Σε επένδυση συνολικού ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση της παραγωγής τυριών από φυτικά συστατικά προχωράει η Arivia, η οποία εδρεύει στη Δράμα. Θα θυμίσουμε ότι η εταιρεία εξαγοράστηκε από το αμερικανικό fund, ΚΚR μέσω του ομίλου τροφίμων Upfield που διατηρεί επίσης στην ιδιοκτησία του το fund. Με τη συγκεκριμένη επενδυτική κίνηση η Arivia πρόκειται να προχωρήσει στην ενίσχυση της παραγωγής τυριού φυτικής προέλευσης σε μορφή πλάκας, αλλά και της παραγωγής αλειφόμενου τυριού – κρέμα, με την προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής. Μάλιστα για τη συγκεκριμένη επένδυση η Arivia έχει ενταχθεί στις διατάξεις του επενδυτικού νόμου και σε αυτό το πλαίσιο επιχορηγείται με 4,2 εκατ. ευρώ με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής. Στόχος με τη συγκεκριμένη ενέργεια είναι η κάλυψη της ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προϊόντα της Arivia παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση στο εξωτερικό, με την ίδια να αποτελεί αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση καθώς εκτός ελληνικών συνόρων διατίθεται το μεγαλύτερο μέρος των παραγόμενων ποσοτήτων της. Η Arivia που δραστηριοποιείται μέσα από το εμπορικό σήμα, Violife, διατηρεί αμιγώς εξαγωγική παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες και σαφώς μικρότερη παρουσία στην ελληνική αγορά. Ισχυρές αγορές της αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες όπου για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της ζήτησης εκεί, υλοποιήθηκε η τροποποίηση προϋπάρχοντος εργοστασίου της Upfield επί αμερικανικού εδάφους. Mάλιστα ο όμιλος Upfield στον οποίο υπάγεται η Arivia προχώρησε ταυτόχρονα και στην κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στον Καναδά, με στόχο την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για φυτικά προϊόντα, το οποίο είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει το 2022.

Αμερική: H προοπτική στην μελλοντική αγορά των 22,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι μεταξύ της ιδιοκτήτριας Upfield και της Arivia υλοποιούνται συνέργειες τόσο σε εμπορικό όσο και επιχειρησιακό επίπεδο με στόχο την περαιτέρω διείσδυση της μάρκας Violife στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία και παρουσιάζει τις μεγαλύτερες πωλήσεις καθώς και το σημαντικότερο ποσοστό ανάπτυξης πωλήσεων φυτικών προϊόντων παγκοσμίως. Μάλιστα ήδη μεταξύ της Arivia και της Upfield, οι λειτουργίες της θυγατρικής εταιρείας, Arivia USA, διεκπεραιώνονται μέσω της Upfield USA, κίνηση που αποτυπώνει μεταξύ άλλων αυτό το είδος των συνεργειών. Χαρακτηριστικό της δυναμικής που παρουσιάζει η αμερικανική αγορά στον τομέα των προϊόντων που παράγονται από φυτικές πρωτεΐνες, είναι το γεγονός ότι η αξία της το 2031 θα ανέρχεται στα 22,7 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της εταιρείας, Transparency Market Research.

Nα σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία για το 2020, η Arivia κατέγραψε κύκλο εργασιών στα 104,18 εκατ. ευρώ, από 70,58 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019 (+47,59%). Τα  EBITDA ήταν κατά την ίδια χρονιά 39,15 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 73,76% από το 2019 και τα κέρδη μετά από φόρους έφτασαν τα 28 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 91,78% σε σύγκριση με το 2019.

Πηγή: capital.gr