Επεκτείνεται η συνεργασία του ΕΣΥ με ιδιωτικές κλινικές στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα εκατοντάδες περιστατικά κορονοϊού που καταγράφονται στην περιοχή και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, το υπουργείο Υγείας έχει έλθει ήδη σε συμφωνία με τέσσερις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης προκειμένου να αυξηθούν οι κλίνες που θα διατεθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Άλλωστε η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται να έχει ξεφύγει πλήρως με ασθενείς που βασανίζονται από covid να βρίσκονται εκτός ΜΕΘ παρότι κρίνεται απαραίτητο ακόμη και να διασωληνωθούν.

 

Να υπενθυμιστεί ότι ήδη τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα και της Θεσσαλίας έχουν ενισχυθεί με 664 κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές αλλά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που καθημερινά αυξάνονται δραματικά.

Το επιχειρησιακό σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ήδη επετεύχθη η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των τεσσάρων ιδιωτικών κλινικών στην Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να διατεθούν επιπλέον κλίνες για ασθενείς non – covid. Μόλις ανακοινωθεί επισήμως η επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα (αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας) και υπογραφούν οι συμβάσεις, θα ξεκινήσει και η μεταφορά ασθενών που πάσχουν από άλλα νοσήματα πλην  covid, από τα δημόσια νοσοκομεία προς τις κλινικές του ιδιωτικού τομέα.

Ταυτόχρονα όσοι ασθενείς χωρίς κορονοϊό από δω και πέρα χρειάζονται νοσηλεία ή κάποια χειρουργική επέμβαση, θα κατευθύνονται προς τις ιδιωτικές κλινικές χωρίς δικό τους κόστος.

Η ενίσχυση του ΕΣΥ με κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα φυσικά δεν είναι τυχαία, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν πληρότητα ειδικά στις ΜΕΘ της τάξης του 100%. Άλλωστε ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση εκτός εντατικών λόγω έλλειψης κλινών. Μέχρι να αδειάσει κάποιο κρεβάτι, νοσηλεύονται είτε σε χειρουργικές αίθουσες που έχουν μετατραπεί σε εντατικές, είτε σε ΜΑΦ, αλλά ακόμη και σε απλές κλίνες.

Παρά την ενίσχυση με κλίνες σε διάφορα νοσοκομεία, η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα μοιάζει δραματική. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη ενεργοποιήθηκε από το περασμένο Σαββατοκύριακο και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης διαθέτοντας στο ΕΣΥ κλίνες covid, οι οποίες καλύφθηκαν σε χρόνο ρεκόρ.

Ελεγχόμενη πάντως είναι η κατάσταση στην Αττική όπου υπάρχουν ακόμη αρκετές διαθέσιμες κλίνες, αφού κατειλημμένο είναι μόλις το 80%, χωρίς μάλιστα να έχουν αναπτυχθεί ακόμη οι πρόσθετες κλίνες που ενεργοποιούνται όταν υπάρχει ανάγκη.

Πηγή: ethnos.gr