ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΡΑΜΑΣ (ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ο.Γ.Ε.)

 

 

Την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020 είχαμε την τιμή να είμαστε οι πρώτες επισκέπτριες των προσφύγων της περιοχής μας με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Εξαμελής ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Δράμας βρέθηκε στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας και μοίρασε στα δωμάτια της Δομής αρωματικά φυτά (θυμάρι, ρίγανη, μαντζουράνα) με καρτέλα ευχών στα περσικά και τα κουρδικά για Αγάπη, Υγεία, Ελπίδα και Αλληλεγγύη.

Σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Υποδοχής Ταυτοποίησης, η δράση μας πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, προκαλώντας σε όσους συμμετείχαν ευχάριστα συναισθήματα. Μας καλωσόρισαν δύο εργαζόμενες της Δομής, με τις οποίες κουβεντιάσαμε για τους σκοπούς του Συλλόγου μας, τα αίτια των πολέμων που γεννούν την προσφυγιά και την εξάλειψή τους, αλλά και για τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας τους. Έδειξαν μεγάλη προθυμία να μας βοηθήσουν στη διανομή των κόκκινων γλαστρών μας και ο διερμηνέας κύριος Τασίρ αποδείχθηκε πολύτιμος συνεργάτης. Οι πόρτες των δωματίων άνοιγαν από ευγενικά πρόσωπα, που καλοδέχονταν το δώρο μας και τα λόγια συμπαράστασης. Οι γυναίκες των οικογενειών, οι πιο πολλές νέες, μας χαιρετούσαν με πολλές ευχαριστίες. Στο χώρο γύρω από τα δωμάτια έπαιζαν γελαστά τα παιδιά των φιλοξενούμενων οικογενειών. Κάποια από αυτά μας εύχονταν στα ελληνικά, αφού ήδη φοιτούσαν στο σχολείο. Μία μαθήτρια Γυμνασίου έκανε διερμηνεία στη συζήτηση που είχαμε με τον πατέρα της. Παροτρύναμε τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στην εκπαίδευση, τους ρωτήσαμε πού θέλουν να πάνε στη συνέχεια, τι θέλουν να κάνουν. Οι περισσότεροι θέλουν να βρουν τους συγγενείς τους που ήδη εγκαταστάθηκαν σε χώρες της Ευρώπης, να δουλέψουν, να φτιάξουν το νοικοκυριό τους. Η ομορφιά και η θαλπωρή της ανθρώπινης αυτής επικοινωνίας, λιγότερο με τα λόγια και πιο πολύ με τα μάτια και το σφίξιμο των χεριών, δεν μπορεί να αποτυπωθεί στο χαρτί. Η περιδιάβασή μας στο διώροφο κτήριο της Δομής είχε κάτι από γιορτή, τάραξε τα νερά της ρουτίνας των φιλοξενούμενων, αλλά και τα νερά της ψυχής μας με χαρμόσυνα κύματα.

Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε αφού συναντηθήκαμε και με τους εργαζόμενους στη ΜΚΟ Άρσις που φιλοξενεί προσωρινά εφήβους ασυνόδευτους ανήλικους, στους οποίους δωρίσαμε μπάλες αθλοπαιδιών, που όπως μας διαβεβαίωσαν και οι εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την αναψυχή των νέων. Σε γενικές γραμμές πιστεύουμε ότι η παρουσία μας έδωσε μηνύματα διεθνιστικής φιλίας, ανθρωπιάς και οργανωμένης δράσης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την ξενοφοβία τόσο στους κατατρεγμένους πρόσφυγες όσο και στο εργατικό δυναμικό της Δομής, ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας για μελλοντικές δράσεις.

 

Ουρανία Κοσμίδου

Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Δράμας