ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Εμείς οι ταπεινοί (1974, τραγούδι – μουσική: Κώστας Χατζής, στίχοι Σώτια Τσώτου).

Γράψε για μας τους ταπεινούς

και τους ανώνυμους της πλάσης

αν δεν υπήρχαμε εμείς

πώς θα ξεχώριζαν οι άλλοι;

Ταπεινός: Κατά τον Ξενοφώντα ο πειθήνιος. Κατά τον Αισχύλο κάποιος με χαμηλή θέση. Κατά την Καινή Διαθήκη άτομο χαμηλής υποστάθμης.

Κατά το λεξικό αυτός που δεν είναι διακεκριμένος από κοινωνική άποψη, που στερείται αξιοπρέπειας, που έχει επίγνωση των αδυναμιών του, των περιορισμένων δυνατοτήτων του (αφοσιωμένος δούλος σας, με υποταγή δηλαδή).

Ταπεινά: Όχι εντυπωσιακά, μετριότατα.

Παρακαλώ: Αρχαία ελληνική λέξη, παρά + καλέω-καλώ = εκλιπαρώ, ζητώ με σεβασμό, ικετευτικά με μεγάλη ένταση και ταπείνωση, κάποιος ας με λυπηθεί.

Εξοχότητα: Μεσαιωνική – ιταλική – ελληνική λέξη (η εξοχότης του μαρκησίου τάδε… η εξοχότητα του δούκα τάδε… Ευτυχώς έχει σχεδόν εκλείψει ο τίτλος.

Εξοχότητα: Επικεφαλής των διεθνών οργανισμών, πρέσβεις, ορισμένοι κληρικοί, βασιλείς (που και αυτοί ευτυχώς μας τελείωσαν(, δικαστικοί διεθνούς δικαστηρίου, αρχηγοί κρατών. Ο τίτλος είναι συνδεδεμένος με ένα συγκεκριμένο πόστο και χρησιμοποιείται μόνο κατά την εργασία σε αυτό. Μερικές φορές παρερμηνεύεται ως τίτλος πόστου. Στις δημοκρατικές χώρες και στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιείται ο τίτλος, αλλά λέμε ο Πρωθυπουργός, ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος, ο Εισαγγελέας κ.α.

Κανένας μας δεν είναι ασήμαντος, ούτε εκλιπαρούμε για τα αυτονόητα, αλλά απαιτούμε από την κεντρική διοίκηση ίδια δικαιώματα να έχουν όλοι οι Έλληνες στον ίδιο βαθμό, ώστε να επικρατεί ισονομία και ισοτιμία.

Όσο για τους συμβούλους του ηγέτη, δηλαδή τα έμπιστα και ανεπίσημα πρόσωπα που τον συμβουλεύουν και τον καθοδηγούν (οι μυστηριομυστικοσύμβουλοι) να διαλέγονται με προσοχή και να φροντίζουν για το τι πρέπει να μας «δίνουν» από το κεντρικό κράτος

και όχι κατά το πώς θέλουν ή νομίζουν αυτοί, αλλά κατά το πώς δικαιούμαστε για το κοινό συμφέρον π.χ. της πόλης μας.

Πρέπει πάντα να ρωτούν τα άτομα – ενεργούς πολίτες- και αυτούς που είναι ειδικοί σε θέματα που μας αφορούν, ενώ οι σύμβουλοι δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να προωθήσουν. Όχι σε τέτοιο επιτελικό Κράτος!!!