• Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος: «Ελπίζουμε ότι ο κόσμος, όπως είναι και ευσυγκίνητος και φιλότιμος, θα συγκινηθεί από την προσπάθεια αυτή και θα προσφέρουν τρόφιμα που έχουμε ανάγκη για τη λειτουργία του Φιλοπτώχου»
  • π. Φίλιππος, εφημέριος Ι.Ν. Αγ. Νικολάου, υπεύθυνος λειτουργίας του συσσιτίου: «Στους καιρούς αυτούς που είναι τόσο δύσκολα όλα και οι άνθρωποι δυσκολεύονται, αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη να βρουν έστω ένα πιάτο φαγητό, έτοιμο και μαγειρεμένο, με πολλή αγάπη»

 

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Μαΐου 2023 Αγιασμός στο κτίριο σίτισης της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, το οποίο βρίσκεται παραπλεύρως του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας, με αφορμή την επανέναρξη της λειτουργίας των συσσιτίων της Τράπεζας Αγάπης της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας. Σε αυτό το αρχικό στάδιο επαναλειτουργίας θα προσφέρεται σε καθημερινή βάση φαγητό σε 54 άτομα, ενώ ο στόχος είναι, ανάλογα με τις ανάγκες που θα υπάρξουν, ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.

Ο Αγιασμός τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο, παρουσία Ιερέων της Ιεράς Μητρόπολης, εκπροσώπων φορέων, καθώς και των εθελοντριών γυναικών, οι οποίες έχουν αναλάβει την προετοιμασία και το μαγείρεμα του φαγητού.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος ανέφερε: «Σήμερα, 2 Μαΐου, ξεκινάει η επαναλειτουργία του συσσιτίου της Δράμας, το οποίο ξεκίνησε στα χρόνια του Μακαριστού Παύλου, λόγω όμως του κορωνοϊού αναγκάστηκε η διακοπή της λειτουργίας του. Σήμερα, λοιπόν, μετά τον κορωνοϊό και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και εντωμεταξύ είχε συμβεί και το τραγικό γεγονός της απώλειας του Μακαριστού κυρού Παύλου, ξεκινάμε πάλι τη λειτουργία του συσσιτίου. Όπως όλοι καταλαβαίνετε, είναι μια φιλανθρωπική πράξη των ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, οι οποίες θέλουν με αυτόν τον τρόπο να εφαρμόσουν τα λόγια του Αποστόλου που λέει ότι “της ευποιΐας και φιλανθρωπίας μη επιλανθάνεσθε”, δηλαδή να μη ξεχνάτε ποτέ τους άλλους ανθρώπους και να τους ευεργετείτε όταν οι άνθρωποι αυτοί είναι εμπερίστατοι όπως λέμε, δηλαδή βρίσκονται σε ανάγκη και τους λείπουν κάποια βασικά πράγματα για τη συντήρηση στη ζωή τους. Κι όπως είπε ο Χριστός, “τους πτωχούς πάντα θα τους έχετε ανάμεσά σας”, οπότε πρέπει και να τους φροντίζουμε. Αυτός είναι ο ρόλος του συσσιτίου. Είμαστε τυχεροί, διότι εδώ στη Δράμα έχουμε ένα πολύ ωραίο κτήριο, μοναδικό θα έλεγα, το οποίο έγινε επί Μακαριστού Παύλου και τον ευγνωμονούμε και είναι εις μνημόσυνό του η σημερινή επαναλειτουργία, αλλά και με την επιχορήγηση του Ιδρύματος Νιάρχος.

Εδώ καθημερινά εθελόντριες κυρίες θα μαγειρεύουν για τους εμπερίστατους, για τους φτωχούς. Έχουμε προβλέψει σε κάποια χωριά να τα πηγαίνουμε κι εμείς οι ίδιοι, να μην υποχρεώνονται να έρχονται από τα χωριά εδώ οι άνθρωποι. Το καταλαβαίνετε. Αλλά θα τους τα πηγαίνουμε εμείς όσο μπορούμε και όσο δυνάμεθα. Κι από την άλλη πλευρά, όσοι βρίσκονται στη Δράμα θα έρχονται εδώ στο συσσίτιο κάθε μέρα, 11.30, 12.00, 12.30, αναλόγως με τις δυνατότητές τους, και θα λαμβάνουν πακεταρισμένη την τροφή, η οποία θα μαγειρεύεται αυθημερόν από τις κυρίες, οι οποίες είναι εθελόντριες. Έχουμε ένα ωραίο κλίμα. Όλο αυτό το έργο υπάγεται στο Γενικό Φιλόπτωχο της Μητροπόλεως. Χρηματοδοτείται από τους Ναούς και από τη Μητρόπολη. Ελπίζουμε ότι ο κόσμος, όπως είναι και ευσυγκίνητος και φιλότιμος, θα συγκινηθεί από την προσπάθεια αυτή και είτε στη μνήμη κάποιων προσφιλών τους προσώπων είτε γιατί οι ίδιοι το επιθυμούν, θα προσφέρουν τρόφιμα που έχουμε ανάγκη για τη λειτουργία του Φιλοπτώχου.

Θα υπάρχει διαφάνεια σε όλα αυτά, στο τι προσφέρουμε, στο τι εισέρχεται και εξέρχεται από το συσσίτιο. Όλα θα είναι καταγεγραμμένα, οι δωρητές θα είναι καταγεγραμμένοι και φυσικά θα τους ευχαριστούμε συχνά πυκνά, δηλαδή σε τακτικά χρονικά διαστήματα».

Υπεύθυνος της λειτουργίας του συσσιτίου είναι ο πατέρας Φίλιππος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου Δράμας. Όπως ανέφερε, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., «με την ευχή και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου έχω αναλάβει το έργο αυτό, το οποίο επανεκιννείται μετά από δύο χρόνια και κάτι, καθώς σταμάτησε με τον κορωνοϊό. Θα λειτουργήσει αρχικά όπως και τότε, με τη βοήθεια των ενοριών. Δηλαδή κάθε ενορία εβδομαδιαίως θα αναλαμβάνει να τροφοδοτήσει με τρόφιμα που θα μαγειρευτούν και γυναίκες που θα βοηθήσουν στην παρασκευή του φαγητού. Κάθε μεσημέρι, 12.30-13.00, θα δίνουμε το φαγητό. Έχουμε γύρω στα 54 άτομα».

Σχετικά, με τις διαδικασίες για την επανέναρξη λειτουργίας του συσσιτίου, ο πατέρας Φίλιππος σημείωσε: «Δόξα τω Θεώ οι εθελόντριες που ήταν παλιά και είναι και τώρα, οι ίδιες γυναίκες, δεν ξέχασαν. Βέβαια έχουμε κάνει τώρα κάποια προσπάθεια και κάποιες γυναίκες ανέλαβαν εθελοντικά και το μαγείρεμα. Εδώ από την Αγία Τριάδα είναι οι περισσότερες. Όποια θέλει να βοηθήσει, δεν θα αρνηθούμε τη βοήθεια και την αρωγή της.

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε από την πλευρά μας ως Ιερά Μητρόπολη, στους καιρούς αυτούς που είναι τόσο δύσκολα όλα και οι άνθρωποι δυσκολεύονται, αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη να βρουν έστω ένα πιάτο φαγητό, έτοιμο και μαγειρεμένο, με πολλή αγάπη από τις κυρίες εδώ και από εμάς. Φαντάζομαι ότι σιγά σιγά θα αυξηθεί και ενδεχομένως ο αριθμός τους».

Τέλος, ο πατέρας Φίλιππος επεσήμανε: «Για να λειτουργήσει το συσσίτιο, έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα. Έχουμε πάρει άδεια από το υγειονομικό. Ήρθε και έλεγξε. Τα πάντα είναι όπως πρέπει, καθαρά. Και όλες οι άλλες λειτουργίες του κτιρίου είναι στο σημείο που πρέπει, έτσι ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα και καθημερινά να μπορεί να μαγειρεύεται ένα πιάτο φαΐ για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη μια μερίδα φαγητό».