Η επίθεση έγινε από αγνώστους, με τρικάκια τα οποία αφορούσαν απειλές για το νέο νομοσχέδιο, που προωθεί η υπουργός και άμεσα θα περάσει στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση

Νυχτερινή επίθεση με τρικάκια πραγματοποίησαν άγνωστοι στο πολιτικό γραφείο της Νίκης Κεραμέως. Τα τρικάκια αφορούν σε αντιδράσεις για το νομοσχέδιο το οποίο προωθεί η υπουργός με σημαντικές αλλαγές στα ΑΕΙ, όπως η πανεπιστημιακή Αστυνομία , το όριο φοίτησης, και οι αυστηρές ποινές σε πειθαρχικά αδικήματα των φοιτητών.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίληο οποίος σε ανακοίνωσή του τόνισε: «Τραμπούκοι πέταξαν τρικάκια με απειλητικό περιεχόμενο σήμερα στο πολιτικό γραφείο της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Αν νομίζουν ότι με αυτό το λόγο θα φοβίσουν την Υπουργό και την κυβέρνηση, ώστε να μην προχωρήσουν οι αλλαγές στα ΑΕΙ κάνουν λάθος. Η βία δεν έχει θέση ούτε στα Πανεπιστήμια, ούτε στην κοινωνία. Τα ΑΕΙ είναι χώροι γνώσης και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών κι όχι χώροι ανομίας και τραμπουκισμών. Οι αλλαγές θα προχωρήσουν γιατί αυτό απαιτεί η μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών, των καθηγητών και της κοινωνίας».

Σχετική ανάρτηση έκανε στο twitter και η κυρία Κεραμέως: «Παρέμβαση» απόψε στο πολιτικό μου γραφείο… από εκείνους που υπερασπίζονται την παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια, την ανεξέλεγκτη είσοδο και την «αιωνιότητα» στη φοίτηση. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για το Πανεπιστήμιο που αξίζει στα παιδιά μας», έγραψε η υπουργός Παιδείας.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μερίδας της πανεπιστημιακής κοινότητας ,οι οποίοι ζητούν να μην ψηφιστεί ενώ απειλούν ότι θα το καταργήσουν στην πράξη. Απαντώντας σε όλα αυτά η υπουργός απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ και διευκρίνισε 8 σημεία του:

  1. Οικονομικά Η χρηματοδότηση της παιδείας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας. Επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ο προϋπολογισμός του ΥΠΑΙΘ αυξήθηκε κατά 142 εκατομμύρια ευρώ το 2021, οι εντάξεις έργων ΕΣΠΑ για την Ανώτατη Εκπαίδευση αυξήθηκαν κατά 90 εκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίστηκαν άνω των 550 θέσεων μελών ΔΕΠ, 130 διοικητικές θέσεις και 2.000 θέσεις για φοιτητές για διδακτικό έργο και έχουν υποβληθεί προτάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την Ανώτατη Εκπαίδευση στο Ταμείο Ανάκαμψης.
  2. Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Όψιμο το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για την  προστασία προσωπικών δεδομένων καθώς όταν ήταν Κυβέρνηση και κατέθετε νομοσχέδια δεν ζητούσε τη γνώμη της Αρχής – αγνοώντας τη σχετική υποχρέωση που υπάρχει από το 2018. Αρχικά μας είπαν πως δεν ζητήσαμε γνωμοδότηση από την Αρχή. Τους θυμίσαμε ότι ακολουθήθηκε κανονικά η διαδικασία, ζητήθηκε η γνώμη της Αρχής, δόθηκαν σχόλια της Αρχής και αυτά ελήφθησαν υπόψιν. Οι απόψεις της Αρχής συμπεριελήφθησαν στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή: ενδεικτικά διευκρινίσθηκε ποιος είναι υπεύθυνος επεξεργασίας, ποιοι οι σκοποί της επεξεργασίας και ποια η νόμιμη βάση. Όσο για τα φαιδρά που ειπώθηκαν περί παρακολούθησης e-mails και τηλεφώνων, μόνο δύο λέξεις μπορούν να τα περιγράψει: FAKE NEWS.
  3. Αιώνιοι φοιτητές Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι πρέπει να μπορεί κανείς να πάρει το πτυχίο χωρίς όριο φοίτησης. Με αυτή τη λογική, αν κάποιος παίρνει μετά από 20, 30, 40 χρόνια πτυχίο από το Πανεπιστήμιο, μήπως να επιτρέψουμε και στα σχολεία να είναι κανείς 10 χρόνια μαθητής Α’ Λυκείου; Όπως σε κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, έτσι και στο Πανεπιστήμιο είναι σημαντικό να υπάρχει πλαίσιο, να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Επιπλέον, τους φοιτητές που παραμένουν τόσα χρόνια στο Πανεπιστήμιο, τους στερείται η κοινωνία, τους στερείται η αγορά.
    etvvlsixyamsusf.jpg
  4. Επαγγελματική Εκπαίδευση Λένε στον ΣΥΡΙΖΑ: «Μα μπορούν τα Δημόσια ΙΕΚ να αντικαταστήσουν τα ΑΕΙ;». Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης αλλά διαφορετικών εκπαιδευτικών δρόμων. Χρέος της Πολιτείας είναι να χτίσει επιλογές για τους νέους, και μετά οι νέοι επιλέγουν την εκπαιδευτική διαδρομή που τους ταιριάζει με βάση τις κλίσεις, τις δεξιότητες, τις προτιμήσεις τους. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η απαξίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και μάλιστα από πρώην Υπουργό που έχει υπηρετήσει την επαγγελματική εκπαίδευση. Αλήθεια, θεωρείτε την επαγγελματική εκπαίδευση κατώτερη; Συμφωνείτε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση με τη νέα δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ; Δεν έχουμε ακούσει την άποψή σας για αυτή τη ρύθμιση.
  5. Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής Θα μας απαντήσετε τελικά; Θέλετε να εισάγονται φοιτητές στα Πανεπιστήμια με 1, 2, 3 στα 20; Σήμερα μιλήσατε για την «ελεύθερη εισαγωγή» στα ΑΕΙ. Πλήρης ισοπέδωση. Όλοι ίσοι, αλλά πώς; Ίσοι προς τα κάτω. Μαζική, άκριτη εισαγωγή στα Πανεπιστήμια χωρίς κριτήρια αξιοκρατίας. Και όμως, ακόμη και η δική σας η βάση διαφωνεί. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (2019) τάχθηκαν σε πρόσφατη έρευνα υπέρ της βάσης εισαγωγής σε ποσοστό 52%.
  6. Εναντίον του νομοσχεδίου, λέτε, τα ΑΕΙ. Η Σύνοδος τι λέει; ΝΑΙ στην ελάχιστη βάση εισαγωγής, ΝΑΙ στην ελεγχόμενη είσοδο, ΝΑΙ, υπάρχει πρόβλημα βίας και ανομίας και πρέπει να λάβουμε μέτρα αντιμετώπισης.
  7. Ακαδημαϊκό περιβάλλον – ασφάλεια Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η κοινωνία τάσσεται υπέρ. Ελεγχόμενη είσοδος: ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ (2019): Υπέρ: 60,4% Πανεπιστημιακή αστυνομία: Ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ (2019): Υπέρ: 38,3% Τι προτείνετε για το πρόβλημα στο οποίο όλοι πλέον συμφωνούμε ότι υπάρχει; Η μόνη πρόταση που έχουμε ακούσει από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή του κ. Μάρδα: μυστικοί αστυνομικοί / incognito / αστυνομικοί – φοιτητές. Ο Αρχηγός σας ζητάει μέτωπο κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας και ο πρώην Υπουργός σας ζητάει μυστικούς αστυνομικούς-φοιτητές!
  8. Εφαρμογή νόμου Είπατε ότι θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να μην εφαρμοστεί ο νόμος, «να κουρελιαστεί». Κύριε Φίλη, είστε βουλευτής της Βουλής των Ελλήνων, έχετε δώσει όρκο να υπακούετε στο Σύνταγμα και τους νόμους. Ομολογώ ότι με σόκαρε αυτή σας η φράση.

Συλλαλητήρια για το νομοσχέδιο

Με νέα συλλαλητήρια σήμερα Πέμπτη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ. Στην Αθήνα σύλλογοι φοιτητών έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση, στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις ανά τη χώρα περίπου την ίδια ώρα. Στη Θεσσαλονίκη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται στις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου. Σε σχετική ανακοίνωση οι φοιτητές αναφέρουν ότι  η κυβέρνηση πρέπει να «δώσει τα 30 εκατομμύρια που προορίζει για πανεπιστημιακή αστυνομία, σε μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ώστε να επαναλειτουργήσουν οι Σχολές. Αν «νοιάζονται» για την προστασία της υγείας των φοιτητών, για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών να αποσύρουν τώρα  το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη και να κάνουν πράξη τα δίκαια αιτήματά δεκάδων φοιτητικών συλλόγων και χιλιάδων φοιτητών.Η κυβέρνηση αντί να κατηγορεί τους φοιτητές ως εγκληματίες ή ως υπεύθυνους για τη διασπορά του κορονοϊού να υλοποιήσει εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματα δεκάδων φοιτητικών συλλόγων και χιλιάδων φοιτητών στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας!”

Αντιδράσεις μαθητών-γονέων-εκπαιδευτικών

Σε κινητοποίηση καλεί και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, διεκδικώντας να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο με το οποίο μεταξύ άλλων προωθούνται αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια πέντε μήνες πριν τις εξετάσεις και σε μία χρονιά ιδιαίτερης πίεσης για τους μαθητές, να μην εφαρμοστεί η «τράπεζα θεμάτων», να παρθούν τα μέτρα εκείνα που οι μαθητές από την αρχή της χρονιάς διεκδικούν μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς, για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία. Μαζί τους και η Ομοσπονδία των Γονέων Αττικής η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση «πως κάνει πως δεν ακούει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, που με μια φωνή καταδικάζει το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που εν μέσω πανδημίας φέρνει για ψήφιση στη Βουλή. Κάνει πως δεν ακούει τη φωνή χιλιάδων γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών που αγωνιούν για το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας απέναντι στον ιό. Δική μας απάντηση πρέπει να είναι το δυνάμωμα της πάλης απέναντι σε αυτή την ανάλγητη πολιτική.

Πηγή: ethnos.gr