ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΦΟΡΟΥ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΡΑΜΑΣ Ε. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ  ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟ 2017

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

Συνέντευξη τύπου για το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας το 2017 παραχώρησε, την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, ο Έφορος Αρχαιοτήτων Δράμας κ. Ευστράτιος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος, παρουσιάζοντας τους κυριότερους τομείς δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων, στάθηκε στην άψογη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και την Π.Ε. Δράμας, τους Δήμους του Νομού και την Ιερά Μητρόπολη Δράμας για την παραγωγή έργου στον τομέα του πολιτισμού στη Δράμα. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, παρά την υποστελέχωση και τις ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων, και το 2017 είχε υψηλή παραγωγή έργου, χάρη στην εργασία του προσωπικού, πολλές φορές μάλιστα πέρα του ωραρίου και των τυπικών καθηκόντων.

 

Το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας το 2017

Συνοπτικά το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας το 2017, όπως παρουσιάστηκε από τον κ. Παπαδόπουλο, ήταν το εξής:

  1. Ολοκληρώθηκε η παραχώρηση από μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας έκτασης, κτιρίων και εργαστηρίων στο χώρο του πρώην Καπνολογικού Ινστιτούτου. Επίσης το ίδιο το Ινστιτούτο μάς παραχώρησε σημαντικό τμήμα του κινητού του εξοπλισμού. Η παραχώρηση αυτή θα επιλύσει για τις επόμενες δεκαετίες το σοβαρό ζήτημα απουσίας αποθηκευτικών και εργαστηριακών χώρων της Εφορείας. Η υπόθεση έχει κατατεθεί προς γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α. για την αποδοχή της παραχώρησης.
  2. Συστάθηκε Επιτροπή Ανάδειξης του Ελληνιστικού Τάφου Δράμας (οδός Τροίας), με συμμετοχή 3 μελών της Εφορείας, 2 μελών της Τεχνικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Δράμας και 2 μελών της Δ/νσης Πολεοδομίας του Δήμου Δράμας. Η Επιτροπή κατέληξε σε προτάσεις τις οποίες λαμβάνει υπόψιν της η μελέτη ανάδειξης του μνημείου, η οποία εκπονείται αυτή τη στιγμή με αυτεπιστασία της Υπηρεσίας μας.
  3. Η Εφορεία, διά του Τμήματος Συντήρησης, συνεργάστηκε επί μακρόν με τη Δ/νση Συντήρησης του ΥΠ.ΠΟ.Α., για την εκπόνηση της μελέτης συντήρησης των τοιχογραφιών του Τεμένους της Πλατείας Δικαστηρίων (Αράπ Τζαμί) προκειμένου το έργο να ενταχθεί στην ΟΧΕ Εγνατίας- ΕΣΠΑ 2014-2020 μαζί με το Υπουργείο και το Δήμο Δράμας.
  4. Συνεχίσαμε την εποπτεία των εργασιών του Τεμένους Σαντιρβάν (Οδού Άρμεν), οι οποίες κατά δήλωση των υπευθύνων μηχανικών θα ολοκληρωθούν την προσεχή άνοιξη.
  5. Συνεργαστήκαμε με την Εφορεία Καβάλας-Θάσου για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του Ναού Αγίας Σοφίας (β’ φάση), η οποία εγκρίθηκε ομόφωνο προ 1 εβδομάδας από το ΚΑΣ., προκειμένου να ενταχθεί στην ΟΧΕ Εγνατίας -ΕΣΠΑ 2014-2020.
  6. Μεριμνήσαμε, με τη διαρκή συνδρομή της Μητροπόλεως Δράμας, για την έγκριση από την Περιφέρεια Αν. Μακ-Θράκης ποσού 20.000 ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης του αύλειου χώρου του Ναού Αγίας Σοφίας, η οποία θα ανατεθεί σύντομα.
  7. Εκπονήσαμε Μελέτη Ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων Κεφαλαρίου, η οποία υποβλήθηκε προς έγκριση στο ΥΠ.ΠΟ.Α. προκειμένου να ενταχθεί στην ΟΧΕ Εγνατίας -ΕΣΠΑ 2014-2020 (κόμβος Φιλίππων-Κεφαλαρίου).
  8. Η Εφορεία εντάχθηκε ως φορέας πολιτισμού σε τρία Επιστημονικά Προγράμματα, στην πρόσκληση «Καινοτομία και Πολιτισμός», σε συνεργασία με τα: Εργαστήριο Γεωφυσικής Α.Π.Θ., Τμήμα Αρχιτεκτόνων Δ.Π.Θ. και Τ.Ε.Ι. Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
  9. Σε ειδική εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, παρουσιάστηκε η Μελέτη Αποκατάστασης του κτιρίου της Παλιάς Ασφάλειας από το Διατμηματικό του Α.Π.Θ., και ανακοινώθηκε επισήμως από τον Δήμαρχο Δράμας η πρόθεση του Δήμου για παραχώρηση ώστε να στεγασθούν εκεί οι υπηρεσίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας.
  10. Ολοκληρώθηκε, μετά από 18 περίπου μήνες διαρκούς και επίπονης προσπάθειας της Εφορείας, το έργο του Αγωγού Φυσικού Αερίου [ΤΑΡ] στην Π.Ε. Δράμας. Κατά τη διάρκειά των σωστικών ανασκαφών ερευνήθηκαν 10 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με σημαντικότερο αυτό του προϊστορικού οικισμού στο Καλαμπάκι. Με μεγάλη μου λύπη και κατάπληξη επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι από την Εταιρεία δεν υπήρξε κανένα «ανταποδοτικό» προς την Εφορεία μέχρι σήμερα, παρά τον πολύμηνο αγώνα μας και τις συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέσαμε από την αρχή του έτους.
  11. Μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠ.ΠΟ.Α. πραγματοποιήθηκαν φέτος: εργασίες ευπρεπισμού σε έξι αρχαιολογικούς χώρους της Εφορείας, άμεσες σωστικές εργασίες στο τέμενος Εξοχής, πλήρης ανανέωση του φωτισμού και του συστήματος θέρμανσης των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου, ανάθεση μελέτης ανάδειξης του ελληνιστικού τάφου, κατασκευή πρόσθετων πινακίδων μουσείων και χώρων.
  12. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εξοπλισμού των δύο ξενώνων της Εφορείας στον Αρκαδικό, για τη φιλοξενία επιστημόνων, φοιτητών και στελεχών της διοίκησης.
  13. Ολοκληρώθηκε ο εξοπλισμός του αιθρίου του Μουσείου Δράμας (ηλεκτρονικός και υποδοχής κοινού), ώστε διαθέτουμε πλέον αυτονομία για τον προγραμματισμό εκδηλώσεων προβολής του έργου της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
  14. Πραγματοποιήθηκαν φέτος τέσσερις υπαίθριες εκδηλώσεις με αφορμή την Πανσέληνο του Αυγούστου: στο κτίριο της Καλής Βρύσης, στο φρούριο της Πλατανιάς, στο αρχαιολογικό μουσείο, και, για πρώτη φορά, στα βυζαντινά τείχη της Δράμας.
  15. Η Εφορεία συμμετείχε, υπό την αιγίδα του Υπουργείου, σε δύο εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Δράμας: στις «Πνοές Ανέμου» και στις «Πόλ(ε)ις».
  16. Δημιουργήσαμε το τελευταίο δίμηνο στο Μουσείο Δράμας χώρο προβολής αρχαιολογικών ταινιών, χωρητικότητας 60 ατόμων, με διάρκεια προβολής πολιτιστικών ντοκιμαντέρ περίπου 150 λεπτών. Η ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και του κοινού είναι εντυπωσιακή.
  17. Εορτάσθηκε και φέτος στο Μουσείο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Συμμετείχαμε επίσης στον ετήσιο εορτασμό της «Δραμοινογνωσίας», με αφορμή τον οποίο εκτέθηκε για πρώτη φορά στο κοινό ο σπουδαίος ερυθρόμορφός κρατήρας κλασικών χρόνων από την Προσοτσάνη. Προσφάτως, ξεκινήσαμε συνεργασία με τη ΔΕΚΠΟΤΑ και την Ένωση Κυριών Δράμας, με στόχο την παραγωγή αρχαιολογικής ταινίας για τα μνημεία της πόλης.
  18. Μέσω του προγράμματος πρακτικής άσκησης ΑΤΛΑΣ επιμορφώθηκαν, κυρίως στους τομείς των καταγραφών αρχαιολογικού υλικού και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων.
  19. Η Εφορεία -εμφανώς υποστελεχωμένη- διεκδίκησε και πέτυχε από το Υπουργείο την κατανομή 3 μόνιμων θέσεων, δύο αρχαιολόγων και 1 φύλακα υπαίθρου για τη μόνιμη πλέον λειτουργία του χώρου της Καλής Βρύσης. Τους περιμένουμε μέσα στο α’ εξάμηνο του 2018. Παραμένει, ωστόσο, σοβαρότατο ζήτημα η απουσία διοικητικού προσωπικού, κυρίως λογιστών, και τεχνικής υπηρεσίας.
  20. Είναι βεβαίως ευνόητο ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους το προσωπικό της Εφορείας στο σύνολό του εργάστηκε εντατικά, συχνά εκτός ωραρίου και τυπικών καθηκόντων του, για την εξυπηρέτηση πολιτών και φορέων αλλά και για την εξυπηρέτηση των «συμφερόντων» της περιοχής στον τομέα του πολιτισμού.

 

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης

 

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, σε ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και αφορά την υποστελέχωσή της, σε βασικές μάλιστα ειδικότητες. Ο Έφορος Αρχαιοτήτων Δράμας έκανε λόγο για «καταστροφική στελέχωση του Υπουργείου Πολιτισμού» και πρόσθεσε: «Όλη η Β. Ελλάδα, ανατολικά της Θεσσαλονίκης δεν έχει κανένα σχεδιαστή, κανέναν αρχιτέκτονα, κανέναν τοπογράφο, κανένα συντηρητή και σχεδόν κανένα λογιστή. Αντιλαμβάνεστε ότι όσο κι αν θέλουμε, ό,τι κι αν κάνουμε, αν δεν υπάρχουν κάποιες κινήσεις που έχουν σχέση με μόνιμη στελέχωση αυτών των βασικών ελλείψεων…»

 

Οι στόχοι για το 2018

 

Ο κ. Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν», για τους στόχους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας για το 2018 ανέφερε: «Οι κορυφαίοι στόχοι μας είναι η ένταξη των τριών μεγάλων μνημείων, της Αγίας Σοφίας του Τεμένους της Πλατείας Δικαστηρίων και του Αρχαιολογικού Πάρκου Κεφαλαρίου στην ΟΧΕ. Ακόμη, η συνέχιση των εργασιών των εργασιών στα τρία μεγάλα μνημεία μας, στην Καλή Βρύση με το στέγαστρο, στον Τάφο της οδού Τροίας και στο Τέμενος στην Εξοχή». «Ένας στόχος σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας είναι να μπορέσουμε να βρούμε μία πρόσκληση για να συνεχίσει η εργασία υλοποίησης της Παλιάς Ασφάλειας» πρόσθεσε. Ακόμη, ο Έφορος Αρχαιοτήτων μιλώντας για τους στόχους του 2018 στάθηκε στη «συνεργασία μας με το Δήμο Δράμας για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη», αλλά και στα «πρώτα πορίσματα από την αλλαγή του ρυμοτομικού, γιατί αυτό θα μας δώσει την άνεση για τον διπλασιασμό του Μουσείου προς ανατολικά». Τέλος, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «μέσα στο 2018 θα γίνει η ανταλλαγή περιουσιών στον αρχαιολογικό χώρο του Αρκαδικού». «Έχουμε δουλέψει πολύ με τον Τμήμα Αναδασμών της Περιφέρειας. Στους ιδιοκτήτες που δημιουργούμε ζήτημα, γιατί δεν μπορούν να χτίσουν, να πάρουν ανταλλάξιμη γη. Έχουν βρεθεί οι εκτάσεις. Πρέπει να γίνουν αποδεκτές» πρόσθεσε.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα της συγχώνευσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας με αυτήν της Καβάλας, ο κ. Παπαδόπουλος, μετά από ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» ανέφερε: «Για μένα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν έχω κάποια ενημέρωση ως προς αυτό. Είναι ενδεικτικό για μένα ότι έρχονται όλες αυτές οι θέσεις (4 θέσεις: 1 Διοικητικού, 2Αρχαιολόγοι, 1 Φύλακας) στο Μουσείο της Δράμας και μάλιστα με εντοπιότητα. Άρα φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα».