Με αφορμή τις Ημέρες Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης δύο Περιβαλλοντικές οργανώσεις από Ελλάδα και Βουλγαρία, η «Καλλιστώ» και η «Balkani», διοργανώνουν δημόσια συζήτηση με θέμα την διασυνοριακή συνεργασία για την προστασία της φύσης της Οροσειράς της Ροδόπης. Βασικός άξονας της συζήτησης θα είναι η αναγκαιότητα της προστασίας του οικοσυστήματος και από τις δύο πλευρές των συνόρων και της μετεξέλιξης των διαφορετικών καθεστώτων προστασίας σε μία Διασυνοριακή Προστατευόμενη Περιοχή.

H εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 10.30 π.μ. την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ροδόπης, στο Παρανέστι Δράμας. Τα έξοδα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης καλύπτονται από την γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση Euronatur, η οποία έχει τον ρόλο του Περιφερειακού Συντονιστή της Βαλκανικής Πράσινης Ζώνης. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης και άλλων τοπικών φορέων. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι Ημέρες Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης (τέλος Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνο) έχουν καθιερωθεί για την ανάδειξη του σκοπού της Πράσινης Ζώνης (Green Belt). Η Πράσινη Ζώνη αποτελεί τη ραχοκοκαλιά ενός Πανευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου κατά μήκος του πρώην «Σιδηρού Παραπετάσματος». Ως αυστηρά επιτηρούμενη στρατιωτική περιοχή κατά το παρελθόν, το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» έδωσε την θέση του σε έναν «πράσινο» διάδρομο, μία οικολογική γέφυρα που ενώνει 24 χώρες και έγινε καταφύγιο για πολλά απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας.

Το νοτιότερο τμήμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης είναι η Βαλκανική Πράσινη Ζώνη, που κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει τις οροσειρές, τις λίμνες και τα ποτάμια της Βαλκανικής χερσονήσου. Η πρόταση για δημιουργία Διασυνοριακού Πάρκου στην Οροσειρά Ροδόπης αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα προσπάθειας για ολιστική προσέγγιση σε ζητήματα περιβάλλοντος-οικονομίας. Δεν είναι βιώσιμο το να είναι μία περιοχή εξαιρετικής οικολογικής σημασίας, για παράδειγμα το Παρθένο Δάσος του Φρακτού, πλήρως προστατευμένη από την μία πλευρά και σε από την άλλη πλευρά να είναι μία περιοχή χωρίς αντίστοιχη προστασία. Οι κάτοικοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων έχουν μόνο να κερδίσουν σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό) μέσα από την συνεργασία και την από κοινού προστασία και διαχείριση της ευρύτερης περιοχής, βασισμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αν η παραπάνω πρόταση προχωρήσει, θα αποτελέσει και υλοποίηση του οράματος της Πρωτοβουλίας για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη: Η κοινή μας φυσική κληρονομιά να διατηρηθεί για να λειτουργήσει ως οικολογικό δίκτυο που θα συνδέει φυσικά και πολιτιστικά τοπία υψηλής αξίας, με σεβασμό των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών των τοπικών κοινοτήτων.

 

Πρόγραμμα εκδήλωσης

 

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου2018, 10:30, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ροδόπης, Παρανέστι Δράμας

Τίτλος εκδήλωσης: «Ανάπτυξη διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας στην οροσειρά της Ροδόπης – Τρόποι προστασίας και ανάδειξης της Βαλκανικής Πράσινης Ζώνης»

Κατάλογος εισηγήσεων:

  1. «Παρουσίαση της πρωτοβουλίας για την Βαλκανική Πράσινη Ζώνη. Ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων και η σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας», Ομιλήτρια: Λουκία Αργυριάδου, Καλλιστώ
  2. «Προστατευόμενες περιοχές και ζώνες Natura 2000 εντός της Πράσινης Ζώνης στο βουλγαρικότμήμα της οροσειράς της Ροδόπης (οικότοποι, κατάσταση, απειλές, δραστηριότητες διατήρησης)», Ομιλητής: NikolaDoikin, Balkani
  3. «Μεγάλα σαρκοφάγα και άλλα σημαντικά είδη στο βουλγαρικό τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης (κατάσταση, απειλές, δραστηριότητες διατήρησης)», Ομιλήτρια: ElenaTsingarska, Balkani
  4. «Οικολογικά Δίκτυα & Διασυνοριακές Προστατευόμενες Περιοχές: Προοπτικές στην περιοχή Οροσειράς Ροδόπης», Ομιλητής: Σπύρος Ψαρούδας, Καλλιστώ

Μετά το πέρας των εισηγήσεων θα ακολουθήσει συζήτηση.