Ολοκλήρωση του σεμιναρίου κατάρτισης που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Δράμας στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Social Forces» (Πηγή φωτογραφίας: Επιμελητήριο Δράμας / dramanet.gr)

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «SOCIAL FORCES» ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ INTERREG «ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020» ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Το ενδιαφέρον για την κοινωνική επιχειρηματικότητα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια αυξανόμενο ενδιαφέρον, καθώς, όπως φαίνεται έχει αναγνωριστεί ο ρόλος που διαδραματίζει σε μια σειρά τομέων της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας. Από την επιτέλεση ενός ουσιαστικού κινητήριου μοχλού για την άρση κοινωνικών αποκλεισμών, τη μείωση των ποσοστών ανεργίας, το ξεπέρασμα εμποδίων για την είσοδο στην αγορά εργασίας και την παροχή εργασιακής διεξόδου σε μέλη ειδικών πληθυσμιακών ομάδων έως την αντιμετώπιση με ουσιαστικό τρόπο των σημερινών οικονομικών προκλήσεων και την παροχή δυνατότητας ανάπτυξης σε τοπικό ή και υπερτοπικό επίπεδο .

Εύλογα, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια, πλήθος φορέων κινούνται προς την κατεύθυνση της ενθάρρυνσης συμμετοχής στην Κοινωνική Οικονομία, ενώ διάφορες Κοιν.Σ.Επ. (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις), αλλά και άλλα συνεργατικά σχήματα, εδραιώνουν την παρουσία τους, αξιοποιώντας μάλιστα σε πολλές των περιπτώσεων και τις δυνατότητες που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στέκεται αρωγός, με εμφατικό τρόπο, στην άρση των ανισοτήτων που βιώνουν ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες πληθυσμού. Άλλωστε, οι κοινωνικές επιχειρήσεις βασίζονται σε οργανωτικές δομές, που έχουν ως βασικό άξονα τη ενεργητική συμμετοχή όλων όσοι εμπλέκονται στις δραστηριότητες της επιχειρήσεις, είτε ως εργαζόμενοι, χρήστες ή ακόμη και εθελοντές.

Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιώντας πόρους της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε., το Επιμελητήριο Δράμας, ένας δραστήριος φορέας της Δραμινής κοινωνίας, με αξιόλογο εύρος δράσεων, που ξεπερνούν πολλές φορές τα στενά τοπικά όρια, δείγμα της έντονης εξωστρέφειάς του, συμμετείχε με επιτυχία στην υλοποίηση του έργου «Ενδυνάμωση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας με τη χρήση καινοτόμων υποστηρικτικών δράσεων στη διασυνοριακή περιοχή» και ακρωνύμιο «Social Forces». Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας INTERREG «ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020» (INTERREG V-A GREECE – BULGARIA 2014-2020) και ήταν ενταγμένο στον άξονα προτεραιότητας 4 και συγκεκριμένα στο Θεματικό Στόχο 9 «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης,

καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε είδους διάκρισης» και ειδικότερα της επενδυτικής δραστηριότητας 9c. «Παροχή υποστήριξης σε κοινωνικές επιχειρήσεις».

Το έργο «Social Forces» εστίασε στη διασυνοριακή περιοχή παρέμβασης, όπου διαπιστωμένα, τόσο στην πλευρά της Ελλάδας όσο και στην πλευρά της Βουλγαρίας, καταγράφονται αύξηση των ποσοστών φτώχειας, υψηλά ποσοστά ανεργίας και φαινόμενα κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού.

Εκτός από το Επιμελητήριο Δράμας, στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς η Αναπτυξιακή Ροδόπης – Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α., ως επικεφαλής εταίρος, το Επιμελητήριο Ξάνθης, η μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική αναπτυξιακή οργάνωση Γνώση Αναπτυξιακή ΑΜΚΕ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονία και από βουλγαρικής πλευράς Δήμος Χάσκοβο, το Εμπορικό Επιμελητήριο του Χάσκοβο, η ΜΚΟ RDU και το Πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 563.589,10 ευρώ, με το ποσό των 479.050,74 ευρώ να προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το ποσό των 84.538,36 ευρώ από εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών (για την Ελλάδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Συνάντηση των εταίρων του προγράμματος στη Δράμα (Πηγή φωτογραφίας: Επιμελητήριο Δράμας / dramanet.gr)

Μέσω του έργου, πραγματοποιήθηκαν τοπικές δράσεις και λήφθηκαν πρωτοβουλίες για παροχή ευκαιριών τόσο σε ήδη δραστηριοποιημένους επιχειρηματίες στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας όσο και σε επιθυμούντες πολίτες να εισέλθουν σε αυτόν. Συγκεκριμένα, υπήρξε πλήθος ενεργειών για να επιτευχθεί η υποστήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, μέσω του σχεδιασμού κοινών δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης για την Κοινωνική Οικονομία. Παράλληλα, η επιτυχημένη συνεργασία των εταίρων του έργου, οδήγησε στη δημιουργία ενός οδικού χάρτη με κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία και τη λειτουργία μιας καινοτόμου κοινωνικής επιχείρησης και τον προσδιορισμό του κοινού πλαισίου προφίλ για τα στελέχη αυτής. Επίσης, υπήρξε συνεργασία για τη δημιουργία μιας καινοτόμου δομής στήριξης που λειτουργεί ως κοινό ηλεκτρονικό γραφείο υποστήριξης για τις κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αποτελώντας αυτή η δομή στήριξης πλεονέκτημα για την τοπική οικονομική ανάπτυξη και την εδαφική ανταγωνιστικότητα.

Ουσιαστικά, η υλοποίηση του έργου ενθάρρυνε τη μεταφορά γνώσεων για τις κοινωνικές επιχειρήσεις, ενώ μέσω μιας σειράς δράσεων ενημέρωσε και ευαισθητοποίησε το κοινό σε θέματα που άπτονται της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, επιχείρησε να βοηθήσει ήδη υπάρχουσες κοινωνικές επιχειρήσεις για την εξέλιξη της εργασίας τους στη χώρα εγκατάστασή τους, αλλά και στην ανάπτυξη κοινών εργασιών σε ένα διασυνοριακό περιβάλλον.

Εν κατακλείδι, συνέβαλε στη βελτίωση της κοινωνικής ζωής ενός μεγάλου φάσματος της διασυνοριακής περιοχής η οποία περιλαμβάνει μερικές από τις πιο απομονωμένες κοινότητες και των δυο χωρών, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Μέσω της παρουσίασης επιτυχημένων κοινωνικών επιχειρήσεων, καλών πρακτικών, αλλά και καινοτόμων ιδεών για τη δημιουργία νέων, το έργο πέτυχε, στο βαθμό που του αναλογεί, την αντιμετώπιση της μείωσης του πληθυσμού στη διασυνοριακή περιοχή, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες αποτέλεσαν ανάχωμα στη διέξοδο της μετανάστευσης.

 

Οι δράσεις του Επιμελητηρίου Δράμας

 

Στο πλαίσιο συμμετοχής του στην υλοποίηση του έργου «Social Forces», το Επιμελητήριο Δράμας, πραγματοποίησε μια σειρά δράσεων προβολής, κατάρτισης και ενημέρωσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προώθηση των καινοτόμων εργαλείων που αναπτύχθηκαν μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, ενώ παράλληλα, προχώρησε και στη διοργάνωση συνεδρίων ή ημερίδων.

Η κορυφαία δράση του Επιμελητηρίου Δράμας πραγματοποιήθηκε την περίοδο του Δεκεμβρίου 2019 – Ιανουαρίου 2020, όταν και διοργάνωσε σεμινάριο κατάρτισης για στελέχη κοινωνικών επιχειρήσεων, το οποίο περιελάμβανε αφενός δωρεάν επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Manager Κοινωνικής Επιχείρησης» και διάρκεια 50 ώρες και αφετέρου καθοδήγηση των συμμετεχόντων για την εκπόνηση Business Plan για την επιχειρηματική τους ιδέα. Η ανταπόκριση από την πλευρά των ενδιαφερομένων για την κοινωνική επιχειρηματικότητα ήταν μεγάλη, φτάνοντας σε πάνω από 20 συμμετοχές, ενώ σε όλους απονεμήθηκαν αποδεικτικά παρακολούθησης.

Η επόμενη φάση, μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, περιλάμβανε την εκπόνηση 5 επιχειρηματικών σχεδίων για τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες από αυτές που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Μάλιστα, υπήρξε δωρεάν μετάβαση στο Χάσκοβο και συμμετοχή σε εκπαιδευτική επίσκεψη για επιτόπιες παρουσιάσεις επιτυχημένων παραδειγμάτων κοινωνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία.

Ακόμη, στο Επιμελητήριο Δράμας, το 2018, πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση εργασίας με εμπλεκόμενους φορείς στην κοινωνική επιχειρηματικότητα με στόχο την ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικοί επιχειρηματίες και την ανάδειξη λύσεων από παραδείγματα της εθνικής και ευρωπαϊκής εμπειρίας.

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2019, πραγματοποιήθηκε στη Δράμα συνάντηση των εταίρων του προγράμματος, με «οικοδεσπότη» το τοπικό Επιμελητήριο. Κύριο θέμα ήταν η παρακολούθηση της προόδου των εργασιών στο πλαίσιο του έργου καθώς και η ενδελεχής ενημέρωση των Βούλγαρων εταίρων για τα αποτελέσματα του Εργαστηρίου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, που πραγματοποιήθηκε στην Δράμα στις 2 Φεβρουαρίου 2019.

Οι δράσεις του Επιμελητηρίου Δράμας έτυχαν μεγάλης αποδοχής από την τοπική κοινωνία, ενώ συνεπικουρήθηκαν από τοπικούς φορείς και κοινωνικές επιχειρήσεις της περιοχής της Δράμας.