Αφαίρεσαν χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς των θυμάτων τους

Εννέα άτομα συνελήφθησαν έπειτα από αστυνομική επιχείρηση, κατηγορούμενοι για απάτη με τη μέθοδο sim swapping, με την οποία απέσπασαν τουλάχιστον 185.500 ευρώ από τα θύματά τους.

 

Πρόκειται για επτά Έλληνες και δύο αλλοδαπούς, που συνελήφθησαν έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ημαθία. Κατηγορούνται για απάτη με υπολογιστή, πλαστογραφία μετά χρήσεως και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες πολιτών στα Τμήματα Ασφαλείας Διονύσου και Θήβας, όπως και στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης. Οι καταγγελίες αφορούσαν μεταφορά ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων, σε λογαριασμούς τρίτων, εν αγνοία τους.

 

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο οι δράστες προέβησαν σε απάτες μέσω υπολογιστή τουλάχιστον για τις τρεις εξεταζόμενες περιπτώσεις, έχοντας αποσπάσει χρηματικά ποσά συνολικού ύψους τουλάχιστον 185.500 ευρώ. Αυτά τα ποσά κατέληξαν στους λογαριασμούς των εννέα συλληφθέντων και ενός ακόμη ατόμου που αναζητείται.

 

Πώς έδρασαν

 

Οι δράστες χρησιμοποιούν τη μέθοδο απάτης που είναι ευρύτερα γνωστή ως sim swapping. Αρχικά, υποκλέπτουν το username και το password για τις πλατφόρμες e-banking, με την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή των θυμάτων.

 

Στη συνέχεια, με πλαστές εξουσιοδοτήσεις ή άλλα πλαστά έγγραφα μεταβαίνουν σε καταστήματα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και επιτυγχάνουν την έκδοση νέας κάρτας sim, στον τηλεφωνικό αριθμό που χρησιμοποιεί το θύμα για να λαμβάνει τους κωδικούς επαλήθευσης, που απαιτούνται για την ολοκλήρωση τραπεζικής συναλλαγής στις πλατφόρμες e-banking. Έτσι, αποσπούν χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς των θυμάτων τους.

 

Η δράση των συλληφθέντων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, καθώς από την έρευνα προέκυψε ότι έχουν προβεί σε αντικατάσταση καρτών sim σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Πηγή: m.lifo.gr