ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 

  • Κ. Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: «Ένα σημαντικό έργο που θα συμβάλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση των φυλακών»
  • Ε. Οικονόμου, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Στόχος η προετοιμασία των τροφίμων για ομαλή κοινωνική ένταξη»
  • Σ. Νικολάου, Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής: «Θα συμβάλει στη γενικότερη αποσυμφόρηση των φυλακών και στο διαχωρισμό των κρατούμενων»
  • Κ. Μπλούχος, Βουλευτής Ν. Δράμας: «Οι φυλακές ίσως να είναι το εφαλτήριο μιας αναγέννησης της οικονομικής ζωής του τόπου»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 η τελετή διοικητικής παράδοσης – παραλαβής του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κράτησης από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας των δύο Υπουργείων.

Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, συνοδευόμενος από την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφία Νικολάου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη. Ακόμη παρέστησαν ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, η Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, καθώς και ο πρώην Βουλευτής του Ν. Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης. Από το χώρο της Δικαιοσύνης παρόντες ήταν ο Εισαγγελέας Εφετών Θράκης κ. Γεώργιος Σκιαδαρέσης, η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Δράμας κ. Χρυσάνθη Λαθήρα, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Δράμας κ. Χρήστος Χατζηκωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος και ο Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Καταστημάτων Κράτησης και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ιωάννης Σταλίκας. Από την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα το παρόν έδωσαν ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ταξίαρχος κ. Πασχάλης Συριτούδης, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αρχιπύραρχος κ. Κωνσταντίνος Δαδούδης, καθώς και τοπικά στελέχη.

Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου είναι ένα από τα πιο σύγχρονα σωφρονιστικά καταστήματα, όσον αφορά τις κτηριακές υποδομές του. Είναι χωρητικότητας 600 ατόμων και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων παροχών, πλήρως εξοπλισμένη μονάδα υγείας, εγκαταστάσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, καθώς και πολλαπλές εκπαιδευτικές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Στόχος είναι η λειτουργία να ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο και σε αυτό θα απασχοληθούν 258 υπάλληλοι, οι οποίοι αναμένεται να προσληφθούν στα πρότυπα των προσλήψεων των ειδικών φρουρών, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με κριτήριο εντοπιότητας. Το έργο, το οποίο θεμελιώθηκε το 2002, κόστισε πάνω από 25 εκ. ευρώ, καταλαμβάνει συνολική έκταση 20.000 τ.μ. και περιλαμβάνει τον κυρίως χώρο κράτησης, που αποτελείται από πέντε όμοια κτήρια δύο ορόφων, με ξεχωριστούς χώρους προαυλισμού, το κτήριο διοίκησης, βιβλιοθήκη, εκκλησία και εξωτερικούς χώρους.

 

Κ. Μπλούχος: «Παραδίδεται ένα έργο για το οποίο νοιάστηκαν και αγωνίστηκαν πολλοί άνθρωποι στη Δράμα»

Αρχικά απεύθυνε χαιρετισμό ο Βουλευτής κ. Μπλούχος, ο οποίος στάθηκε στον χαρμόσυνο χαρακτήρα της ημέρας, διότι σηματοδοτεί το τέλος χρονιζουσών παθογενειών και διαχρονικής ταλαιπωρίας, προσθέτοντας ότι παραδίδεται ένα έργο για το οποίο νοιάστηκαν και αγωνίστηκαν πολλοί άνθρωποι στη Δράμα και εξαιτίας διαφόρων κακοτυχιών καθυστέρησε υπερβολικά η ολοκλήρωσή του. Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής της Ν.Δ., «στην Κυβέρνησή μας είναι ξεκάθαρες και οι προθέσεις και οι στοχεύσεις. Με αταλάντευτο βηματισμό και συνεπή αποφασιστικότητα, θεραπεύουμε βλάβες του παρελθόντος, δεν απαξιώνουμε, δεν μεμψιμοιρούμε, απαλλοτριώνουμε τη μιζέρια σε όλα τα επίπεδα». Τόνισε, επίσης, ότι στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού για τα Σωφρονιστικά Καταστήματα, με στόχο και την ελάφρυνση των ήδη υπαρχόντων, επιταχύνονται οι διαδικασίες ώστε σε εύλογο χρόνο να λειτουργήσει το Σωφρονιστικό Κατάστημα Νικηφόρου.

Ακόμη, κ. Μπλούχος, ανέφερε ότι θα ήταν πιο χαρούμενος αν αυτή τη μέρα παραδινόταν ένα κτήριο διδακτηρίου και όχι ένα κτήριο φυλακών, όμως στάθηκε στις πληθυσμιακές συνθήκες που επικρατούν στους οικισμούς του Δήμου Παρανεστίου, όπου παρ’ όλη την ευφορία της γης, ο πληθυσμός γηράσκει, δουλειές δεν υπάρχουν κι έτσι δεν υπάρχουν παιδιά για τα σχολεία. «Χρειάζεται νέος κόσμος, να κατοικήσει σ’ ένα τόπο, και θα μπορεί να ζήσει απ’ αυτόν. Η ιδέα των φυλακών του Νικηφόρου θεωρήθηκε ως ένας επαρκής τρόπος να υπάρξει ανάσχεση στην πληθυσμιακή αιμορραγία. Εκτός από κρατούμενοι, φυλακές σημαίνει εργαζόμενοι, επισκέπτες, προμηθευτές, εμπορική κίνηση. Τελικά, οι φυλακές ίσως να είναι το εφαλτήριο μιας αναγέννησης της οικονομικής ζωής του τόπου. Διότι αρχή κάθε οικονομίας είναι η ανθρώπινη παρουσία και η ανθρώπινη δημιουργικότητα», πρόσθεσε ο κ. Μπλούχος. Υπενθύμισε μάλιστα τη δραστηριότητα του τοπικού Γυμνασίου Νικηφόρου, όπου προ μηνών εγκαινιάστηκε σχολικό αστεροσκοπείο από μια αγκαλιά εκπαιδευτικών και μαθητών, τονίζοντας ότι το όνειρο είναι να μεγαλώσει αυτή η αγκαλιά της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

Κ. Καραμανλής: «Σημασία δεν έχει να κοιτάμε το παρελθόν, αλλά το μέλλον και σε όσα μπορούμε να πρέπει να επιτύχουμε»

 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής, στο χαιρετισμό του, συμφώνησε ότι και αυτός από την πλευρά του θα επιθυμούσε να παρίσταται στα εγκαίνια ενός σχολείου. «Σίγουρα θα ήταν καλύτερα να εγκαινιάζαμε σχολεία κι όχι φυλακές», ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο συμπλήρωσε ότι το νέο Σωφρονιστικό Κατάστημα που παραδίδεται αποτελεί ένα σημαντικό έργο που θα συμβάλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση των φυλακών, προσφέροντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους κρατούμενους. Το συνολικό κόστος κατασκευής των φυλακών Νικηφόρου, όπως ανάφερε, είναι 25,8 εκ. ευρώ και καταλαμβάνει συνολική έκταση 20.000 τ.μ., ενώ διαθέτει όλες τις σύγχρονες υποδομές που επιβάλλεται να έχει ένα σωφρονιστικό κατάστημα.

Επίσης, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι χρειάστηκε να ξεπεραστούν αρκετά προβλήματα «προκειμένου να φτάσουμε σήμερα στην παράδοση του έργου, αλλά σημασία δεν έχει να κοιτάμε το παρελθόν, αλλά το μέλλον και σε όσα μπορούμε να πρέπει να επιτύχουμε». «Ο κόσμος θέλει αποτελέσματα, υλοποίηση των δεσμεύσεων και όχι πισωγυρίσματα στο χθες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

 

Ε. Οικονόμου: «“Σχολείο” για την ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στο κοινωνικό σύνολο»

 

Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου, ο οποίος μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι το Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου αποτελεί το πρώτο έργο, το πρώτο κτιριακό συγκρότημα, που παραλαμβάνεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά την ανάθεση της αρμοδιότητας των σωφρονιστικών καταστημάτων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Όπως είπε, πρόκειται για ένα κτήριο σύγχρονο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ένα από τα καλύτερα Σωφρονιστικά Καταστήματα που διαθέτει η χώρα και πρόσθεσε ότι θα συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση της νέας σωφρονιστικής πολιτικής της Κυβέρνησης που στόχο έχει να προετοιμάζει του τροφίμους να έχουν μια ομαλή κοινωνική ένταξη παρέχοντάς τους κάθε δυνατή υποστήριξη που χρειάζονται.

Μάλιστα, δίνοντας συνέχεια στις προηγούμενες αναφορές με τη σύγκριση φυλακών και σχολείων, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της νέας αντεγκληματικής πολιτικής, φιλοδοξία είναι το νέο Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου Δράμας να καταστεί ένα «σχολείο» για την ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στο κοινωνικό σύνολο. Επίσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι οι νέες φυλακές στο Νικηφόρο Δράμας πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες λειτουργίας των σωφρονιστικών καταστημάτων και στάθηκε στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο αγκαλιάστηκε και στηρίχθηκε από την τοπική κοινωνία, η οποία πολύ σύντομα θα δει τα ανταποδοτικά οφέλη. «Θα προκηρυχθούν γρήγορα οι θέσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει η φυλακή μέσα στο φθινόπωρο, φιλοδοξούμε τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο» ανέφερε ο κ. Οικονόμου, ο οποίος τόνισε ότι θα είναι αποφασιστικής σημασίας για αυτές το κριτήριο της εντοπιότητας. Επίσης επεσήμανε ότι πολύ σύντομα θα βγει η προκήρυξη για την στελέχωση του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Παρανεστίου με 100 συνοριακούς φύλακες.

 

Σ. Νικολάου: «Το σωφρονιστικό στολίδι της Βορείου Ελλάδος»

 

Τέλος, χαιρετισμό απεύθυνε και η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφία Νικολάου, η οποία έκανε λόγο για «ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στην προσπάθεια που κάνουμε για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές και την αποσυμφόρηση των Καταστημάτων Κράτησης, όπως και στον αναγκαίο διαχωρισμό των κρατουμένων ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος τους. Όπως επεσήμανε η κ. Νικολάου, «το νέο Κατάστημα Κράτησης Δράμας θα αποτελέσει το σωφρονιστικό στολίδι της Βορείου Ελλάδος και θα συμβάλλει τα μέγιστα στην εν γένει βελτίωση και ανάπτυξη του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας μας». Η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής στάθηκε ακόμη στην κάλυψη των 258 θέσεων προσωπικού, λέγοντας πως εξετάζεται να γίνουν με ταχύτερη διαδικασία όπως αυτή που ακολουθήθηκε για τους ειδικούς φρουρούς, έτσι ώστε το Κατάστημα να λειτουργήσει άμεσα, τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Η κ. Νικολάου υπογράμμισε πως το Σωφρονιστικό Κατάστημα Νικηφόρου, δυναμικότητας 600 ατόμων, διαθέτει ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης και πολλαπλές εγκαταστάσεις αγροτικής και κοινωνικής εργασίας. Όπως είπε, «με την ανάληψη των καθηκόντων μας αποτέλεσε δέσμευση για εμάς να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν ώστε οι φυλακές να λειτουργήσουν άμεσα». Τέλος, μίλησε και για τα οφέλη που θα επιφέρει η λειτουργία του Σωφρονιστικού Καταστήματος, καθώς από την μια θα συμβάλει στη γενικότερη αποσυμφόρηση των φυλακών που επιδιώκεται, ενώ από την άλλη θα βοηθήσει και στο διαχωρισμό των κρατούμενων, καθώς όπως είπε δεν μπορεί κρατούμενοι που έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα να εκτίουν την ποινή τους μαζί με ελαφροποινίτες ή κρατούμενους που κατηγορούνται για οικονομικά αδικήματα. Μάλιστα, επεσήμανε πως αυτό είναι «το μεγάλο στοίχημα που έχει θέση η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Μετά την ολοκλήρωση της σύντομης τελετής, ακολούθησε ξενάγηση των παρευρισκομένων στο εσωτερικό των νέων εγκαταστάσεων.