Θετικό το κλίμα που μεταφέρουν τα μέσα στην Τουρκία μετά το τετ α τετ  στο Βίλνιους

Εκτιμώντας πως η Τουρκία ετοιμάζεται για μία στροφή στην εξωτερική της πολιτική, σε σχέση με όσα προηγήθηκαν ως προς τις σχέσεις της με την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως στόχος της Αθήνας είναι η επίλυση του «πυρήνα της διαφοράς» με την Άγκυρα, δηλαδή η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για την συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως αποτελεί μια ευκαιρία για «επανεκκίνηση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πως διαφαίνεται μια γενικότερη στροφή της Τουρκίας προς την Δύση γενικότερα. «Υπήρξε όντως καλό κλίμα. Η Ελλάδα μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει από μία τέτοια μεταστροφή της Τουρκίας. Δεν χρειάζεται να ζούμε μονίμως σε κλίμα έντασης, όποτε χρειάστηκε υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντά μας» δήλωσε, επισημαίνοντας : «Ο μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα των διαφορών μας η οποία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Έχουμε κι άλλα προβλήματα όπως το μεταναστευτικό, αλλά θα πρέπει να τα διερευνήσουμε στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας. Εφόσον το συμφωνήσουμε, να πάμε στη Χάγη, δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Αλλά ακόμη κι αν δεν το πετύχουμε, η διατήρηση του θετικού κλίματος είναι σημαντική».

Μητσοτάκης – Ερντογάν συμφώνησαν την οικοδόμηση ενός θετικού μομέντουμ ανάμεσα στις δύο χώρες, ενεργοποιώντας το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ενόψει και της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη. Οι υπουργοί Εξωτερικών ανέλαβαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή, ενημερώνοντας μάλιστα τους ηγέτες για την πρόοδο των διαδικασιών.

Θετικό το κλίμα για την «επόμενη μέρα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, αν και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επανέλαβε πως : «Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και της ΤΔΒΚ, δίχως υποχωρήσεις», σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Ζεκί Ακτούρκ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επίλυσης των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε πως επανέρχονται οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των δύο υπουργείων Άμυνας.

Το σύνολο των τουρκικών ΜΜΕ συνεχίζει να αναφέρεται θετικά στα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους και τις προοπτικές που διανοίγονται στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Τα δημοσιεύματα δεν έχουν καμία σχέση με την φιλοπολεμική ρητορική που είχαμε συνηθίσει το προηγούμενο διάστημα και κυρίως πριν από τους φονικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει δημοσίευμα, με τίτλο : «Νέα εποχή με την Ελλάδα: Αυξήθηκαν οι επαφές», του δικτύου TRT Haber. «Ανατολική Μεσόγειος, Κύπρος, Αιγαίο, μετανάστες, καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αν και υπάρχουν πολλά τεταμένα θέματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου οι επαφές μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών αυξήθηκαν, με αμοιβαία εποικοδομητικά μηνύματα. Η διπλωματία των καταστροφών ξεκίνησε μια νέα εποχή στις σχέσεις. Σε αυτό το μεταβαλλόμενο κλίμα, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης συναντήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών του ΝΑΤΟ».

Πηγή: protothema.gr