ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Η πορεία των εμβολιασμών στην ελληνική επικράτεια

«Το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα: Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.

Εκτός από τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, έγινε εκτενής αναφορά και στους εμβολιασμούς, με τον πρωθυπουργό να στέλνει μήνυμα πως «πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού».

Η πορεία των εμβολιασμών ανά περιφέρεια

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ΥγείαςΜάριος Θεμιστοκλέους, παρουσίασε τους πίνακες με την εμβολιαστική κάλυψη ανα περιφέρεια και τόνισε ότι είναι παντού διαθέσιμα και εμβόλια και ραντεβού. Η περιφέρεια που κατέχει τα πρωτεία στους εμβολιασμούς με την πρώτη δόση είναι τα Ιόνια Νησιά με 55% του πληθυσμού και ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο με 52% και η Αττική με 51%. Στον αντίποδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Στερεά Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο βρίσκονται αρκετά πίσω καθώς έχει εμβολιαστεί με μία δόση μόλις το 39% του πληθυσμού.

Στα Ιόνιο βρίσκεται και το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις, καθώς τις έχει λάβει το 47%. Στο Νότιο Αιγαίο έχει εμβολιαστεί πλήρως το 44%, ενώ στη Δυτική Μακεδονία το 39%. Από την άλλη στη Στερεά Ελλάδα έχει κάνει και τις δύο δόσεις το 31%, ενώ έχει εμβολιαστεί το 32% του πληθυσμού σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και Πελοπόννησο.

Περιφέρεια Ποσοστό Εμβολιασμένου Πληθυσμού με μία δόση Ποσοστό Πληθυσμού  που έχει εμβολιαστεί/προγραμματισμένο ραντεβού 1ης δοσης Ποσοστό Πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό
ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ 39% 41% 32%
ΑΤΤΙΚΗΣ 51% 56% 38%
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 39% 40% 32%
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 40% 42% 32%
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 45% 46% 39%
ΗΠΕΙΡΟΥ 47% 50% 37%
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 42% 44% 33%
ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 55% 57% 47%
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 43% 44% 36%
ΚΡΗΤΗΣ 43% 46% 34%
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 52% 53% 44%
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 41% 44% 32%
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 39% 42% 31%

Πηγή: ethnos.gr