Του Αναστάσιου Νικολαΐδη

Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας

Οι ευρωεκλογές ανήκουν πλέον στο παρελθόν και τα μηνύματα που επέλεξαν να στείλουν οι συμπολίτες μας με την ψήφο ή την αποχή τους από την εκλογική διαδικασία, οφείλουν να αποκωδικοποιηθούν και να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη και συνολικά από το πολιτικό σύστημα, αλλά και από κάθε κόμμα ξεχωριστά, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του ΠΑΣΟΚ.

Η αλματώδης αύξηση της αποχής αποτελεί τη βασικότερη παράμετρο των πρόσφατων ευρωεκλογών, καθορίζοντας εν πολλοίς και τα επιμέρους αποτελέσματα. Η αμφισβήτηση απέναντι στο πολιτικό σύστημα και η δυσαρέσκεια για όσα αναγκαζόμαστε να βιώσουμε καθημερινά εκφράστηκαν με μαζικό και πρωτοφανή τρόπο μέσα από την άρνηση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, τα κόμματα και κυρίως όσα έχουν ασκήσει ή επιθυμούν να ασκήσουν εκ νέου εξουσία, μετρούν οφέλη και ζημιές. Ενώ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν σημαντικές απώλειες των ποσοστών τους, το ΠΑΣΟΚ σε μια ακόμη εκλογική διαδικασία σημειώνει άνοδο της εκλογικής του επιρροής, είτε τα ποσοστά του συγκριθούν με τις προηγούμενες ευρωεκλογές είτε με τις τελευταίες εθνικές εκλογές, καθώς οι συγκρίσεις από πλευράς των άλλων κομμάτων γίνονται με μοναδικό γνώμονα τη δημιουργία εντυπώσεων.

Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, αύξησε ή διατήρησε τα υψηλά ποσοστά του στην επαρχία, όπου και επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά πως υπάρχει βαθιά σύνδεση των τοπικών κοινωνιών με το κόμμα. Τα μεγάλα διψήφια ποσοστά, καθώς και οι πρωτιές, οι δεύτερες ή οι τρίτες θέσεις, με μικρή διαφορά ψήφων σε πλήθος Νομών, απέδειξαν ότι με ισχυρή δουλειά γειτονιά – γειτονιά, χωριό – χωριό, πόρτα – πόρτα, μπορούν να έλθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το στοίχημα της αύξησης των ποσοστών είναι αδιαμφισβήτητο ότι κερδήθηκε για το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που τα άλλα δύο κόμματα εξουσίας ήρθαν αντιμέτωπα με την αυξημένη δυσαρέσκεια των πολιτών και την ξεκάθαρη μείωση των ποσοστών τους. Το αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ έρχεται ως επιβράβευση της μέχρι τώρα δουλειάς που έχει γίνει μέσα στην κοινωνία, αλλά και ως μήνυμα ότι οι πολίτες περιμένουν ακόμη περισσότερα από εμάς. Για αυτό και οφείλουμε να εργαστούμε σκληρά για να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών που υπάρχουν.

Μετά από κάθε εκλογική μάχη είναι απαραίτητη η γενναία αυτοκριτική, χωρίς όμως εσωστρέφεια, ειδικά όταν το αποτέλεσμα ήταν θετικό για το ΠΑΣΟΚ. Μέσα στα θεσμικά όργανα του κόμματος, με σεβασμό στον εαυτό μας και κυρίως στις αγωνίες όσων μας εμπιστεύτηκαν ή βρίσκονται μόλις ένα μικρό βήμα μακριά μας, μπορούμε να συζητήσουμε κάθε παράμετρο του εκλογικού αποτελέσματος, έχοντας φυσικά ως πρόταγμα το καλό της παράταξης.

Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην πατρίδα μας λόγω των αδιέξοδων πολιτικών της κυβέρνησης παραμένουν, με κυριότερο ζήτημα το γεγονός ότι οι μισθοί εξαϋλώνονται λόγω των αυξημένων τιμών σε βασικά αγαθά και των δυσθεώρητων ποσών για ενοίκια. Η βασική αγωνία για εκατομμύρια συμπολίτες μας, είτε ψήφισαν στις ευρωεκλογές είτε όχι, είτε επέλεξαν ΠΑΣΟΚ είτε κάποιο άλλο κόμμα, παραμένει η ακρίβεια και για αυτό καλούμαστε να ασκήσουμε κάθε δυνατή πίεση για να εφαρμοστούν εδώ και τώρα οι προτάσεις μας.

Μέσα σε αυτό το κοινωνικό πλαίσιο, με τους πολίτες να ασφυκτιούν, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από πλευράς κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ πορεύεται με αδιαμφισβήτητη πολιτική αυτονομία, έχοντας αποδείξει ότι αποτελεί ουσιαστικά την ισχυρή φωνή αντίθεσης της κοινωνίας απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές από τη Ν.Δ. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να εμπνεύσουμε τους πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη και σοβαρή επιλογή, για να επέλθουν ουσιαστικές λύσεις στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Τώρα είναι η ώρα για ενότητα και δυναμική με σεβασμό στις αγωνίες των συμπολιτών μας.

 

Το άρθρο του κ. Νικολαΐδη δημοσιεύτηκε στην Political