Έτοιμοι να δώσουν ονόματα των προπονητών που τους κακοποιούσαν επί δεκαετίες δηλώνουν οι αθλητές και οι αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής που αποκάλυψαν το ένοχο “κοινό μυστικό” της συστηματικής πολλαπλής κακοποίησής τους πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα του αθλητισμού με τις διακρίσεις και τα μετάλλια.

Οι Έλληνες αθλητές δεν κάνουν λόγο απλώς για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για ένα “σύστημα” όπου η κάθε μορφή κακοποίησης μικρών παιδιών και εφήβων – οι σκληρές τιμωρίες, οι ξυλοδαρμοί, οι υποχρεωτικές νηστείες μέχρι λιποθυμίας, ένα κλίμα απόλυτης εξουσίας και εκφοβισμού που ανεχόταν μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις- από μεγάλη μερίδα προπονητών, ως προπονητικό μέσο “έφτασαν στο όριο του βασανισμού και κάθε είδους εκβιασμού μέσω του φόβου που προκαλούσαν”.

 

“Κάθε ώρα που περνάει προστίθενται κι άλλοι αθλητές και αθλήτριες” λέει στην “Εφημερίδα των Συντακτών” ο δικηγόρος των 22 που ξεκίνησαν τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων, Αλέξης Αδαμίδης.

“Ετοιμάζω υπόμνημα προς την Εισαγγελία και οι αθλητές είναι έτοιμοι να καταθέσουν αν κληθούν. Ενδεχομένως να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και για τη ρυθμική. Οι αθλητές είναι αποφασισμένοι να δώσουν ονόματα όσων τους κακοποίησαν και να περιγράψουν με λεπτομέρεια όσα τραυματικά αναφέρουν στην επιστολή. Δεν είναι μόνο ποινικό, αλλά και ηθικό και κοινωνικό ζήτημα. Επικοινωνούν μαζί μας και αθλητές από το εξωτερικό. Υπάρχει κύμα συμπαράστασης. Οι αθλητές θα το πάνε μέχρι τέλους”.

Μετά τον σάλο των αποκαλύψεων της “ΕΦ.ΣΥΝ” η προϊσταμένη της Εισαγγελίας έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως σεξουαλική κακοποίηση και σωματικές βλάβες.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Αθλητισμού ζήτησε από τον Αλέξανδρο Αδαμίδη, εφόσον το επιθυμούν οι εντολείς του, να θέσει υπόψη του κ. Αυγενάκη συγκεκριμένα στοιχεία, ονόματα και ημερομηνίες, ώστε να εξεταστούν οι περαιτέρω ενέργειες του υφυπουργού Αθλητισμού.

“Στεκόμαστε στο πλευρό των αθλητριών – αθλητών που προχώρησαν στην καταγγελία και θα συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο ώστε να λάμψει η αλήθεια” δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Σταθόπουλος, ο οποίος ζήτησε συνάντηση με τους καταγγέλλοντες αθλητές και συγκάλεσε χθες έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΓΟ.

Πηγή: enikos.gr