Άρθρο

του Μαργαρίτη Τζίμα

Καθηγητή

 

 

Η επικοινωνιακή πολιτική είναι μέθοδος όλων των μορφών εξουσίας. Φυσικά το «L’ etat c’est moi» (το κράτος είμαι εγώ) του Λουδοβίκου 14ου ή το «Rex non potest peccare» (ο βασιλιάς δεν μπορεί να έχει άδικο) ήταν απόλυτα ενταγμένα μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο επικοινωνιακής τακτικής με στόχο να πείσουν το λαό ότι η εξουσία έχει δίκαιο και δύναμη.

Στις μέρες μας όμως, σε παγκόσμια κλίμακα, όσο πιο αδύναμη είναι η εξουσία, τόσο περισσότερο προσπαθεί να στρεβλώσει την αλήθεια και να αποπροσανατολίσει το λαό. Όσο λιγότερο έργο παράγει μια κυβέρνηση, όσο ανίκανη είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της, τόσο περισσότερο η επικοινωνιακή της επίθεση είναι προπαγάνδα, είναι αποπροσανατολιστική, είναι ψεύτικη.

Με την πληροφόρηση που υπάρχει σήμερα τα αποτελέσματα μια τέτοιας τακτικής είναι καταδικασμένα σε αποτυχία, γιατί ο κάθε πολίτης βλέπει πρώτα το οικογενειακό του περιβάλλον, αν βελτιώθηκαν οι συνθήκες ζωής και κρίνει. Ούτε τα μέσα ενημέρωσης έχουν τη δύναμη που είχαν κάποτε στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Γιατί όπως το πολιτικό σύστημα με την αναξιοπιστία του χάνει στα μάτια των πολιτών, έτσι και όσοι προσπαθούν να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη χάνουν την αξιοπιστία τους όταν προσπαθούν να αλλάξουν την πραγματικότητα.

Οι κοινωνίες δε χρειάζονται επικοινωνιακή πολιτική, αλλά χρειάζονται εξουσίες σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο που να είναι ειλικρινείς, μαχητικές και να βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων.

Οι ανισότητες, η ξενοφοβία και η βία δημιουργούν νέες συνθήκες στη ζωή μας. Γι’ αυτό η κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν την πολιτική τους λαμβάνοντας μέτρα ανακούφισης, ασφάλειας και ευημερίας των πολιτών.

Όλα δεν είναι θέματα οικονομικού χαρακτήρα. Υπάρχουν ζητήματα που θέλουν οργάνωση και πολιτική βούληση. Η εξουσία δεν πρέπει να φοβάται το πολιτικό κόστος. Ούτε μην την κατηγορήσουν οι δήθεν αριστεροί για δεξιά πολιτική. Τα άλυτα θέματα σε μια κοινωνία δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Θέλουν απόφαση, θέλουν αποτέλεσμα. Και τότε καμιά πολιτική επικοινωνία δεν θα έχει θέση.

Το κράτος είμαστε όλοι.

Η δύναμη είναι στο λαό.

Αυτή κάθε τόσο πρέπει να την αισθάνονται οι εξουσίες.