«Η Κυβέρνηση να τις μετατρέψει σε μη επιστρεπτέες»

 

Ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος συνυπέγραψε ερώτηση σχετικά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις σταδιακά από το τέλος Ιουλίου. Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση και συνυπογράφεται συνολικά από 57 Βουλευτές.

«Η Κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες αποφάσισε να αναρτήσει τα εκκαθαριστικά των οφειλών των επιχειρήσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή, την οποία είχαν λάβει την περίοδο της πανδημίας. Πάνω από 600.000 επιχειρήσεις καλούνται στο τέλος του μήνα να πληρώσουν ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, εντείνοντας το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλές από αυτές. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 48% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αντιμετώπιζαν πρόβλημα ρευστότητας ήδη από το Β’ Εξάμηνο του 2021, το 21,4% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ το 47,3% έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ή ιδιώτες», σημειώνουν ο Βουλευτές. Και προσθέτουν:

«Παράλληλα οι ήδη επιβαρυμένες επιχειρήσεις και επαγγελματίες από τις πολλαπλές κρίσεις, αντιμετωπίζουν σήμερα τις συνέπειες από την εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος αγγίζει το 12,1% για τον Ιούνιο 2021. Οι αυξήσεις σε ενεργειακό κόστος, πρώτες ύλες και καύσιμα, ο αποκλεισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και τα χρηματοδοτικά προγράμματα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν».

Με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν τις οδυνηρές επιπτώσεις από την έκρηξη του πληθωρισμού και εκρηκτικό πρόβλημα ρευστότητας, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός, αν προτίθεται η Κυβέρνηση να μετατρέψει σε μη επιστρεπτέα την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν πάνω από 600.000 επιχειρήσεις καθώς και ποιά μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική εξόντωση επιχειρήσεων και επαγγελματιών από τις συνεχείς κρίσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν.