«Ηχηρή αφωνία Κ. Τσιάρα σε ερώτημα του Θ. Ξανθόπουλου»

 

Σε ανακοίνωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου αναφέρονται τα εξής:

Το καίριο ερώτημα εάν σκοπεύει η Κυβέρνηση να καταργήσει την διάταξη που ψήφισε τον περσινό Μάρτιο, με την οποία απαγόρεψε την εκ των υστέρων ενημέρωση όσων παρακολουθούσε η ΕΥΠ και μάλιστα αναδρομικά, έθεσε εκ νέου στον Υπουργό Δικαιοσύνης ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος. Όμως το ερώτημα έμεινε αναπάντητο.

Μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου ενσωμάτωσης ευρωπαϊκών οδηγιών για τις προμήθεια ψηφιακών υπηρεσιών, ο κ. Ξανθόπουλος, απευθυνόμενος στον παριστάμενο Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, είπε μεταξύ άλλων:

«Με αφορμή τις υποκλοπές που απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα με την επικείμενη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη, θα ήθελα να ρωτήσω τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης, επειδή είναι στοιχείο των καλών προθέσεών σας η κατάργηση του άρθρου 87 του 4790/21 που απαγορεύει την ενημέρωση όσων παρακολουθούνται από την ΕΥΠ. Ως Υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώστε μας τι σκοπεύετε να κάνετε με το ζήτημα αυτό που έχει σχέση με την ίδια την λειτουργία της Δημοκρατίας».

Ωστόσο ο κ. Τσιάρας επέδειξε ηχηρή αφωνία. Επέλεξε να μην δώσει καμία απάντηση στη πολύ συγκεκριμένη ερώτηση του Βουλευτή. Το ίδιο έκανε και με την άλλη ερώτηση που του απηύθυνε ο κ. Ξανθόπουλος, σχετικά με την ευρωπαϊκή οδηγία για παροχή αποτελεσματικότερης προστασίας στους προστατευόμενους μάρτυρες, την οποία έχει αποσύρει εδώ και μήνες η Κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις Υπουργών της Ν.Δ. «Πρόκειται για οδηγία που σχετίζεται με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Χρειάζεται ενίσχυση του νομικού οπλοστασίου για την προστασία των ανθρώπων που αποφασίζουν να έρθουν σε σύγκρουση με τεράστια συμφέροντα», ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος. Αλλά και πάλι δεν έλαβε καμία απάντηση.

Τέλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων και «μεταδεδομένων» στις ψηφιακές υπηρεσίες ώστε να μην αποτελέσουν αντικείμενο πλουτισμού και συναλλαγής σε βάρος των πολιτών και των δικαιωμάτων τους.