Τις φοροελαφρύνσεις του 2022, ύψους 2 δισ. ευρώ (ίσως και παραπάνω), βάζει στο τραπέζι των αποφάσεων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και μετρά ήδη τον δημοσιονομικό χώρο που θα απελευθερωθεί αν συνεχιστεί η σημερινή καλή εικόνα της πορείας του τουρισμού. Μολονότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει τον Σεπτέμβριο, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται, καθώς επτά φοροελαφρύνσεις για το 2022 έχουν «κλειδώσει», ενώ, όταν θα υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα έσοδα που θα αφήσει φέτος ο τουρισμός στα δημόσια ταμεία, σε συνδυασμό με τη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε περαιτέρω ελαφρύνσεις φορολογικών βαρών.
Εργαζόμενοι – επιχειρήσεις
Δεδομένη θεωρείται πλέον η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους -ισχύει ήδη για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα- και, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, η έκτακτη εισφορά δεν αναμένεται να ενεργοποιηθεί εκ νέου. Επίσης, θα συνεχιστεί και το 2022 το καθεστώς των μειωμένων κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω μείωση, ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Ασφαλιστικές εισφορές: Και το 2022 οι ασφαλιστικές εισφορές θα συνεχίσουν να είναι μειωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να βλέπουν την αύξηση που προκύπτει από αυτό στους μισθούς τους. Οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί συνολικά κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες και εκκρεμεί η μείωσή τους κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Το συγκεκριμένο μέτρο ωφελεί και τις επιχειρήσεις.
Εισφορά αλληλεγγύης: Το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για τους εργαζομένους στο Δημόσιο και για τους συνταξιούχους. Πρόκειται επί της ουσίας για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς το χαράτσι, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, δεν πρόκειται να επανέλθει εκ νέου.
Εταιρικός φόρος: Από την 1η Ιανουαρίου 2022 ο εταιρικός φόρος θα μειωθεί στο 22% από 24%.
Ακίνητα
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει την αγορά ακινήτων προχωρώντας σε ελάφρυνση φόρων, καθώς η ακίνητη περιουσία πλήττεται με περισσότερους από 20 φόρους. Με δεδομένη την επενδυτική ζήτηση για τα ελληνικά ακίνητα από ξένους επενδυτές, στόχος της κυβέρνησης είναι η ελληνική κτηματαγορά να γίνει πιο ελκυστική μέσω της αφαίρεσης ορισμένων από τα φορολογικά βάρη, ενώ την ίδια στιγμή η ίδια στόχευση ισχύει και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι φοροελαφρύνσεις που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2022 είναι οι εξής: ΕΝΦΙΑ: Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης που φέρνει το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών μέσω της ένταξης σε αυτό 7.000 νέων περιοχών που σημαίνει αύξηση του ΕΝΦΙΑ καθιστά δύσκολη την εξίσωση για τη μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 8%, χωρίς όμως να την αποκλείει. Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να λειάνουν τη φορολογική επιβάρυνση σε μια σειρά περιοχών, οι οποίες με το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών θα δουν αύξηση στον φόρο. Η μείωση του ενιαίου φόρου αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και δεν προχώρησε εξαιτίας της ανατροπής των δεδομένων που προκάλεσε η πανδημία με τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από το κράτος.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews
Πηγή: enikos.gr