Συμπληρώθηκε αυτές τις ημέρες ένας χρόνος από το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Δράμα. Πρόκειται για μια γυναίκα, η οποία παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα στις 21 Μαρτίου 2020, όμως η εργαστηριακή επιβεβαίωση για τη νόσο Covid-19 ήρθε στις 27 Μαρτίου, μετά από διενέργεια δεύτερου μοριακού ελέγχου. Τις αμέσως επόμενες ημέρες ακολούθησαν ακόμη 2 κρούσματα, ενός εργαζόμενου στο Νοσοκομείο και μιας γυναίκας από χωριό του Δήμου Προσοτσάνης. Αμφότεροι φέρονται να έχουν καταγραφεί ως θετικοί στις 31 Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται πως πριν από ένα χρόνο οι συνθήκες ενημέρωσης σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού ήταν εντελώς ανύπαρκτες, καθώς η καθημερινή γραπτή ανακοίνωση από πλευράς ΕΟΔΥ, με συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα για κάθε περιοχή, καθιερώθηκε αρκετούς μήνες αργότερα. Τότε, σε εκείνη την πρώτη φάση της πανδημίας λίγοι ήταν οι δίαυλοι αξιόπιστης ενημέρωσης, αφήνοντας πολλά περιθώρια ακόμη και για παραπληφορόρηση.
Πάντως, ανατρέχοντας ένα χρόνο πίσω, σε εκείνη την περίοδο, αξιοσημείωτο είναι ότι υπήρχε έντονο ενδιαφέρον στην τοπική κοινωνία για το ποιοι είναι οι ασθενείς. Αρκετούς μήνες αργότερα, με τα εκατοντάδες κρούσματα, ακόμη και σε καθημερινό επίπεδο, η ονοματολογία είχε πολύ λίγη σημασία…
Επίσης, ένα χρόνο πριν, στην αρχή της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, όσοι είχαν συμπτώματα νοσηλεύονταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και όταν διαπιστωνόταν εργαστηριακά πως νοσούν από Covid-19, μεταφέρονταν κυρίως στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, έχοντας υπάρξει βέβαια και νοσούντες που απλά λάμβαναν οδηγίες για κατ’ οίκον εγκλεισμό. Αργότερα, μέσα στο χειμώνα, τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, το νοσηλευτικό ίδρυμα της Δράμας σήκωσε βαρύ φορτίο νοσηλεύοντας εκατοντάδες Δραμινούς με κορωνοϊό. Δυστυχώς ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας έφυγε από τη ζωή. Εκτιμάται πως ξεπερνάει τους 200 και ενδεχομένως να προσεγγίζει τους 300.
Πόσοι Δραμινοί έχουν νοσήσει
Όσον αφορά τα αριθμητικά δεδομένα για τους νοσούντες στον Νομό Δράμας, στην πρώτη φάση της πανδημίας από τον Μάριο μέχρι τον Ιούνιο υπήρξαν μόλις 7 εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι ασθενείς. Τον Ιούλιο τα κρούσματα ήταν 7, τον Αύγουστο 10 και τον Σεπτέμβριο 16. Από εκεί και πέρα ξεκινάει ο “Γολγοθάς” της Δράμας. Τον Οκτώβριο οι εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι ασθενείς είναι 215, ενώ το Νοέμβριο εκτινάσσονται στους 2.000. Τον Δεκέμβριο τα κρούσματα είναι 683 για να επέλθει η ύφεση τον Ιανουάριο με 46 και τον Φεβρουάριο με 58. Μέσα στον Μάρτιο, τον οποίο διανύουμε, καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων, καθώς μέχρι σήμερα (29/3) αυτά είναι 126.
Συνολικά, από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και σήμερα, έχουν καταγραφεί 3.161 εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι ασθενείς στην Π.Ε. Δράμας.