ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

 

  • Στον ίδιο χώρο θα στεγάζεται και ο σταθμός του ΕΚΑΒ
  • Αναμένεται και η λειτουργία της Τοπικής Μονάδας Υγείας στο Καλαμπάκι
  • Στ. Βαρδαρός, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας: «Είναι σημαντικό να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σταδιακά στις ανάγκες των πολιτών για καλύτερη υγειονομική περίθαλψη»
  • Δ. Δαλακάκης, Δήμαρχος Δοξάτου: «Πάντοτε η πραγματικότητα είναι ο καλύτερος φίλος της αληθείας, γιατί η πραγματικότητα εμπεριέχει την αλήθεια. Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να σύρουν με τα ψέματα το Δήμο μας στη μιζέρια»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 τα εγκαίνια του Πολυδύναμου Ιατρείου του Δοξάτου, παρουσία του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτη Βαρδαρού και του Υποδιοικητή της 4ης Υ.ΠΕ. κ. Δημήτρη Τσαλικάκη. Ακόμη, στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκαν ο πρώην Υφυπουργός Υγείας και πρώην Βουλευτής Ν. Καβάλας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, ο πρώην Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Σταύρος Δαϊλάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κατοίκων του Δοξάτου.

Το Πολυδύναμο Ιατρείο του Δοξάτου παρέχει πρωτοβάθμιες φροντίδες υγείας, λειτουργώντας αυτή τη στιγμή με έναν ιατρό και μία νοσηλεύτρια, ενώ σχεδιάζεται η άμεση ενίσχυσή του με επιπλέον προσωπικό. Στην πλήρη στελέχωσή του το Πολυδύναμο Ιατρείο Δοξάτου αναμένεται να απασχολεί προσωπικό 24 ατόμων. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, στο χώρο θα στεγάζεται και ο σταθμός του ΕΚΑΒ του Δοξάτου, ο οποίος ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από μικρό χρονικό διάστημα και φιλοξενούνταν στο παλιό Δημαρχείο.

 

«Ενίσχυση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Βαρδαρός ανέφερε ότι η στελέχωση του Πολυδύναμου Ιατρείου θα ενισχυθεί, ενώ παράλληλα προβλέπεται και η σύσταση Τοπικής Μονάδας Υγείας, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως σημείωσε οι ενέργειες αυτές είναι «στην προσπάθεια ενίσχυσης όλου αυτού του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να αποσυμφορήσουμε και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Άρα εδώ μια αξιοπρεπής υγειονομική παρουσία από πλευράς Ε.Σ.Υ. νομίζω θα βοηθήσει σημαντικά και θα βελτιώσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του συστήματος υγείας». Ακόμη, ο κ. Βαρδαρός υπογράμμισε ότι το Πολυδύναμο Ιατρείο του Δοξάτου είναι μια εξαιρετική δομή και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι ουσιαστική αναβάθμιση και μέσα σε αυτή την γενική δυσκολία που βιώνει η χώρα αυτή την 7ετία-8ετία νομίζω είναι σημαντικό να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σταδιακά στις ανάγκες των πολιτών για καλύτερη υγειονομική περίθαλψη».

Ο Αν. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου επεσήμανε ότι η κατάσταση στο σύστημα υγείας είναι βελτιούμενη, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν προφανώς πολλά προβλήματα, τα οποία σταδιακά θεωρώ ότι προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε» και τονίζοντας ότι «σε κάποιες περιπτώσεις η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά». Όπως ανέφερε η λειτουργία νέων δομών συνιστά αποκέντρωση, καθώς «πρέπει να έχουμε υγειονομική παρουσία σε αρκετά σημεία της χώρας κι όσο μπορούμε τα περιστατικά που δεν είναι τόσο σοβαρά και δεν είναι τόσο επείγοντα να προσπαθούμε μέσα από αυτή τη διαδικασία να αποσυμφοριζούμε και τα Νοσοκομεία».

 

«Εργαζόμαστε μεθοδικά, συστηματικά και φέρνουμε αποτελέσματα»

Στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό κατασκευής του Πολυδύναμου Ιατρείου: «Το έργο αυτό ξεκίνησε κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, το ενέταξε στο ΕΣΠΑ ο τότε Περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης, μετά από πρόταση που είχε κάνει ο τότε Δήμαρχος κ. Χατζηλαζάρου και το τότε Δημοτικό Συμβούλιο. Είχε συνδράμει σε αυτό πάρα πολύ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ο τότε Βουλευτής κ. Αηδόνης, ο οποίος ήταν και Υφυπουργός Υγείας». Στη συνέχεια ο κ. Δαλακάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν επί της παρούσας αυτοδιοικητικής περιόδου: «Όταν αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή έπρεπε να μεριμνήσουμε ώστε να ολοκληρωθεί το κτηριακό και να ολοκληρωθεί και ο εξοπλισμός του κτηρίου, πράγμα το οποίο το κάναμε. Είχαμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημά μας ήταν όχι τόσο να ολοκληρωθεί το κτήριο, αλλά να στελεχωθεί και να λειτουργήσει. Ευτυχώς τόσο ο Διοικητής της Υ.ΠΕ. κ. Πλωμαρίτης όσο και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Βαρδαρός παρενέβησαν καθοριστικά και χάρη και στη δική τους παρέμβαση βρισκόμαστε σήμερα στο να εγκαινιάζουμε μια νέα δομή υγείας, η οποία απευθύνεται φυσικά σε όλους μας τους δημότες, όχι μόνο στους δημότες του Δοξάτου».

Ο Δήμαρχος Δοξάτου επεσήμανε ότι «ο σταθμός του ΕΚΑΒ θα έρθει άμεσα να εγκατασταθεί στο Πολυδύναμο Ιατρείο του Δοξάτου» και πρόσθεσε: «Επομένως προσπαθούμε να κάνουμε μια συνολική δομή πάνω στο χώρο της υγείας, η οποία θα περιλαμβάνει τόσο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας –και για αυτό το λόγο υπάρχει το Πολυδύναμο- όσο και την κατεπείγουσα περίθαλψη, υπό τη μορφή του ΕΚΑΒ».

Σχετικά με τη στελέχωση του Πολυδύναμου Ιατρείου του Δοξάτου ο κ. Δαλακάκης σημείωσε: «Αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουμε προσλήψεις δύο ιατρών και ακόμη μιας νοσηλεύτριας. Επομένως το Πολυδύναμο Ιατρείο θα μπορεί να λειτουργήσει σε καλύτερη βάση, ακόμη ίσως και με βάρδιες. Φυσικά αυτό το οποίο αναμένουμε είναι να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την πρόσληψη όλου του προσωπικού, που είναι γύρω στα 20 άτομα. Διότι προβλέπεται το Πολυδύναμο Ιατρείο του Δοξάτου να λειτουργεί σε 24ωρη βάση, όπως ακριβώς και το ΕΚΑΒ, με προσωπικό και έτσι δεν θα κλείνει ποτέ. Όταν αυτό θα ολοκληρωθεί, με το διαγωνισμό να βγαίνει στο τέλος του 2019, θα αποκτήσουμε μια πολύ σημαντική δομή υγείας για την περιοχή και θα αποσυμφορήσει και το Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας, το οποίο παρουσιάζει πολύ μεγάλο φόρτο. Φυσικά και είμαστε σε αναμονή της λειτουργίας της Τοπικής Μονάδας Υγείας, την οποία έχει πάρει ο Δήμος μας και η οποία εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαγωνιστική διαδικασία μέσω του Υπουργείου και του ΑΣΕΠ, θα στελεχωθεί με γιατρούς -αυτή είναι η ειδικότητα που μας λείπει αυτή τη στιγμή- και θα λειτουργήσει στο Δημαρχείο στο Καλαμπάκι. Θα έχουμε δηλαδή δύο δομές, η μία στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπακίου, η μία στη Δημοτική Ενότητα Δοξάτου».

Ο κ. Δαλακάκης, στις δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι «πάντοτε η πραγματικότητα είναι ο καλύτερος φίλος της αληθείας, γιατί η πραγματικότητα εμπεριέχει την αλήθεια», προσθέτοντας: «Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να σύρουν με τα ψέματα το Δήμο μας στη μιζέρια. Κάποιοι έλεγαν ότι το Πολυδύναμο θα γίνει αχυρώνας, άλλοι έλεγαν ότι θα γίνει περιστερώνας. Αδιάψευστος μάρτυρας της αλήθειας είναι η ίδια η πραγματικότητα. Το Πολυδύναμο έχει ανοίξει. Και το Πολυδύναμο θα εξυπηρετήσει όλους μας τους δημότες. Κάποιοι επίσης έλεγαν ότι οι δημότες θα πληρώνουν εισιτήριο 10 ευρώ για να μπουν στο Πολυδύναμο, όταν κατάλαβαν ότι τελικά αυτό θα ανοίξει. Κάποιοι έλεγαν ότι αυτό είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και της Κυβερνήσεως. Βλέπουμε ότι έχουμε μια δομή, η οποία εγκαινιάζεται με επίσημο τρόπο. Βρίσκονται παρόντες ή εν πάση περιπτώσει προσκλήθηκαν όλοι όσοι συνεισέφεραν σε αυτό. Είναι ένα έργο το οποίο θα το απολαύσουν όλοι. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Όπως επίσης και ο διχασμός. Κάποιοι επίσης είπαν ότι θα ανοίξει το Πολυδύναμο του Δοξάτου και θα κλείσει το Αγροτικό Ιατρείο του Καλαμπακίου. Δεν δίνουμε βάση στις ψευδείς διαδόσεις. Οι πολίτες μας ήδη έχουν καταλάβει πως εργαζόμαστε μεθοδικά, συστηματικά και πως φέρνουμε αποτελέσματα. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και η αλήθεια πάντα λάμπει».

 

«Προαγωγή της υγείας των ασθενών σε όλη την τοπική κοινωνία»

 

Ο Ειδικός Γενικός Ιατρός, Επιμελητής Α’ του Ε.Σ.Υ., κ. Αθανάσιος Βήτας, ο οποίος είναι Υπεύθυνος για το Πολυδύναμο Ιατρείο, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ανέφερε: «Χαιρετίζουμε τέτοιες νέες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που σκοπό έχουν την προαγωγή της υγείας των ασθενών σε όλη την τοπική κοινωνία. Είναι κάτι νέο, το οποίο πιστεύουμε ότι θα έχει μόνο θετικές επιδράσεις για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και πολύ πιο συγκεκριμένα στον τομέα της πρόληψης». Όπως επεσήμανε το Πολυδύναμο «ξεκινάει καλύπτοντας ανάγκες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Καλύπτουμε την ευρύτερη περιοχή και δεν καλύπτουμε μόνο το Δοξάτο, αλλά και όλα τα γύρω χωριά». «Ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες το ωράριό του είναι σχεδόν διπλάσιο. Δηλαδή ερχόμαστε το πρωί και φεύγουμε πολλές φορές όταν νυχτώνει, φυσικά εξυπηρετώντας ανάγκες της περιοχής. Όταν θα στελεχωθεί καλύτερα, πιστεύω θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα», πρόσθεσε ο κ. Βήτας.

 

Επίσκεψη Στ. Βαρδαρού στο Κέντρο Υγείας Δράμας

 

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής εγκαινίων ο Αν. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Βαρδαρός επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Δράμας (πρώην ΠΕΔΥ), μαζί με τον Υποδιοικητή της 4ης Υ.ΠΕ. κ. Τσαλικάκη. Κατά την παρουσία τους εκεί ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου Υγείας, συνομίλησαν με τους εργαζόμενους σε αυτό και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του.