ΑΡΘΡΟ
του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου
Δικηγόρου Δράμας
Σε αυτή τη χώρα όχι μόνο τα πολιτικά κόμματα δεν συζητούν μεταξύ τους και με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για να καταλήξουν σε τροποποιήσεις του νομικού πλαισίου. Αλλά τέτοια συζήτηση δεν γίνεται ούτε εντός των κομμάτων. Έτσι όχι μόνο κάθε νέα κυβέρνηση, αλλά και κάθε νέος Υπουργός της αυτής κυβέρνησης και του αυτού κόμματος θεωρεί ύψιστο χρέος του προς την πατρίδα και την κοινωνία να τροποποιήσει και πάλι το θεσμικό πλαίσιο του τομέα ευθύνης του.
Έτσι και με το Ποινικό Δίκαιο. Εκεί που θεωρούσαμε ότι ο προηγούμενος και μικροβιολόγος στο επάγγελμα Υπουργός Δικαιοσύνης έχει αλλάξει εκ βάθρων και οριστικά τους «Κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ» και έχει αυστηροποιήσει τις ποινές που έπρεπε, σύμφωνα με τα εκάστοτε οκτάστηλα των εφημερίδων και τους τίτλους των ειδήσεων των καναλιών. Έρχεται ο και δικηγόρος στο επάγγελμα νέος Υπουργός Φλωρίδης και αλλάζει και πάλι τους Κώδικες.
Κύριο χαρακτηριστικό και πάλι η αυστηροποίηση των ποινών… για παράδειγμα αναστολή θα χορηγείται μόνο αν υπάρχει φυλάκιση έως 1 έτος… για ποινή 1-2 έτη θα προβλέπεται χρηματική ποινή ή κοινωφελής εργασία, για 2-3 έτη υποχρεωτικά θα εκτίεται μέρος της φυλάκισης από 1-6 μήνες και από 3 χρόνια και πάνω προβλέπεται υποχρεωτική έκτιση της ποινής στη φυλακή.
Κατ’ αρχάς πως και που θα φυλακίζονται όλοι αυτοί από τη στιγμή που οι φυλακές μας έχουν φρακάρει στην κυριολεξία. Στοιβάζονται πολλαπλάσιοι από όσους μπορούν να αντέξουν οι υποδομές και το προσωπικό των φυλακών.
Ειδικά κατά τις δηλώσεις του Υπουργού σε Τροχαία θανατηφόρα ατυχήματα ακόμη και από αμέλεια θα πρέπει ο υπαίτιος θα εκτίει ποινή φυλάκισης. Μου έρχονται στο μυαλό δύο υποθέσεις που έτυχε να χειριστώ κατά το παρελθόν.
- Ο κατηγορούμενος έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του σε ολισθηρό οδόστρωμα, κτύπησε σε κολώνα της ΔΕΗ, εισήλθε με οπισθοπορεία σε χώρο παρακείμενου βενζινάδικου και κτύπησε ιδιοκτήτη φορτηγού που αμέριμνος άλλαζε την ρόδο του οχήματός του. Καταδικάσθηκε σε 2,5 χρόνια φυλάκισης με αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
- Κατηγορούμενος νεότατος σε ηλικία κινούνταν έξω από το χωριό του με συνοδηγό τον γείτονα και παιδικό του φίλο. Έχασε τον έλεγχο και κτύπησε σε κολώνα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο συνοδηγός και καρδιακός του φίλος. Τιμωρήθηκε και ορθά σε 2 χρόνια φυλάκιση με αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Στις παραπάνω περιπτώσεις οι υπαίτιοι για το θάνατο αθώων συνανθρώπων τους υπέφεραν συνειδησιακά τα πάνδεινα. Είχαν λευκότατο ποινικό μητρώο. Βεβαίως τιμωρήθηκαν και ορθά με μεγάλες ποινές φυλάκισης και με αναστολή, δηλαδή δεν φυλακίσθηκαν και δεν πλήρωσαν την ποινή τους. Ήταν όμως στη συνέχεια τύπος και υπογραμμός. Αν είχαν υποπέσει και σε άλλη παράβαση θα καλούνταν να πληρώσουν και την πρώτη προαναφερόμενη ποινή τους.
Τι παραπάνω θα πρόσφερε στην κοινωνία και στη δικαιοσύνη τυχόν φυλάκισή τους; Θα επέφερε τον σωφρονισμό τους; Μα αυτός επήλθε. Θα απέτρεπε ως φόβητρο άλλους απρόσεκτους οδηγούς; Δηλαδή όπου σε άλλες χώρες υπάρχουν βαρύτατες ποινές ή για άλλα αδικήματα που προβλέπονται και στη χώρα μας μεγαλύτερες και βαρύτερες ποινές δεν υπάρχει εγκληματικότητα;;; 8 έως 15 χρόνια κάθειρξη προβλέπεται για διακίνηση κάνναβης, μήπως δεν γίνεται διακίνηση;;;
Μα δεν ξέρει ο Υπουργός;; το εύλογο ερώτημα.
Και η αντίθετη απορία… Μα δεν ξέρουν οι καθηγητές νομικής, που λένε τα αντίθετα; Και αν δεν ξέρουν αυτοί, γιατί είναι θεωρητικοί και δεν έχουν επαφή με την Κοινωνία.
Δεν ξέρουν ούτε οι δικαστές και οι εισαγγελείς;; Γιατί στο πρόσφατο συνέδριό τους στη Λάρισα η Εφέτης Ειρήνη Νικολάου που ήταν εισηγήτρια για το θέμα αυτό ζήτησε από την πολιτική ηγεσία:
-Η Πολιτεία να χαράζει την αντεγκληματική πολιτική με σαφείς στοχεύσεις στηριγμένη σε επιστημονικά και κοινωνικά δεδομένα
-Να αφήνεται περιθώριο στον δικαστή να επιβάλλει δίκαιη ποινή και όχι δρακόντεια
-Γιατί το δίκαιο όχι μόνο τιμωρεί, αλλά και διδάσκει
Στο σημερινό ισχύον δίκαιο κατά την εισήγησή της προβλέπεται ποινή φυλάκισης, δηλαδή έως 5 χρόνια, για βλάβη σε πράγματα και ποινή μέχρι και ισόβιας κάθειρξης για τροχαίο που επέφερε πολλούς θανάτους. Ο δικαστής θα σταθμίσει τα δεδομένα, τις συνθήκες, το βαθμό υπαιτιότητας και θα επιλέξει τη δίκαιη τιμωρία, που αρμόζει στη συγκεκριμένη υπόθεση και στον συγκεκριμένο δράστη και υπαίτιο.
ΟΧΙ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ, ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ, όπως προσπάθησε να δικαιολογηθεί ο παριστάμενος Υφυπουργός Δικαιοσύνης (σημ. το απαιτούν οι κοινωνικές συνθήκες….).
Υ.Γ. Θα προβλέπεται μια και μόνο αναβολή. Σωστό!… να μη χρονίζουν οι υποθέσεις. Μπορεί όμως να μας εξηγήσει ο κ. Υπουργός σε υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον του Αρείου Πάγου για παράδειγμα και για την οποία ο εντολέας μου έχει καταβάλλει ένα υπέρογκο γραμμάτιο Δικηγορικού Συλλόγου, αν στη δεύτερη μετά από αναβολή συζήτηση νοσηλεύομαι και δεν μπορώ να τον εκπροσωπήσω, τι θα πράξει; Θα προσλάβει νέο Δικηγόρο και θα πληρώσει και νέο γραμμάτιο;;;
Και ας υποθέσουμε ότι κανείς διάδικος δεν θέλει να κωλυσιεργήσει και να ζητήσει αναβολή στην ανακοπή κατά της εκτέλεσης που κατέθεσα προχθές στο Μον. Πρωτ. Αθηνών. Θέλουμε όλοι να εκδικαστεί μια ώρα αρχύτερα. Πότε θα γίνει αυτό; Το 2031 που ορίστηκε η πρώτη δικάσιμος; ΟΚ είμαι στα 62 μου, δεν σκοπεύω να βγω στη σύνταξη μέχρι τα 70 μου!!!