Με αφορμή την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22», που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο Δήμος Δράμας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκανε την παρακάτω δήλωση:

«100 Χρόνια από την εθνική συμφορά. 100 Χρόνια Μνήμης. 100 Χρόνια δημιουργίας μέσα από τα συντρίμμια και τις στάχτες. 100 Χρόνια που γέμισαν την Ελλάδα με φωτεινά μυαλά, με πολιτισμό, με πρόοδο, με νεοτερικότητα. 100 Χρόνια που χρωστάμε ένα μεγάλο εθνικό “Ευχαριστώ” στους ξεριζωμένους για όσα δημιούργησαν στην Ελλάδα, για όσα έφεραν από τη Μικρασία και πλούτισαν την πατρίδα μας. Κι ένα μεγάλο συγγνώμη στους προγόνους των σημερινών Μικρασιατών, γιατί η μικρή μας χώρα δεν μπόρεσε να τους αγκαλιάσει με τον ερχομό τους, όπως τους άξιζε. Τόσο μόνο μπορούσε, τόσο έκανε.

Η φετινή εθνική επέτειος των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, έχει αφήσει τραυματικό αποτύπωμα στη συλλογική μας συνείδηση. Όχι μόνον των προσφύγων, που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους, τη Σμύρνη, την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη, την Προποντίδα, την Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη (Ανατολική Ρωμυλία), αλλά και όλων των Ελλήνων.

Η διατήρηση της συλλογικής ιστορικής μνήμης, είναι το ζωτικό στοιχείο για την συνέχεια της ύπαρξής μας και της πορείας μας στο μέλλον. Είναι αυτό που μας ακολουθεί, συνυφαίνεται με το είναι μας και γίνεται μέρος της ταυτότητάς μας.

Ένας αιώνας συμπληρώνεται από την τραγωδία της Ιωνίας, που γράφτηκε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της πατρίδας μας.

Στο ασταθές σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον, στη σκιά θανάτου χιλιάδων Ουκρανών που οδηγούνται στο δρόμο της προσφυγιάς, με διαρκή και εντεινόμενη την προκλητικότητα και προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, η αντοχή της κοινής μνήμης και της εθνικής ψυχής μας είναι η πυξίδα που μας δείχνει το δρόμο.

Ας είναι η σημερινή γιορτή ένα κομμάτι αυτού του “ευχαριστώ”, που οφείλουμε σε όλους τους δικούς μας ξεριζωμένους που συνετέλεσαν με το είναι τους και τις ζωές τους, η μικρή Ελλάδα να γίνει η Ελλάδα του Σήμερα.

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, τον Δήμο Δράμας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, για την εξαιρετική έκθεση “ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22”, στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας».