Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, με θέμα «Έντονη ανησυχία για τη λειτουργία της ΜΕΘ στο Γ.Ν. Δράμας», κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Εκτός ορίων είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, και ειδικότερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που εξακολουθεί να λειτουργεί χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και την αυταπάρνηση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Το υποστελεχωμένο τμήμα της ΜΕΘ λειτουργεί με κάτω του 30% του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού, και μόλις δύο (2) ιατροί καλούνται να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά της, άκρως επικίνδυνο τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ίδιους τους ιατρούς, που καλούνται να εργάζονται ασταμάτητα και χωρίς τον απαραίτητο χρόνο ανάπαυσης.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου δήλωσε ότι το Νοσοκομείο Δράμας εκπέμπει για μια ακόμη φορά SOS, τονίζοντας ότι: «η λειτουργία του με δύο γιατρούς αυτή τη στιγμή στην Παθολογική Κλινική και με δύο γιατρούς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), είναι άκρως επισφαλής».

Σύμφωνα με τους εργαζομένους του νοσοκομείου, η ιατρική υπηρεσία έχει αποδεκατιστεί από ειδικούς και ειδικευόμενους γιατρούς. Η νοσηλευτική υπηρεσία καταβάλλει υπερπροσπάθεια για να μην στερηθούν οι ασθενείς την αναγκαία φροντίδα. Η ίδια κατάσταση επικρατεί στην τεχνική υπηρεσία, στο παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό. Η υποστελέχωση, η εντατικοποίηση της εργασίας και η επαγγελματική εξουθένωση θέτουν σε κίνδυνο τόσο την υγεία των εργαζομένων όσο και την ποιότητα και ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Έγκαιρα, με Αναφορές και Ερωτήσεις μου, έχω ενημερώσει εδώ και τέσσερα χρόνια τόσο εσάς όσο και τον προκάτοχό σας Υπουργό, για την τραγική κατάσταση του Γ.Ν. Δράμας, χωρίς όμως να έχει δοθεί η δέουσα προσοχή και, μέχρι σήμερα, καμία ουσιαστική λύση των χρονιζόντων προβλημάτων.

Μετά τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και ποιες άμεσες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε, ώστε να στελεχωθεί η ΜΕΘ του Γ.Ν. Δράμας με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, για να λειτουργεί με ασφάλεια και να διασφαλίζεται η παροχή υγείας στους κατοίκους του Νομού Δράμας;
  2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε επιτέλους, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλεπάλληλες οχλήσεις μου με αναπάντητες ως τώρα αναφορές και ερωτήσεις, για να ανασχεθεί η εγκατάλειψη και αποδυνάμωση του Γ.Ν. Δράμας και να δοθεί μια μόνιμη λύση στα χρονίζοντα προβλήματά του, που το έχουν οδηγήσει στην αδυναμία παροχής σύγχρονης ασφαλούς δημόσιας υγείας στους κατοίκους του Νομού Δράμας;