Ο ΔΡΑΜΙΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΘΕΤΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Στο πλαίσιο ενημέρωσης των επικεφαλής των εθνικών Κοινοβουλευτικών Αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη Κοινοβουλευτική Σύνοδο του ΝΑΤΟ ενόψει της Εαρινής Συνόδου στην Βαρσοβία, ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπίας, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας, κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, απέστειλε επιστολή για θέματα που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των συμμαχικών χωρών.
Στην επιστολή του ο Βουλευτής αναφέρεται σε τρία θέματα:
-Το πρώτο θέμα είναι η κράτηση δύο Ελλήνων, δηλαδή δύο Ευρωπαίων στρατιωτικών, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία.
-Το δεύτερο θέμα αφορά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και η μη συμμόρφωση της Τουρκίας με αυτά.
-Το τρίτο θέμα είναι η τροπολογία που ψηφίστηκε στο σχέδιο-δήλωσης για το «Επιβεβαιώνοντας την ενότητα και τους σκοπούς του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο των Βρυξελλών» προκειμένου να προστεθεί ένα νέο εδάφιο μετά την παράγραφο II, XIII «να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην εύρεση τρόπων περαιτέρω βοήθειας προς τους Συμμάχους στη δική τους προσπάθεια για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα συμβάλει στην ασφάλεια της Ευροατλαντικής περιοχής ως σύνολο». Ο Βουλευτής εκτιμά ότι αυτό λειτούργησε ως άλλοθι για την παρέμβαση της Τουρκίας στην Βόρεια Συρία.
Στην επιστολή ήδη απάντησε ο επικεφαλής της Πορτογαλικής Αντιπροσωπίας, ταυτιζόμενος με την ελληνική οπτική, όπως αυτή αναπτύχθηκε από τον κ. Καραγιαννίδη.
Η επιστολή του Χρ. Καραγιαννίδη
Αναλυτικά η επιστολή του Βουλευτή κ. Χρήστου Καραγιαννίδη προς τους επικεφαλής των εθνικών Κοινοβουλευτικών Αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη Κοινοβουλευτική Σύνοδο του ΝΑΤΟ έχει ως εξής:
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάποια σημαντικά θέματα ενόψει της εαρινής συνόδου στην Βαρσοβία.
Το πρώτο θέμα είναι η κράτηση δύο Ελλήνων, δηλαδή δύο Ευρωπαίων στρατιωτικών, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία.
Η σύλληψη των δύο στρατιωτικών από την Τουρκία σε ένα περιστατικό στην περιοχή των συνόρων, το οποίο κανονικά θα είχε επιλυθεί από τους αντίστοιχους διοικητές μέσω διαπραγματεύσεων, έχει κατ’ ουσία οδηγήσει σε αδιέξοδο, με τον εισαγγελέα να αρνείται να επιτρέψει στους δύο στρατιώτες να παραμείνουν στο ελληνικό προξενείο μέχρι την ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο.
Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ένας σύμμαχος δηλαδή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τέτοιου είδους περιστατικά θα έπρεπε να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο και μέσω διαπραγματεύσεων των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο πλευρών.
Το δεύτερο θέμα αφορά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει εντόνως την συνέχιση της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπογραμμίζει την απόλυτη αλληλεγγύη του με την Ελλάδα και την Κύπρο».
Στα συμπεράσματα, επίσης, «υπενθυμίζει στην Τουρκία την υποχρέωσή της να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας με τις χώρες-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου».
Πώς θα μπορέσει να υπάρξει ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων όταν ένα συμμαχικό κράτος μας απειλεί σε καθημερινή βάση και αμφισβητεί τα σύνορά μας;
Το τρίτο και τελευταίο σημείο είναι η τροπολογία που ψηφίσατε στο σχέδιο-δήλωσης για το «Επιβεβαιώνοντας την ενότητα και τους σκοπούς του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο των Βρυξελλών» προκειμένου να προστεθεί ένα νέο εδάφιο μετά την παράγραφο II, XIII «να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην εύρεση τρόπων περεταίρω βοήθειας προς τους Συμμάχους στη δική τους προσπάθεια για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα συμβάλει στην ασφάλεια της Ευροατλαντικής περιοχής ως σύνολο». Στην ουσία, με αυτό τον τρόπο δόθηκε άλλοθι για την επέμβαση της Τουρκίας στην Βόρεια Συρία, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων πολιτών και μετέτρεψε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε πρόσφυγες, γεγονός που έχει επισημανθεί και από Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις.
Με εκτίμηση
Χρήστος Καραγιαννίδης