμός, πρόβλεψη για την σύσταση γραφείου εσωτερικού ελέγχου, πολιτικής προστασίας και διεύθυνσης κοινωνικών υπηρεσιών κ.λπ.)

Σήμερα, αναβαθμίζουμε διαρκώς την ιστοσελίδα του Δήμου, αποκτούμε επιχειρησιακό πρόγραμμα και ολοκληρώνουμε μεθοδικά τα έργα. Δεν προλάβαμε να μιλήσουμε εκτενώς για τις δικές μας δράσεις, για να μπορούν να ενημερωθούν οι συνδημότες μου. Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά σας, είμαι στη διάθεσή σας και για κάποια νέα επικοινωνία στο μέλλον.

Το μόνο που επιθυμώ να τονίσω είναι ότι το έργο της παρούσας διοίκησης είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και αφοσίωσης στο δημοτικό συμφέρον. Οφείλεται στους υπαλλήλους που εκτελούν υπεύθυνα τα καθήκοντά τους, σε συνδυασμό με την συνεχή δράση και παρέμβαση των συμβουλίων και των Προέδρων των κοινοτήτων, των Δημοτικών Συμβούλων, των Διοικητικών Συμβουλίων και των Προέδρων των Νομικών Προσώπων του Δήμου καθώς και στην άοκνη προσπάθεια των Αντιδημάρχων οι οποίοι λειτουργούν, και με δική μου παραίνεση και προτροπή, ως Δήμαρχοι στον τομέα τους. Όλους τους ανωτέρω τους ευχαριστώ θερμά.

Τέλος, θα ήθελα να κλείσω με μία προσωπική τοποθέτηση. Ως άνθρωπος ουδέποτε ταυτίστηκα με την ρήση του Ισοκράτη, ο οποίος σε έναν από τους λόγους του είχε πει «Να φοβάσαι τις συκοφαντίες, ακόμα και αν είναι ψέματα». Επιλέγω συνειδητά να μην φοβάμαι καμία συκοφαντία, καμία ανυπόστατη κατηγορία, καμία αβάσιμη δυσφήμηση. Το ψέμα ευτυχώς δεν αντέχει στον χρόνο. Σας ευχαριστώ πολύ.