Συγκλονίζουν για μία ακόμη φορά τα στοιχεία της έρευνας της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7, για την σεξουαλική παρενόχληση στην Ελλάδα και το metoo. 62,6% έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση. Οι περισσότερες στον χώρο εργασίας τους.

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα στην Ελλάδα του κινήματος #metoo και ενώ οι γυναικοκτονίες και οι καταγγελίες για περιστατικά έμφυλης βίας έχουν καταστεί σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, η νέα έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7 καταγράφει την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες στην χώρα μας.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας

  • Τεράστια η απήχηση του #metoo
  • 6 στις 10 γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση
  • 7 στους 10 πιστεύουν ότι η βία κατά των γυναικών έχει αυξηθεί
  • Σωστός ο όρος γυναικοκτονία για το 68,5%
  • Δεν επαρκεί ή δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για την σεξουαλική παρενόχληση για το 78,7%

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύγκριση σειράς ερωτήσεων με την αντίστοιχη περυσινή έρευνα στην οποία συμμετείχαν μόνο γυναίκες.

#metoo: Αυξάνεται η απήχηση του κινήματος

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 85,6% των ερωτώμενων γνωρίζει το κίνημα #metoo (84,1 άνδρες – 87% γυναίκες). Ένα χρόνο πριν, μόνο μία στις τρεις ερωτώμενες γνώριζε την ύπαρξη του κινήματος.

Εννιά στους 10 ερωτηθέντες (από όσους γνωρίζουν το #metoo) έχουν θετική άποψη για αυτό.

Οι θετικές απόψεις, μάλιστα συγκεντρώνουν τεράστια ποσοστά τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Θετικά κρίνει το #metoo το 91% των γυναικών και το 85,4% των ανδρών. Σε σχέση με την περυσινή έρευνα, οι θετικές γνώμες των γυναικών εμφανίζονται αυξημένες κατά σχεδόν δύο μονάδες.

Συχνό φαινόμενο η σεξουαλική παρενόχληση

Αρκετά έως πολύ συχνό φαινόμενο θεωρούν οι πολίτες την σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος των γυναικών σε ποσοστό 89,5%.

Οι γυναίκες σε ποσοστό 95% θεωρούν ότι η σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος τους συμβαίνει Πολύ και Αρκετά συχνά, ποσοστό που έχει σημειώσει αύξηση 4,5% από πέρυσι. Υψηλό είναι και το ποσοστό των ανδρών που θεωρούν πολύ και αρκετά συχνό φαινόμενο την σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών(83,4%).

Σπάνιο ή όχι και τόσο συχνά θεωρεί ότι συμβαίνει η σεξουαλική παρενόχληση το 4,8% των γυναικών, ενώ στους άνδρες το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 15,6%.

Στην ερώτηση “τι ποσοστό γυναικών νομίζετε ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης”, μέχρι 30% απάντησε το 34,4%, 31%-60% απάντησε το 32,8%, ενώ πάνω από 61% απάντησε το 25,4%.

Στην ερώτηση εάν κάποια φίλη τους έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, θετικά απάντησε το 45% των πολιτών.

Αντίθετα, στην ίδια ερώτηση για άνδρα φίλο, το ποσοστό που απάντησε θετικά πέφτει στο 18%.

6 στις 10 γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση

Οργή προκαλούν τα αποτελέσματα της έρευνας και στην ερώτηση “Εσείς έχει τύχει ποτέ να υποστείτε σεξουαλική παρενόχληση ή όχι;”

Το 62,2% των γυναικών, περισσότερες δηλαδή από 6 στις 10, απάντησαν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Με μόλις το 35,6% να απαντά αρνητικά. Μάλιστα, το ποσοστό των γυναικών που έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά παρουσιάζεται αυξημένο κατά 16,2%(!) σε σχέση με την περυσινή έρευνα(46%).

Στον αντίποδα και αναμενόμενα, το ποσοστό των ανδρών που δηλώνει ότι έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ανέρχεται σε 17,1%.

Εργασιακός χώρος παρενόχλησης

Περισσότεροι από έναν στους δύο ερωτηθέντες(52,1%), από όσους δήλωσαν πως έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, αναφέρει πως αυτό συνέβη στον χώρο εργασίας.

Άλλοι χώροι στους οποίους λαμβάνουν χώρα φαινόμενα παρενόχλησης είναι ο δρόμος(39,2%), χώροι διασκέδασης/εστίασης(17%), το πανεπιστήμιο ή το σχολείο(16,6%) αλλά και το ίντερνετ(12,9%), μεταξύ άλλων.

Στις γυναίκες το ποσοστό που έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο δουλειάς ανέρχεται σε 54,7%, αυξημένο μάλιστα κατά 5,8% από την προγούμενη μέτρηση. Σε ό,τι αφορά στους άνδρες, το ποσοστό αυτό φτάνει το 42%.

Κανόνας η αποσιώπηση

Ένα στα δύο(50,4%) θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης δεν μίλησε για το περιστατικό. Το 46,9% το ανέφερε σε φίλους ή συγγενείς και μόλις το 1,4% απευθύνθηκε στις αρχές. Το 1,3% μίλησε για το περιστατικό “αλλού”.

Το ποσοστό των ανδρών που αποσιώπησαν το περιστατικό ανέρχεται στο 60,8% ενώ στις γυναίκες στο 47,8%. Το ποσοστό των γυναικών που απευθύνθηκαν σε φίλους ή συγγενείς ανέρχεται σε 49,7%, αυξημένο κατά 3,2 μονάδες σε σχέση με πέρυσι.

Ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 4,4% που δήλωνε ότι απευθύνθηκε στις αρχές, το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 1,6% φέτος.

Οι νόμοι δεν προστατεύουν

Η ελάχιστη προσφυγή στις αρχές για την καταγγελία φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης, ίσως βρίσκει την αιτία της στο επόμενο ερώτημα. Ερωτηθέντες οι πολίτες εάν θεωρούν πως οι νόμοι παρέχουν προστασία σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, αρνητικά απαντά το 44,7% ενώ πως παρέχουν αλλά δεν εφαρμόζονται απαντά το 34%.

Μόλις το 15,8% θεωρεί πως οι νόμοι παρέχουν προστασία.

Σε ό,τι αφορά στις γυναίκες, το ποσοστό που θεωρεί πως οι νόμοι δεν παρέχουν προστασία, ανέρχεται σε 49,6%, αυξημένο κατά 13 μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021.

Αυξάνεται η βία κατά των γυναικών

7 στους 10 ερωτώμενους θεωρούν ότι η βία κατά των γυναικών τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί. Αυτό πιστεύει το 78,6% των γυναικών και το 63% των ανδρών.

“Γυναικοκτονία”

Σύμφωνη βρίσκει την μεγάλη πλειονότητα των πολιτών ο όρος γυναικοκτονία που εσχάτως μπήκε στις ζωές μας και κατέλαβε δυστυχώς μεγάλο μέρος της επικαιρότητας.

Παρά τις αντιδράσεις που φαίνεται να προκαλούνται, οι πολίτες συμφωνούν με την χρήση του όρου σε ποσοστό 68,5% ενώ διαφωνεί το 28,8%.

Με τον όρο συμφωνεί το το 77,7% των γυναικών και το 58,6% των ανδρών.

*Στην έρευνα συμμετείχαν 869 άτομα άνω των 17 ετών και διενεργήθηκε από τις 15 ως τις 17 Ιανουαρίου.

Πηγή: news247.gr