ΔΕΝ ΕΛΕΙΨΑΝ ΟΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΔΡΑΜΑΣ

 

  • Πρόεδρος στη ΔΗΜ.Τ.Ο. Δράμας εκλέχθηκε ο Μ. Αμανατίδης
  • Παραιτήσεις υποψηφίων πριν την εκλογική διαδικασία στο Δοξάτο
  • Ξεκάθαρη νίκη όσων φέρονται να είναι φιλικά διακείμενοι στο Βουλευτή Δ. Κυριαζίδη

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 και στη Δράμα, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, οι εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. για την ανάδειξη των νέων αιρετών διοικήσεων των κομματικών οργάνων του κόμματος. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της Ν.Δ. ψήφισαν για Προέδρους Νομαρχιακών Οργανώσεων και μέλη των Νομαρχιακών Διοικουσών Επιτροπών (ΝΟ.Δ.Ε.) για Προέδρους των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜ.Τ.Ο.) και για μέλη των Δημοτικών Τοπικών Επιτροπών (ΔΗΜ.Τ.Ε.), καθώς και για τους συνέδρους οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη Νομαρχιακή Οργάνωση στο προσεχές συνέδριο του κόμματος.

Πρόεδρος στη ΝΟ.Δ.Ε. Δράμας της Ν.Δ. επανεκλέχτηκε ο κ. Αθανάσιος Ανδρούτσος, ενώ στη μεγαλύτερη τοπική κομματική οργάνωση, τη ΔΗΜ.Τ.Ο. Δράμας, Πρόεδρος εκλέχτηκε ο κ. Μιχάλης Αμανατίδης.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στη Δράμα καταγράφηκε ένα τεταμένο κλίμα, με πλήθος αναφορών, κυρίως με έμμεσο τρόπο, ότι η πλευρά του Βουλευτή Ν.Δ. του Νομού κ. Δημήτρη Κυριαζίδη επιθυμεί την εκλογή προσώπων φιλικά διακείμενα προς τον ίδιο. Πάντως από την άλλη πλευρά, έναντι όσων εξέφραζαν διαφωνίες, εκφράστηκαν αναφορές για ενότητα, καθώς και επισημάνσεις ότι οι αντίπαλοι της Ν.Δ. δεν βρίσκονται εντός κόμματος, αλλά εκτός, με τις απαντήσεις να αναφέρουν ότι η ενότητα θα πρέπει να αποδειχθεί με πράξεις και να μην μείνει μόνο ως λεκτική διατύπωση.

Πάντως, το αποτέλεσμα των εκλογών, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες των εσωκομματικής ανθρωπογεωγραφίας της Ν.Δ., καταγράφεται ως νίκη (με άνετο μάλιστα τρόπο) όσων φέρονται να πρόσκεινται στην πλευρά του κ. Κυριαζίδη, καθώς τόσο οι Πρόεδροι ΝΟ.Δ.Ε. και ΔΗΜ.Τ.Ο., όσο και η πλειοψηφία των μελών στις τοπικές κομματικές διοικήσεις φέρονται να είναι φιλικά διακείμενοι στο Δραμινό Βουλευτή, ο οποίος δημόσια δεν πήρε θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου.

 

Παραιτήσεις στο Δοξάτο

 

Ουσιαστικά το έντονο κλίμα έγινε έκδηλο στην εκλογική διαδικασία στο Δοξάτο, όπου μάλιστα υπήρξαν και παραιτήσεις υποψηφίων. Το γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ήταν η επιλογή του ΚΑΠΗ Δοξάτου ως τόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας αντί για το παλιό Δημαρχείο στο Καλαμπάκι. Υπήρξαν πολλές αντεγκλήσεις και οι τόνοι ανέβηκαν, όπως καταγράφηκε άλλωστε και σε σχετικά τηλεοπτικά ρεπορτάζ. Μάλιστα, ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. κ. Κώστας Πετρίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «…κατάφεραν και διχάσαν τον κόσμο μας, το νεοδημοκράτη» και πρόσθεσε: «Ξεφτίλισαν το κόμμα μας που το υποστηρίζαμε από τότε που ήμασταν με κοντά παντελονάκια. Ντροπή και αίσχος».

Στην εκλογική διαδικασία για τη ΔΗΜ.Τ.Ο. Δοξάτου δεν συμμετείχαν τελικά, καθώς παραιτήθηκαν πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας η υποψήφια Πρόεδρος κ. Δέσποινα Στρατέλη και τα υποψήφια μέλη κ.κ. Τάσος Ζουμπούλογλου, Βασίλης Κρυωνίδης, Θόδωρος Μαγκριωτέλης Χρήστος Χατζηδημητρίου και οι κυρίες Ευδοξία Καράμπελα και Ιωάννα Ξανθοπούλου.

 

Ο Αθ. Ανδρούτσος επανεκλέχτηκε Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Δράμας

 

Στη θέση του Προέδρου της ΝΟ.Δ.Ε. Δράμας της Ν.Δ. επανεκλέχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη θητεία ο κ. Αθανάσιος Ανδρούτσος, ο οποίος επικράτησε επί του συνυποψήφιου του για τη θέση κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Ο κ. Ανδρούτσος έλαβε 877 ψήφους και ποσοστό 71,48% και ο κ. Πετρίδης 350 ψήφους και ποσοστό 28,52%. Συνολικά στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν 1.243 μέλη του κόμματος και κατά την καταμέτρηση βρέθηκαν 15 άκυρα και 1 λευκό ψηφοδέλτιο (όλα στο εκλογικό κέντρο του Δοξάτου).

Ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. αναδείχτηκε πρώτος σε όλες τις κάλπες που στήθηκαν για την εσωκομματική διαδικασία στο Νομό Δράμας.

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα ανά κάλπη ήταν τα εξής:

Δήμος Δράμας 1η κάλπη:

Αθ. Ανδρούτσος: 262 και 61,65%

Κ. Πετρίδης: 163 και 38,35%

Δήμος Δράμας 1η κάλπη:

Αθ. Ανδρούτσος: 275 και 70,51%

Κ. Πετρίδης: 115 και 29,49%

Δήμος Προσοτσάνης:

Αθ. Ανδρούτσος: 119 και 80,41%

Κ. Πετρίδης: 29 και 19,59%

Δήμος Δοξάτου:

Αθ. Ανδρούτσος: 139 και 89,1%

Κ. Πετρίδης: 17 και 10,9%

Δήμος Παρανεστίου:

Αθ. Ανδρούτσος: 41 και 69,48%

Κ. Πετρίδης: 18 και 30,51%

Δήμος Κ. Νευροκοπίου:

Αθ. Ανδρούτσος: 41 και 83,67%

Κ. Πετρίδης: 8 και 16,33%.

 

Ποιοι εκλέχτηκαν μέλη στη ΝΟ.Δ.Ε.

 

Τα αποτελέσματα που ακολουθούν προέρχονται από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η οποία υπογράφεται από την Πρόεδρο της Νομαρχιακής Εφορευτικής Επιτροπής (Ν.ΕΦ.Ε.) Δράμας κ. Ειρήνη Πύρναρη.

Στη νέα ΝΟ.Δ.Ε. της Ν.Δ. στη Δράμα θα συμμετέχουν ακόμη, εκτός από τον Πρόεδρο κ. Ανδρούτσο, και οι (μέσα σε παρένθεση οι σταυροί προτίμησης που έλαβε κάθε υποψήφιος):

Σαρίδης Άλκης (452)

Κωνσταντινίδης Δημήτρης (438)

Κωνσταντινίδης Παντελής (434)

Κεσκίνογλου Ιωάννης (433)

Τσαύλος Νικόλαος (411)

Ακογιούνογλου Άρης (255)

Ευαγγέλογλου Δέσποινα (117)

Εμμανουηλίδου Νικολέτα (79)

Γεωργιάδου Χριστιάνα (46)

Δεν κατάφεραν να εκλεγούν από τις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες οι:

Καραϊσαρλής Δημήτρης (164)

Δημητρακόπουλος Δημήτρης (160)

Αρβανιτίδης Κωνσταντίνος (151)

Καλαηδόπουλος Κοσμάς (150)

Ψαρράς Χαρίλαος (88)

Να σημειωθεί ότι οι κυρίες Ευαγγέλογλου, Εμμανουηλίδου και Γεωργιάδου εκλέγονται λόγω ποσόστωσης, καθώς στα κομματικά όργανα της Ν.Δ. προβλέπεται η ύπαρξη 1/3 μελών από το άλλο φύλλο και εν προκειμένω γυναίκες.

 

Ο Μ. Αμανατίδης Πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Δράμας

 

Πρόεδρος της Δημοτικής Οργάνωσης Δράμας της Ν.Δ. εκλέχθηκε ο κ. Μιχάλης Αμανατίδης, ο οποίος επικράτησε στην εκλογική διαδικασία του συνυποψήφιου του κ. Αλέξανδρου Γεωργιάδη.

Ο κ. Αμανατίδης έλαβε 484 ψήφους και 59,03%, ενώ ο κ. Γεωργιάδης 336 ψήφους και 40,97%. Συνολικά για τη ΔΗΜ.Τ.Ο. Δράμας ψήφισαν σε δύο κάλπες στο Διοικητήριο 820 μέλη του κόμματος και δεν καταγράφηκε κανένα άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Γεωργιάδης θα συμμετέχει ως μέλος στη νέα ΔΗΜ.Τ.Ο., καθώς έλαβε ποσοστό άνω του 40% στην εκλογική διαδικασία για τη θέση του Προέδρου.

 

Ποιοι εκλέχτηκαν μέλη της ΔΗΜ.Τ.Ε. Δράμας

 

Εκτός από τους κ.κ. Αμανατίδη (Πρόεδρος) και Γεωργιάδη (μέλος), στη νέα ΔΗΜ.Τ.Ε. (Δημοτική Τοπική Επιτροπή) Δράμας της Ν.Δ. θα συμμετέχουν και οι (εντός παρένθεσης οι σταυροί προτίμησης που έλαβε ο κάθε υποψήφιος):

Αγγέλου – Σταυράκης Πασχάλης (281)

Βουγιουκλή Μαρία (278)

Πολυχρονιάδης Κωνσταντίνος (268)

Κωνσταντινίδης Παναγιώτης (220)

Κωφίδης Περικλής (219)

Παπαδοπούλου Σαββατούλα (187)

Μπαντής Ιωάννης (176)

Δελαπόρτα Γεωργία (151)

Παυλίδου Μαρία (144)

Δεν εκλέχθηκε ο Γεώργιος Δεμερτζής (141).

 

Ποιοι εκλέχτηκαν στις Δημοτικές Οργανώσεις των άλλων Δήμων του Νομού

 

Για την εκλογική διαδικασία ανάδειξης νέων Προέδρων και μελών στις Διοικήσεις των Δημοτικών Οργανώσεων των άλλων Δήμων του Νομού εκλογική διαδικασία χρειάστηκε μόνο στο Δήμο Προσοτσάνης, όπου οι υποψήφιοι ήταν περισσότεροι από τις θέσεις.

Στο Δοξάτο Πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. εξελέγη ο κ. Γιάννης Παπαθεμέλης και μέλη της ΔΗΜ.Τ.Ε. οι: Ανατολή Γιαννάκη, Ευάγγελος Κομνηνακίδης, Σωτηρία Κυπραίου, Σταύρος Μανωλάκης, Γιώργος Ντολαπτσής, Αναστάσιος Πέφτινας και Σοφία Τσαουσίδου.

Στο Κ. Νευροκόπι Πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. εξελέγη ο κ. Σίμος Γαλόπουλος και μέλη της ΔΗΜ.Τ.Ε. οι: Κωνσταντίνος Κασαπίδης, Απόστολος Βεσμελής, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Ευάγγελος Στάικος, Σουλτάνα Σετφανίδου, Άρης Κουτσίδης, Δημήτρης Μόνιος, Σοφία Κουτσού και Δημήτρης Καλαϊτζής.

Στο Παρανέστι Πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. εξελέγη ο κ. Χαράλαμπος Παρλόγλου και μέλη της ΔΗΜ.Τ.Ε. οι: Περικλής Κεμεντζετζίδης, Ευφροσύνη Θεοδωρίδου, Θεμιστοκλής Παρουσίνας, Μιχαήλ Τσιβλίδης, Σταύρος Παπαδόπουλος, Αλίκη Τόκου, Σωτηρία Ανανιάδου, Γιώργος Δημητριάδης και Γιώργος Σιδερίδης.

Στην Προσοτσάνη Πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. εξελέγη η κ. Παρασκευή Παπαστεργίου με 103 ψήφους, επικρατώντας του κ. Ιωάννη Πελέχρα, ο οποίος έλαβε 33 ψήφους. Μέλη της ΔΗΜ.Τ.Ε. εκλέχθηκαν οι Αναστασία Αθανασιάδου (79 σταυροί προτίμησης), Ιωάννης Τόσκας (57 σταυροί προτίμησης), Μάρκος Σταυρίδης (56 σταυροί προτίμησης), Γιώργος Χατζηγεωργίου (49 σταυροί προτίμησης), Θεόφιλος Γιαννούλης (34 σταυροί προτίμησης), Νικόλαος Νικολάκης (33 σταυροί προτίμησης), Θεοφάνης Παπαστεργίου (31 σταυροί προτίμησης), Γεωργιεφένδη Ελένη (12 σταυροί προτίμησης), Δομζαρίδου Αναστασία (6 σταυροί προτίμησης). Δεν εκλέχθηκαν οι κ. Γεώργιος Ψωμάς (25 σταυροί προτίμησης) και Βασίλειος Ντόκος (19 σταυροί προτίμησης).

 

Ποιοι εκλέχθηκαν σύνεδροι

 

Σύνεδροι που θα εκπροσωπήσουν τη Νομαρχιακή Οργάνωση Δράμας στο προσεχές συνέδριο της Ν.Δ. εκλέχθηκαν οι (μέσα σε παρένθεση οι σταυροί προτίμησης κάθε υποψηφίου):

Μάγγαλος Παναγιώτης (359)

Τσαύλος Νικόλαος (294)

Κωνσταντινίδης Δημήτρης (256)

Μαντζαλάρδας Βαγγέλης (230)

Ακογιούνογλου Άρης (194)

Παπαδοπούλου Σαββατούλα (167)

Κυπραίου Σωτηρία (159)

Κωφίδης Περικλής (146)

Δεν κατάφεραν να εκλεγούν οι εξής υποψήφιοι:

Γεωργιάδης Αλέξανδρος (62)

Γεωργιάδου Χριστιάνα (43)

Δημητρακόπουλος Δημήτρης (40)

Κωνσταντινίδης Παντελής (36)

Παυλίδου Μαρία (13)

 

«Πληγωμένη» η Ν.Δ. από τις εκλογές στη Δράμα

 

Τα όσα διημείφθησαν πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών, είναι βέβαιο ότι άφησαν «πληγή» στη Ν.Δ. στη Δράμα. Υπήρξαν δηλώσεις και συμπεριφορές που σίγουρα δεν μπορούν να υπερκεραστούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Σίγουρο όμως είναι ότι με την πάροδο του χρόνου τα εκλογικά πάθη θα καταλαγιάσουν. Απλά μένει να διαπιστωθεί, αν αυτή η «πληγή» η οποία προέκυψε από τις εσωκομματικές εκλογές θα επουλωθεί τελείως ή θα συνεχίζει να υπάρχει, έστω και σε μικρότερο βαθμό, στο μέλλον…