Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Αναστάσιο Πούλιο, την Αντιπρόεδρο Αικατερίνη Τσακιρίδου, τον Γεν. Γραμματέα Γεώργιο Διβανίδη και τα μέλη Μαρία Γαϊτάνη και Χαριτωμένη Κοζάκη, επισκέφθηκε το κτίριο του Καταστήματος Κράτησης Νικηφόρου Δράμας, ενόψει της έναρξης λειτουργίας του τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες, και μετά από σχετική άδεια που χορηγήθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Σε σχετική ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας αναφέρονται τα εξής:

Όταν το κτίριο παραδόθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον Ιούνιο του 2020, ήταν σε άριστη κατάσταση, σήμερα η εικόνα του είναι εμφανώς δυσμενέστερη. Σε αρκετούς χώρους του κτιρίου (μαγειρεία, αποθήκες, διοικητικά γραφεία) υπάρχουν εμφανείς υγρασίες σε τοίχους και ταβάνια ακόμη και λιμνάζοντα νερά σε δάπεδα, τα οποία έχουν προκαλέσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, διάβρωση σε τοιχοποιίες και ραγίσματα στους σοβάδες. Ο εξοπλισμός (μηχανήματα, ξενοδοχειακό υλικό, γραφεία κλπ) είναι τοποθετημένος ή αποθηκευμένος σε ποσοστό που αγγίζει το 100%. Παρά τα προβλήματα από την εισροή νερού σε χώρους του κτιρίου, θεωρούμε ότι με την άμεση χρηματοδότηση και την εγκατάσταση συνεργείων επιδιόρθωσης είναι εφικτή η τμηματική έναρξη λειτουργίας του Καταστήματος τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους. Το κτιριακό συγκρότημα είναι κατά τα λοιπά απόλυτα έτοιμο να λειτουργήσει.

Οι διορισμοί του επιστημονικού προσωπικού ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες, ενώ οι τελικοί πίνακες του προσωπικού φύλαξης, αναμένεται να ανακοινωθούν από το ΑΣΕΠ, έως το τέλος του έτους. Ο διορισμός Δ/ντη θα γίνει εντός του επόμενου μήνα, γεγονός απαραίτητο για την ολοκλήρωση κάθε προεργασίας λειτουργίας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας θεωρεί πως 18 ολόκληρα έτη μετά τη θεμελίωση του κτιρίου (2004) και παρά τις παλινωδίες που ακολούθησαν, σήμερα έχουμε φτάσει ένα βήμα πριν την έναρξη λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Νικηφόρου. Θα είναι πραγματικά κρίμα, βλάβες μικρής έκτασης που προέρχονται κυρίως από την αχρησία των εγκαταστάσεων, να καθυστερήσουν περαιτέρω τη λειτουργία του, όταν είναι εφικτή η άμεση αποκατάσταση αυτών.

Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα προσπαθήσουμε με κάθε μέσο και τρόπο να τις επιταχύνουμε.

Ευχαριστούμε τον Δ/ντη του Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας κ. Οικονόμου και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας κ. Βαρσάμη για την ενημέρωση και τη ξενάγηση στους χώρους του κτιρίου. Ευελπιστούμε η επόμενη συνάντησή μας να γίνει εν λειτουργία, έστω και μερική, του Καταστήματος Κράτησης Νικηφόρου Δράμας.