Το 2021 είναι μια συμβολική χρονιά για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια ελευθερίας και ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους. Στην επιτροπή «Ελλάδα 2021» ανατέθηκε ο ρόλος του συντονιστή των δράσεων και των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση. Σήμερα, με την έναρξη του 2021, είναι σε θέση να παρουσιάσει το αποτέλεσμα αυτής της πολύμηνης δουλειάς.
H πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου παρουσίασε σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο το έργο της Επιτροπής μέχρι τώρα και την προετοιμασία για τον εορτασμό της μεγάλης επετείου.
Ειδικότερα, σημεία του προγράμματος παρουσιάζονται, με ευσύνοπτο τρόπο, από την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα, την πρώτη ημέρα της επετειακής χρονιάς, η Επιτροπή. Στο βίντεο ακούγονται δύο μουσικά θέματα του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος παραχώρησε ευγενικά τα δικαιώματα για τη χρήση τους.
Το πρώτο είναι από το έργο «Canto Olympico» και το δεύτερο είναι το «χασαποσέρβικο» από τους «Χαρταετούς». Σημειώνεται, επίσης, ότι το βίντεο είναι μια παραγωγή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», υλοποιήθηκε από ανθρώπους που εργάζονται στην Επιτροπή, υπό την επιμέλεια του υπεύθυνου καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Επιτροπής.
Το έργο της Επιτροπής
Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» κάλεσε την ελληνική κοινωνία αλλά και τους απανταχού Έλληνες να υποβάλουν προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων, προκειμένου να συμμετάσχουμε όλες και όλοι στη διαμόρφωση του προγράμματος της επετείου. Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς, σύλλογοι, ιδρύματα και ενεργοί πολίτες κατέθεσαν συνολικά 1827 προτάσεις για δράσεις που εκτείνονται σε όλη τη διάρκεια της επετειακής χρονιάς. Μεταξύ αυτών 386 προτάσεις από Δήμους και Περιφέρειες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και 319 προτάσεις από την Ομογένεια και τις επίσημες Ελληνικές Αρχές του Εξωτερικού σε 46 χώρες, σε όλες τις ηπείρους.
Οι προτάσεις αυτές αφορούν εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την Ελληνική Επανάσταση ως κορυφαίο ιστορικό γεγονός της εποχής της με διεθνή διάσταση, την πορεία των 200 χρόνων του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους και τις μεγάλες προσωπικότητες που σημάδεψαν αυτή τη διαδρομή. Η πλειονότητα, όμως, των δράσεων θα ανοίγουν ένα παράθυρο στο μέλλον, θα αφήνουν μια παρακαταθήκη για το αύριο. Θα είναι δράσεις με αναπτυξιακό περιεχόμενο που θα στοχεύουν να κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για τις επόμενες γενιές.
Η Επιτροπή έχει διασφαλίσει ότι βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας 250 αυτοχρηματοδοτούμενες προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων, με την έγκριση και την παροχή της αιγίδας της Επιτροπής. Ενώ 120 δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι υπό έγκριση. Στόχος της, όμως, είναι να γίνουν ακόμη περισσότερες. Είτε με χορηγίες, είτε με πόρους της Επιτροπής.
Σε αυτό, πολύτιμο εργαλείο αποτελεί το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής. Πρόκειται για ένα μοναδικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την έκδοση 14 νομισμάτων (δύο διμεταλλικά, οκτώ αργυρά και τέσσερα χρυσά) σπάνιας συλλεκτικής αξίας, με απεικονίσεις που συνιστούν ένα ταξίδι στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Η διάθεση των νομισμάτων θα γίνει από την ίδια την Επιτροπή (μέσω e-shop) και θα ξεκινήσει στις αρχές του επετειακού έτους, ενώ προβλέπεται λίστα προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού, με παραλαβή σταδιακά από το τέλος Ιανουαρίου. Εκτός από την μεγάλη συναισθηματική και αναμνηστική της αξία, η απόκτηση μιας τέτοιας συλλογής θα συμβάλει στην υλοποίηση ακόμη περισσότερων δράσεων, καθώς η Επιτροπή δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση.
Το έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» δεν εξαντλείται, όμως, στην επιτελική του διάσταση, καθώς η Επιτροπή θα προχωρήσει η ίδια στην υλοποίηση τεσσάρων δράσεων εμβληματικού χαρακτήρα: