ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ Α.Ε. ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ E. REICHEL ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ S. BENDIG ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

 

  • Μετανάστευση και ψεύτικες ειδήσεις βασικά θέματα του Σεμιναρίου

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΑΤΣΑ

 

Διήμερο σεμινάριο με θέμα «Perspectives on Europe: Germany and Greece in Dialogue» («Προοπτικές στην Ευρώπη: Γερμανία και Ελλάδα σε διάλογο»), πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2019 στο ξενοδοχείο Hydrama Grand Hotel στη Δράμα. Το Σεμινάριο συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία του Βερολίνου (ΕΑΒ), με την υποστήριξη του γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου περιλαμβάνονταν η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου και Μετανάστευσης, η Ευρωπαϊκή ατζέντα της Γερμανικής Κυβέρνησης για την επικείμενη Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. και το μέλλον της δημοσιογραφίας στην εποχή της μετα-αλήθειας, με έμφαση σε ζητήματα που αφορούν τα μέσα ενημέρωσης στο ψηφιακό περιβάλλον, τη διαταραχή της πληροφόρησης, τον έλεγχο περιεχομένου στην αίθουσα σύνταξης και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο Σεμινάριο παρουσιάστηκε η έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ σχετικά με τη νομολογία εθνικών δικαστηρίων σε υποθέσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος COMPACT.

Το Σεμινάριο απευθυνόταν σε δημοσιογράφους της Βορείου Ελλάδας ( Δυτικής Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) και ήταν το δεύτερο σχετικό τα τελευταία χρόνια, μετά από αυτό που υλοποιήθηκε το 2017 και αφορούσε τους δημοσιογράφους της Δυτικής Ελλάδας.

Στις εργασίες του Σεμιναρίου στη Δράμα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Ernst Reichel και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Γιώργος Παγουλάτος ο οποίος κατά την παρέμβασή του, στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «η κρίση της Ευρωζώνης μπορεί να έληξε, αλλά το ευρώ παραμένει ημιτελές πρότζκετ», ενώ πρόσθεσε πως ότι χρειάζεται στενότερη ενοποιήση και υιοθέτηση του τρίτου πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης. Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου υπήρχαν και ζωντανές συνδέσεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας και από τη Σλοβενία, με την κ. Pavleska να μιλά για ελευθερία της έκφρασης, την ισότητα και την εξάλειψη των διακρίσεων, τα δικαιώματα των παιδιών, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και την ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι

Το σεμινάριο ξεκίνησε με καλωσόρισμα του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος κ. Γιώργου Παγουλάτου, καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια πήρε το λόγο η Α.Ε. Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Ernst Reichel και ακολούθησε η Διευθύντρια της Σεμιναρίου για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας του Βερολίνου κ Elisabeth Botsch.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα ανάλυση για την Ευρώπη και τις προκλήσεις (Παγκόσμιες και εσωτερικές) που πρόκειται να αντιμετωπίσει εν όψει της προεδρίας της Γερμανίας στο δεύτερο μισό του 2020 από τον Ερευνητή του ΕΛΙΑΜΕΠ Δρ κ. Γιώργο Τζογόπουλο, Λέκτορα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για να κλείσει αυτός ο κύκλος με τη σημαντική ομιλία του Πρέσβη κ. Ernst Reichel, του κ. Manuel Gatz, κύριος εμπειρογνώμονας σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενοποίησης ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η Ευρώπη είναι ένας μηχανισμό ομοφωνίας και σύγκλισης μεν, αλλά αυτό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Ο κύκλος των συγκεκριμένων ομιλιών έκλεισε ο Καθηγητής και Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Γιώργος Παγουλάτος.

Ακολούθησε δεύτερος κύκλος ομιλητών με θεματολογία «Επιστροφή στην κανονικότητα στις Ελληνογερμανικές σχέσεις;» με συντονίστρια την κ. Elisabeth Botsch, Διευθύντρια του Σεμιναρίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας του Βερολίνου. Στον στον κύκλο αυτό πήρε τον λόγο η Βουλευτής του Γερμανικού Κοινοβουλίου κ. Lisa Badum η οποία ανήκει στην ομάδα «Συμμαχία 90/Πράσινοι», τονίζοντας, μεταξύ άλλων, την καλή πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα πλέον δεν πάει στα διεθνή φόρα ως επαίτης», για να κλείσει και αυτός ο κύκλος με τον Δρ κ. Γιώργο Τζογόπουλο, λέκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ακολούθησε αμέσως μετά μια εξαιρετικά για την χώρα μας και λόγω άμεσης επικαιρότητας συζήτηση για το μεταναστευτικό πρόβλημα με θέμα «Στασιμότητα στην Ευρωπαϊκή Πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση: Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν η Γερμανία και η Ελλάδα» με τον ομιλητή τον κ. Heiko Werner, επικεφαλή της υποδιεύθυνσης ασφαλείας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων με σημαντική εμπειρία στο Αφγανιστάν στο Σουδάν στη Σομαλία και σε άλλες χώρες στις οποίες είχαν δημιουργηθεί προβλήματα κατά καιρούς. Τη συζήτηση έκλεισε επίσης με εξαιρετικό ενδιαφέρον ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου στο πρώτο πάνελ με συντονίστρια την κ. Ψυχογιοπούλου Ευαγγελία, κύρια ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, πήραν το λόγο η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ Sibylla Bendig η οποία δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της πως «Κάνετε ένα απίστευτα δύσκολο και υπεύθυνο επάγγελμα. Σε τελευταία ανάλυση κάθε ένας από εσάς δρα ακολουθώντας τη συνείδησή του» ενώ ο κ. Bernd Malzanini, Εκπρόσωπος του Κοινού Γραφείου ρυθμιστικών αρχών για τα μέσα Ενημέρωσης, να δηλώνει μεταξύ άλλων πως «Τα ψηφιακά μέσα εμπλουτίζουν τη ζωή μας, παράλληλα όμως θέτουν την κοινωνία προ τεράστιων προκλήσεων. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων αποτελεί καθήκον του νομοθέτη αλλά και ευθύνη του καθενός». Η κ. Ειρήνη Σταματούδη, Καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας για τα συγγενικά δικαιώματα στον Τύπο πως «Χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά σε πολλά επίπεδα ώστε οι δημιουργοί να καταφέρουν να λαμβάνουν αυτά που τους αναλογούν» και ο κ. Ιγγλεζάκης Παναγιώτης, Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπογράμμισε πως «Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης για δημοσιογραφικούς σκοπούς είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία της Δημοκρατίας».

Ακολούθησε η δεύτερη συνεδρία με συντονίστρια την κ. Elisabeth Botsch και ομιλητές τους κ.κ. Joachim Huber, επικεφαλή τμήματος μέσων Der Tagesspiegel, την συνάδελφο δημοσιογράφο κ. Δήμητρα Κεχαγιά από το Πρακτορείο FM – Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς και την κ. Tania Pavleska, ερευνήτρια του ινστιτούτου Jozef Stefan από τη Σλοβενία με τα ευρήματα της μελέτης για το πρόγραμμα COMPACT, καθώς και την κ. Ευαγγελία Ψυχογιοπούλου κύρια ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Τέλος στο περιθώριο του Σεμιναρίου ακολούθησε επίσκεψη στο ανακαινισθέν από τη REYCUP «Σαντριβάν Τζαμί» με ξενάγηση για την ιστορικότητα του χώρου από τον κ. Σίμο Γαλόπουλο, εκπρόσωπο της εταιρείας RAYCAP, στην οποία και ανήκει.