ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ 41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ – 24ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2019 ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

 

  • Παρούσα στην τελετή λήξης η Υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζρομπά: «Το Φεστιβάλ διανύει μια καινούργια περίοδο»
  • Μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης ο Δραμινός σκηνοθέτης Π. Χαραμής με την ταινία «Άβανος»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Με την τελετή λήξης, το βράδυ του Σαββάτου 22 Σεπτεμβρίου 2018, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ακόμη μια διοργάνωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, η 41η για το Εθνικό και η 24η για το Διεθνές τμήμα. Το κλίμα στην εκδήλωση ήταν πανηγυρικό, τόσο λόγω των βραβεύσεων, με δημιουργούς των μικρού μήκους ταινιών, που συμμετείχαν στη διοργάνωση, να ανταμείβονται για τους κόπους τους, όσο και γιατί η ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και η σχεδιαζόμενη ανακατασκευή της Καπναποθήκης στην οδό Περδίκκα, όπου θα στεγαστούν οι δράσεις του ΕΑΠ, αλλά και το Φεστιβάλ της Δράμας, δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον του θεσμού. Η πρώτη διοργάνωση της 5ης δεκαετίας του Φεστιβάλ το βρίσκει «πιο φρέσκο και πιο δυναμικό από ποτέ», όπως ανέφερε ο παρουσιαστής της εκδήλωσης Βασίλης Τερζόπουλος.

Στην τελετή λήξης παραβρέθηκαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Τάσος Κουράκης, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, πλήθος εκπροσώπων φορέων σχετιζόμενων με τον κινηματογράφο και εκ μέρους των διοργανωτών, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Ανέστης Τερζής και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Αντώνης Παπαδόπουλος.

 

Μεγάλος νικητής ο Δραμινός Π. Χαραμής με την ταινία «Άβανος»

Μεγάλος νικητής του 41ου Φεστιβάλ Δράμας ήταν ο Δραμινός σκηνοθέτης Παναγιώτης Χαραμής, ο οποίος με την ταινία «Άβανος» απέσπασε το Χρυσό Διόνυσο. Επιπλέον, ο «Άβανος» έλαβε ακόμη πέντε σημαντικά βραβεία: Σεναρίου (στον Παναγιώτη Χαραμή, ο οποίος έγραψε και το σενάριο της ταινίας), Φωτογραφίας (στον Claudio Bolivar –GSC), Καλύτερης ανδρικής ερμηνείας (στον Κίμωνα Κουρή), Σκηνικών (στη Χρύσα Σερδάρη), αλλά και το βραβείο της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ). Είχε κάθε λόγο, λοιπόν, ο Δραμινός σκηνοθέτης να αναφέρει μετά από σχεδόν κάθε βράβευση του ότι «μας κάνατε πολύ χαρούμενους!». Ο «Άβανος» είναι ένα road-γουέστερν στην ελληνική επαρχία, έχει για ήρωα έναν πρώην κατάδικο που νιώθει ενοχές για το εργατικό ατύχημα του φίλου του στα σφαγεία όπου εργάζεται, ενώ η σύντροφός του πέφτει για άλλη μια φορά θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στην ταβέρνα του χωριού όπου δουλεύει.

Τον Αργυρό Διόνυσο έλαβε η Ζακλίν Λέντζου για την ταινία «Έκτορας Μαλό-η τελευταία μέρα της χρονιάς», με ηρωίδα μια μοναχική κοπέλα που τελικά συμφιλιώνεται με την μοναξιά της. Στην ταινία πρωταγωνιστεί η ηθοποιός Σοφία Κόκκαλη, η οποία όμως βραβεύθηκε για την ερμηνεία της σε μια άλλη ταινία: το «Μόλλυ 6 με 8» του Ευθύμη Μιχελουδάκη. Η Ζακλίν Λέντζου ξεχωρίζει για ακόμη μια φορά με συμμετοχή της στο Φεστιβάλ της Δράμας, καθώς το 2016 η ταινία της «Αλεπού» είχε αποσπάσει το Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσία και άλλα τρία βραβεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το «Έκτορας Μαλό-η τελευταία μέρα της χρονιάς» έχει κατακτήσει το βραβείο «Prix Decouverte Leica Cine du court mεtrage/Leica Cine Discovery Prize» για ταινίες μικρού μήκους στην 57η «Εβδομάδας Κριτικής» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, τον περασμένο Μάιο. Με διεθνές βραβείο έχει τιμηθεί και ο Παναγιώτης Χαραμής, ο οποίος έχει λάβει το πρώτο βραβείο ντοκιμαντέρ στο 35ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης, τον Απρίλιο του 2016, για την ταινία «Attention!», σε συνσκηνοθεσία με τον Ονούρ Μπακίρ.

Ακόμη μια ελληνική ταινία που ξεχώρισε στο Φεστιβάλ της Δράμας ήταν «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου, η οποία απέσπασε Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νοτιoανατολικής Ευρώπης στο διεθνές τμήμα, καθώς και το Ειδικό Βραβείο του εθνικού τμήματος. Στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ μεγάλος νικητής ήταν ο Francois Bierry από το Βέλγιο με την ταινία «Vihta». Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος στο βίντεο που προβλήθηκε μετά την ανακοίνωση της βράβευσης του, ο Francois Bierry θα γιορτάσει το βραβείο με… ούζο!

(Αναλυτικά όλα τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης στη σελίδα 14 της εφημερίδας)

 

«Οι πόλεις φυτώριο πολιτισμού 365 ημέρες το χρόνο»

Η τελετή έναρξης ξεκίνησε με τους καθιερωμένους χαιρετισμούς από τους επίσημους. Η νέα Υπουργός Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά χαιρέτισε τους μικρομηκάδες, οι οποίοι είναι «πεισματάρηδες, δημιουργικοί, επίμονοι, επινοητικοί, που μέσα στην κρίση καταφέρατε να κάνετε περισσότερες ταινίες» και πρόσθεσε ότι είναι «ο πιο ευαίσθητος δέκτης των μηνυμάτων που έρχονται από την κοινωνία μας». Η κ. Ζορμπά ευχήθηκε «να γιορτάσουμε όλοι μαζί τον μισό αιώνα του Φεστιβάλ Δράμας» και χαρακτήρισε το Φεστιβάλ ως σημαντικό, «γιατί κατάφερε να είναι ανθεκτικό», αλλά και «γιατί αποτέλεσε πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών για να μπορέσει να γίνει θεσμός». Όπως είπε, «το Φεστιβάλ διανύει μια καινούργια περίοδο», ακολουθώντας τη δημιουργικότητα των μικρομηκάδων. «Μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, μπορούμε να είμαστε πιο κοντά σε μία προσδοκία» ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού, τονίζοντας πως «το γεγονός ότι με τη δουλειά σας καταφέρατε να προκαλέσετε τα θεσμικά αντανακλαστικά της πολιτείας, νομίζω είναι σημαντικό». Όπως είπε η κ. Ζορμπά «η ΕΡΤ, ένα Ππανεπιστήμιο και τρία-τέσσερα Υπουργεία έρχονται πλέον να στηρίξουν την τέχνη σας». Επιπλέον, η κ. Ζορμπά στάθηκε και στο γεγονός ότι η Τέχνη δεν πρέπει να περιορίζεται σε μια εβδομάδα που διαρκεί μια διοργάνωση, αλλά να επεκτείνεται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου: «Η Τέχνη έχει την ευαισθησία διαισθάνεται και πρέπει να την ακολουθούμε όλοι. Αλλά είναι και κάτι που δεν μπορούμε να το περιορίσουμε στις μέρες της γιορτής. Είναι θαυμάσια αυτή η εβδομάδα που γίνεται κάθε χρόνο στη Δράμα. Θεωρώ όμως ότι πρέπει 365 μέρες το χρόνο να έχουμε στο νου μας ότι οι πόλεις πρέπει να αποτελούν φυτώριο καθημερινού πολιτισμού. Εύχομαι αυτό να κάνει πολλά βήματα εδώ. Να μπορέσουμε να βλέπουμε ταινίες, να διαβάζουμε βιβλία, να ακούμε μουσική, να πηγαίνουμε στο θέατρο, όχι γιατί αυτό μας κάνει ανώτερους από τους άλλους που δεν πάνε, αλλά γιατί αυτό μας κάνει μέσα μας καλύτερους και μας κάνει να μπορούμε να ελπίζουμε ότι αύριο ένα φυτώριο νέων παιδιών, που μπορούν να έχουν τη δυνατότητα στο σχολείο τους ή έξω από αυτό τη δυνατότητα αυτών των δραστηριοτήτων, να μπορούν να γίνουν καλύτεροι θεατές και να παράγουν πολιτισμό τα ίδια». «Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι από εδώ και μπρος θα έχουμε ταινίες οι οποίες θα μιλάνε για καλύτερα πράγματα, για καλύτερε εικόνες» ανέφερε, ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό της, η Υπουργός Πολιτισμού.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Αντώνης Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του και για τη διοργάνωση, αλλά και για το επίπεδο του καλλιτεχνικού προγράμματος. Επιπλέον, ζήτησε «να αποκατασταθεί η έλλειψη της μικρού μήκους ταινίας από τον νόμο του 2010, τη στιγμή μάλιστα που η μικρού μήκους ταινία σήμερα ανθίζει στην Ελλάδα». Ακόμη, ζήτησε να καταγραφεί επίσημα στον κινηματογραφικό χάρτη της Ελλάδας το Φεστιβάλ της Δράμας ως «το εθνικό και διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της χώρας». Ο κ. Παπαδόπουλος ανανέωσε το ραντεβού για του χρόνου, ενώ ανέγνωσε και χαιρετισμό του Υπουργού Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος δεν μπόρεσε τελικά να παραστεί στην τελετή λήξης.

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ευχαρίστησε όλους τους σκηνοθέτες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ και υπογράμμισε το πόσο σημαντική θα είναι η δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Παράλληλα, ανέφερε ότι με το κλείσιμο της φετινής διοργάνωσης, ο θεσμός γιορτάζει το πέρασμά του στην επόμενη χρονιά.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Ανέστης Τερζής, στο χαιρετισμό του, θύμισε, «με το βλέμμα πίσω», ανθρώπους και φορείς που σημάδεψαν την πορεία του Φεστιβάλ, όπως η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας, η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και ο αείμνηστος Σωκράτης Δημητριάδης, αλλά και οι διατελέσαντες Δήμαρχοι της Δράμας κ.κ. Μαργαρίτης Τζίμας, Θωμάς Μαργαρίτης και Κυριάκος Χαρακίδης, οι οποίοι, όπως και ο σημερινός Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, έθεσαν το «θεσμό του σινεμά πάνω από τον εαυτό τους». Ακόμη, ο κ. Τερζής μετέφερε στο κοινό το αίσθημα χαρμολύπης που τον διακατέχει. Όπως εξήγησε η χαρά πηγάζει από το γεγονός ότι όλοι συντελεστές έφεραν σε πέρας ακόμη μια διοργάνωση, ενώ η λύπη από το γεγονός ότι αυτή η διοργάνωση τελειώνει. Τέλος, ο κ. Τερζής ανανέωσε το ραντεβού για του χρόνου «για να καταρρίψουμε ένα ακόμη ρεκόρ».

Κατά τη διάρκεια της απονομής του βραβείου «Ανθρώπινες Αξίες» σε μια ταινία του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος του Φεστιβάλ απεύθυνε χαιρετισμό και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Τάσος Κουράκης, ο οποίος σημείωσε πως «η Βουλή των Ελλήνων, πιστεύοντας στη συμβολή της τέχνης του κινηματογράφου στη διαμόρφωση κοινωνικών συνειδήσεων, βρίσκεται για τρίτη χρονιά παρούσα στο θεσμό του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, με το βραβείο “ανθρώπινες αξίες”. Ένα βραβείο με μεγάλο κύρος, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Οι “ανθρώπινες αξίες” έχουν μέχρι στιγμής βραβεύσει εξαιρετικές παραγωγές, που δημιούργησαν αίσθηση με τις προσεγγίσεις και με τους χρωματισμούς που προσέδωσαν στις ανθρώπινες σχέσεις, σε καταστάσεις κρίσης, σύγκρουσης, αλλά και ελπίδας, σε διάφορα μήκη και πλάτη του πλανήτη». «Αυτή είναι άλλωστε και η στρατηγική κατεύθυνση της τηλεόρασης της Βουλής, η οποία ενδιαφέρεται, τόσο για τις παραγωγές που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, όσο και για τη γενικότερη σχέση που αυτό έχει αναπτύξει με την κινηματογραφική τέχνη, με την κοινότητα των δημιουργών, με την εναλλακτική έκφραση παραγωγών που ξεφεύγουν από το εμπορικό mainstream», επισήμανε ο κ. Κουράκης.