Επιστολή προς τον διοικητή της 4ης Υ.Π.Ε. και τον Υπουργό Υγείας απέστειλε ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου αναφορικά με τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου. Οι ελλείψεις αυτές αφορούν σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και οδηγούς ασθενοφόρου και έχουν καταστήσει αδύνατη την εύρυθμη λειτουργία του Κ.Υ. σε μόνιμή βάση. Παραθέτουμε το περιεχόμενο της επιστολής:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Σας αποστέλλω αυτή την επιστολή ως Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου για να θέσω υπόψη σας ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημότες τα τελευταία 10 χρόνια , και αφορά την λειτουργία του Κέντρου Υγείας της περιοχής μας. Να σημειώσω αξιότιμοι κύριοι ότι η περιοχή μας απέχει 42 χλμ. από την πόλη της Δράμας και οι κοινότητες απέχουν από την έδρα του Δήμου (Κάτω Νευροκόπι) ως και 40 χλμ. Επίσης ο Δήμος μας, αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου από και προς τη χώρα από το 2006 με την λειτουργία του Τελωνείου Εξοχής.

Χρόνια τώρα λόγω της υποστελέχωσης του Κ.Υ. δεν υπάρχει 24ώρη κάλυψη της ανάγκης για μετακίνηση ασθενών από και προς το Κ.Υ. Το πρόβλημα επιδεινώνεται με τη συνταξιοδότηση των οδηγών ασθενοφόρων και τη μη αναπλήρωσή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλά και αφορμή για την αγανάκτηση των κατοίκων αποτελεί πρόσφατο περιστατικό (τροχαίο ατύχημα) σε απόσταση ενός μόνο χιλιομέτρου από το Κ.Υ. όπου επί 45’ θύμα τροχαίου βρισκόταν ακίνητο περιμένοντας!

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ, είναι κοινό μυστικό ότι το Κ.Υ. χρειάζεται νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό για να λειτουργήσει και να καλύψει την περιοχή σε 24ωρη βάση, καθώς και ότι πολλές φορές δημότες μας κατευθύνονται για εξυπηρέτηση στο Κ.Υ. γειτονικού Δήμου.

Όπως καταλαβαίνετε η υπάρχουσα κατάσταση θέτει ζητήματα αναφορικά με την ισότητα των πολιτών στην υγεία αλλά και κλονίζει το αίσθημα των ακριτών που παλεύουν να κρατήσουν την περιοχή μας ζωντανή και ακμαία ενώ την ίδια ώρα διαπιστώνουν ότι Κέντρα Υγείας σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Δράμας και μπορούν να εξυπηρετηθούν και από το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας έχουν πληρότητα σε προσωπικό.

Η επιστολή μου αυτή σε καμιά περίπτωση δεν εμπεριέχει διάθεση κακοπροαίρετης κριτικής προς τη διοίκηση και το έργο σας. σκοπός μας είναι αποκλειστικά και μόνο η ευαισθητοποίησή σας και η έναρξη ενός διαλόγου για την επίλυση του ζητήματος αυτού. Ως Δήμος θεωρούμε ότι αν και το ζήτημα της υγείας είναι αρμοδιότητά σας ο τελικός αποδέκτης της όποιας δυσλειτουργίας είναι ο δημότης που είναι και ο εντολέας μας. Ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου δεν ζητά απλά λύση αλλά αντιθέτως προτείνει την αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να μπορεί ο Δήμος να αναλάβει έμπρακτα μέρος των δαπανών και των εξόδων.

Στο πλαίσιο αυτό σας παρακαλώ θερμά να λάβετε τις όποιες πρωτοβουλίες κρίνετε εσείς απαραίτητες για τη διευθέτηση του ζητήματος, εμείς θα είμαστε δίπλα σας αρωγοί.»

 

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου

Γιάννης Κυριακίδης