Σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας αναφέρονται τα εξής:

Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του χειμώνα και διαπιστώνουμε μια έξαρση των ιώσεων, συμπεριλαμβανόμενου του ιού Covid-19, της εποχιακής γρίπης (Η1Ν1), του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) αλλά και άλλων αναπνευστικών ιών όπως είναι ο αδενοϊός, ο εντεροϊός. Περισσότερο φαίνεται ότι πλήττονται τα παιδιά κάτω των 5 ετών, οι ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες.

Στην παρούσα εορταστική περίοδο, λόγω των συνεχών μετακινήσεων και των εορταστικών εκδηλώσεων, ο συγχρωτισμός ευνοεί την μετάδοση των αναπνευστικών ιών. Όσοι νοσούν, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό, θα πρέπει να παραμένουν σπίτι, μακριά από τον χώρο εργασίας ή το σχολείο και τις καθημερινές τους δραστηριότητες, με στόχο τη μείωση της πιθανότητας διασποράς του ιού. Η ιατρική επίσκεψη επιβάλλεται σε περίπτωση που:

-Ο ασθενής εμφανίσει δύσπνοια που δεν προϋπήρχε (κίνδυνος ιογενούς ή βακτηριακής πνευμονίας).

-Ο πυρετός είναι πολύ υψηλός ή/και επιμένει (ενδεχομένως είναι σημάδι μιας ιογενούς πνευμονίας ή βακτηριακής λοίμωξης).

-Η κεφαλαλγία είναι έντονη και επιμένει.

-Η ωταλγία εμφανίζεται αιφνιδίως ή επιμένει.

Σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς ή ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα) η επίσκεψη στον ιατρό είναι επιβεβλημένη.

Στη γρίπη συνιστάται η λήψη αντιικών φαρμάκων εντός πέντε (5) ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και με συνταγή του θεράποντα ιατρού. Η αντιβίωση είναι αποτελεσματική μόνο σε μολύνσεις που προκαλούνται από βακτήρια, και δεν ενδείκνυται στην περίπτωση ιογενών λοιμώξεων. Η άσκοπη λήψη αντιβιοτικών οδηγεί σε αύξηση της αντοχής των μικροβίων σε αυτά. Νοσηλεία σε νοσοκομείο συνιστάται μόνο σε περίπτωση που η γρίπη επιπλέκεται από ιογενή ή βακτηριακή πνευμονία.

Ας μην λησμονούμε τα μέτρα προφύλαξης από τους ιούς:

-Δεν ερχόμαστε σε άμεση επαφή με άτομα που νοσούν ή εμφανίζουν συμπτώματα.

-Τηρούμε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.

-Φοράμε μάσκα προσώπου σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους, σε ιδιωτικά ιατρεία, εργαστήρια, νοσοκομεία, φαρμακεία και στις νοσηλευτικές μονάδες.

-Πλένουμε συχνά – με τον ενδεδειγμένο τρόπο – τα χέρια μας (με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, χωρίς να παραλείπουμε τις πτυχές των δακτύλων και τις περιοχές κάτω από τα νύχια).

-Αποφεύγουμε να αγγίζουμε μάτια, τη μύτη και το στόμα με άπλυτα χέρια.

-Όταν φτερνιζόμαστε καλύπτουμε το στόμα ή/και τη μύτη με χαρτομάντηλο. Αν δεν έχουμε χαρτομάντηλο, συνιστάται να βήξουμε ή να φτερνιστούμε στο εσωτερικό του αγκώνα.

-Αερίζουμε επαρκώς τους κλειστούς χώρους.

-Χρησιμοποιούμε απολυμαντικό χεριών το οποίο να περιέχει τουλάχιστον 70% αλκοόλ για καλύτερη αντισηψία.

-Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τις επιφάνειες υψηλής αφής (πόμολα θυρών, διακόπτες, ηλεκτρονικές συσκευές και πάγκους).

-Δεν χρησιμοποιούμε από κοινού οικιακά σκεύη (φλιτζάνια, ποτήρια και πιάτα).

-Αν πρόκειται να παραβρεθούμε σε εορταστικά τραπέζια και εκδηλώσεις μαζί με ευπαθείς ομάδες – ιδιαίτερα με ηλικιωμένους – κάνουμε τεστ, που περιλαμβάνουν την γρίπη και τον Covid-19.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα εμβόλια δημιουργούν ασπίδα προστασίας έναντι των αναπνευστικών ιών. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές όταν πλέον είναι υπαρκτή η απειλή μιας «τριπλής επιδημίας», με ταυτόχρονα κρούσματα COVID-19, γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Ενημερωθείτε άμεσα από τον οικογενειακό / θεράποντα ιατρό σας και μη παραλείπετε τη βασική ασπίδα προστασίας σας που είναι ο εμβολιασμός.

 

Η Πρόεδρος

Όλγα Βασιλείου

Πυρηνικός

Ο Γεν. Γραμματέας

Χρήστος Μπακόπουλος

Καρδιολόγος